Chcete spraviť niečo pre zdravie aj spokojné bruško? Recepty z HLIVY USTRICOVEJ si zamilujete!
2. 3. 2024, 16:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:26)

Zdroj: canva
Táto huba by určite nemala chýbať vo vašom jedálnom lístku, predovšetkým teraz na konci zimy. Posilňuje imunitu a dobroty z nej chutia skvele.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
- Polievka z hlivy a póru
- Hlivový steak
- Hlivový paprikáš
- Hubová paštéta s vlašskými orechmi
- Kebab z hlivy
Polievka z hlivy a póru
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
polievka z hlivy a póru
6 porcií
1 pór (iba biela časť) ● 2 stonky stopkového zeleru ● 1 ČL mletého zázvoru ● 1 PL sušeného cesnaku ● 1 PL sušenej cibule ● 4 šálky zeleninového vývaru ● 3 šálky vody ● 200 g hlivy ustricovitej ● 2 až 3 mrkvy ● 2 bobkové listy ● 1 stonka citrónovej trávy ● 2 PL tamari alebo sójovej omáčky ● 1 a 1/2 PL citrónovej šťavy ● 1 PL ryžového octu ● 200 g tofu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Vo veľkom hrnci zohrejeme olej. Pridáme na plátky nakrájaný pór a zeler a dusíme asi 10 minút. Pridáme zázvor a ešte krátko opečieme. Prisypeme sušený cesnak a cibuľu a varíme ďalších 5 minút. Zalejeme zeleninovým vývarom a vodou. Pridáme hlivu nakrájanú na väčšie kusy, mrkvu nakrájanú na kolieska, bobkové listy, citrónovú trávu, tamari, citrónovú šťavu a ryžový ocot. Premiešame, privedieme do varu a varíme 5 minút. Znížime teplotu na minimum a varíme ďalších 30 minút. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a primiešame tofu. Vyberieme bobkové listy a podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 55 minút
Hlivový steak
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
hlivový steak
4 porcie
600 g hlivy ustricovitej ● 150 ml terijaki alebo sójovej omáčky ● 1 ČL kukuričného škrobu ● 1 ČL sušeného cesnaku ● tekvica hokaido (ako príloha) ● majorán ● soľ ● mleté čierne korenie ● kokosový olej ● olivový olej
V hrnci na strednom ohni povaríme terijaki omáčku zmiešanú so škrobom, aby sa z nej vytvorila hustejšia marináda. Tekvicu umyjeme, osušíme a nakrájame na kusy. Vyberieme jadierka, dochutíme soľou, korením a majoránom. Dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 15 až 20 minút. Panvicu zohrejeme na stredne vysokú teplotu a pridáme do nej kokosový olej. Hlivu rozoberieme a rovnomerne ju rozložíme na panvici do kruhu klobúčikmi nadol a stonkami smerujúcimi do stredu tak, aby sa klobúčiky prekrývali a vytvorili „steak“. Použijeme menšiu liatinovú panvicu a zaťažíme ňou hlivu. Smažíme 8 až 10 minút a z času na čas kontrolujeme, či sa nepripaľuje. Keď je jedna strana opečená, hlivu dochutíme sušeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Potom opatrne otočíme. Znížime teplotu, pridáme ešte trochu oleja a hlivu ochutíme aj na druhej strane. Opäť zaťažíme panvicou a opekáme ďalších 4 až 5 minút. Takto pripravíme všetky „steaky“. Potom potrieme zľahka terijaki marinádou a krátko zapečieme v rúre. Podávame s upečenou tekvicou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 5 minút
Čas pečenia: 20 minút
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Hlivový paprikáš
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
hlivový paprikáš
4 porcie
1 cibuľa ● 1 a 1/2 ČL mletej červenej papriky ● 500 g hlivy ustricovitej ● 1 bobkový list ● majorán ● muškátový oriešok ● mleté čili (nemusí byť) ● 200 ml smotany na šľahanie ● 1 PL hladkej múky ● 1 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● cestoviny ako príloha
Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a cibuľu orestujeme dozlatista. Keď je opečená, poprášime ju mletou červenou paprikou a pridáme nakrájanú hlivu. Premiešame a podlejeme malým množstvom vody. Pridáme bobkový list, majorán, muškátový oriešok, čili, soľ, korenie a varíme približne 30 minút, ak treba, aj dlhšie. K zmäknutej hlive prilejeme smotanu, premiešame a necháme prejsť varom. Hladkú múku zmiešame so studenou vodou a paprikáš zahustíme. Na miernom ohni povaríme 5 minút. Odstavíme a dochutíme citrónovou šťavou. Hlivový paprikáš podávame s obľúbenými cestovinami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 40 minút
Hubová paštéta s vlašskými orechmi
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
hubová paštéta s vlašskými orechmi
2 poháriky
250 g hlivy ustricovitej ● 250 g šampiňónov ● 2 malé šalotky ● 4 strúčiky cesnaku ● 60 ml sherry ● 1 PL čerstvého tymianu ● 1 šálka nasekaných vlašských orechov ● 2 ČL oleja z bielej hľuzovky (nemusí byť) ● soľ ● mleté čierne korenie ● 5 PL masla ● chlieb alebo krekry na podávanie
Na strednom ohni vo veľkej panvici rozohrejeme dve lyžice masla. Pridáme na menšie kúsky nasekanú hlivu a dusíme ju asi 10 minút, kým nezmäkne a nezhnedne. Dvakrát až trikrát premiešame. Hlivu vyberieme z panvice. V rovnakej panvici rozohrejeme ďalšie dve lyžice masla a pridáme očistené a na plátky nakrájané šampiňóny. Opekáme asi 5 minút, kým nezmäknú a z oboch strán jemne nezhnednú. Šampiňóny vyberieme z panvice. Na panvici roztopíme zvyšnú lyžicu masla. Pridáme nadrobno nakrájané šalotky a za občasného miešania ich opekáme dosklovita. Pridáme prelisované cesnaky, opekáme asi minútu. K cesnaku vrátime opečené huby. Pridáme sherry a tymian. Premiešame a privedieme do varu. Zmes dusíme asi 5 minút, kým sa väčšina tekutiny neodparí. Panvicu dáme preč zo sporáka a huby necháme niekoľko minút vychladnúť. Hubovú zmes preložíme do kuchynského robota. Pridáme vlašské orechy a hľuzovkový olej. Zmes rozmixujeme dohladka. Paštétu dochutíme soľou a korením a podávame s chlebíkom alebo krekrami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Kebab z hlivy
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kebab z hlivy
4 porcie
NA KEBAB: 500 g hlivy ustricovitej ● 2 ČL cesnakového oleja ● 2 ČL mletej papriky ● 2 ČL mletého koriandra ● 3 ČL sušeného cesnaku ● mleté čierne korenieNA ČILI: 1 konzerva krájaných paradajok ● 2 PL korenia harissa (čili, sušený cesnak, koriander, rímska rasca, čili vločky) ● 2 ČL práškového cukru ● citrónová šťava
NA CIBUĽKU: 1 cibuľa ● 2 ČL bieleho vínneho octu ● 1 PL petržlenovej vňate
NA JOGURT: 150 ml bieleho jogurtu ● 1 ČL sušenej mäty ● soľ ● mleté čierne korenie
OKREM TOHO: 4 chlebíky pita ● biela kapusta ● 2 paradajky ● 4 papričky čili
Na čili dáme do hrnca nakrájané paradajky z konzervy, korenie harissa, cukor a citrónovú šťavu. Na strednom plameni privedieme do mierneho varu. Pravidelne miešame a varíme 10 minút, kým omáčka nezhustne. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Môžeme rozmixovať dohladka pomocou ručného mixéra. Na ochutenú cibuľu zmiešame tenké plátky cibule s octom a petržlenovou vňaťou. Na jogurtovú omáčku zmiešame jogurt so sušenou mätou a dochutíme soľou a korením. Rúru predhrejeme na 180 °C. Pity v nej zohrievame asi 5 minút. Panvicu bez tuku zohrejeme na stredne vysokú teplotu. Pridáme hlivu nakrájanú na tenké plátky a nasucho ju opekáme 2 minúty. Raz alebo dvakrát premiešame. Pridáme cesnakový olej, papriku, koriander, sušený cesnak a mleté čierne korenie. Premiešame, aby sa huby touto zmesou obalili. Do panvice pridáme 2 až 3 lyžice vody a ešte minútu smažíme. Zohriate pita chleby prekrojíme a otvoríme. Do každého dáme trochu bielej kapusty nakrájanej na tenké rezance, pridáme paradajky a ochutenú cibuľu. Doplníme opečenou hlivou, znovu dáme kapustu a paradajky. Pokvapkáme čili aj jogurtovou omáčkou a pridáme nakrájanú papričku čili.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút