Určite aj vám doma často ostane chlieb, ktorý už nikto nechce jesť, pretože už ste kúpili čerstvý. Ten pôvodný tak v chlebníku časom stvrdne, splesnivie a skončí v koši.

Zachráni olej pred prepálením  

Pri príprave vyprážaných pokrmov zase určite oceníte, že pár kúskov chleba vhodených pri smažení do oleja v panvici dokáže účinne zabrániť jeho prepáleniu. A nielen to. Chlieb vám môže pomôcť určiť, na akú teplotu je olej rozohriaty. Ak vhodený kúsok klesne až na dno panvice a nevypláva na povrch, je teplota nižšia ako 150 ° C. Takáto teplota je na vyprážanie príliš nízka. Ak dopadne na dno a pomaly stúpa, má olej teplotu okolo 160 ° C, čo je teplota ideálna na smaženie zeleniny. Ak kúsok chleba vypláva rýchlo na povrch, dosahuje teplota oleja asi 180 ° C, v takom prípade nádherne osmažíme všetky druhy potravín. Ak sa chlieb neponorí vôbec a začne sa okamžite smažiť, má olej svoju maximálnu teplotu, teda okolo 190 ° C.

Bielkovinový chlebík
Bielkovinový chlebík
Zdroj: Shutterstock

Zabráni vzplanutiu tukov pri grilovaní

S teplým počasím prichádza aj čas grilovania. Pri ňom sa ale často stretávame s tým, že sa z tuku kvapkajúceho na rozpálený plech pod roštom dymí, a dokonca môže aj vzplanúť. Zvyčajne totiž tuk z pripravovaného mäsa kvapká dole do misky, ktorá ho zachytáva. Nezabúdajte ale na to, že tesne pod ňou sú žeravé uhlíky. Mäso je potom spálené, a navyše môže dôjsť aj k požiaru alebo škaredému popáleniu ľudí pohybujúcich sa v blízkosti grilu. Nabudúce preto misku vyložte krajcami starého chleba. Ten všetok odkvapkaný tuk absorbuje a vy sa nemusíte obávať žiadnej nehody.

Chlieb
Chlieb
Zdroj: Shutterstock

Vyčistí mlynček

Používate doma mlynček na mletie mäsa, maku, orechov alebo kávy? Potom určite viete, že nie je ľahké zbaviť všetky záhyby vnútri zvyškov. Keď si ale po mletí na pomoc vezmete starý chlieb, čistenie bude oveľa jednoduchšie. Po skončení mletia pomeľte ešte krajec alebo dva starého chleba. Chlieb odstráni nielen i tie najmenšie zvyšky, ale dokonca aj mlynček odmastí. Ten tak bude zase ako nový. A vôbec nezáleží na tom, či ide o mlynček manuálny ešte po babičke alebo moderný elektrický.

Nekysnutý syrový chlieb
Nekysnutý syrový chlieb
Zdroj: Dušan Křístek

Absorbuje kuchynské pachy  

Tiež tak milujete karfiol a brokolicu, ale nepripravujete ich príliš často len z toho dôvodu, že celý byt nevonia príliš vábne? Je to preto, že obsahujú látky, ktoré sa teplom uvoľňujú a páchnu. Ide predovšetkým o kyselinu močovú a niektoré sírne zlúčeniny. A obsahujú ich aj ďalšie rastliny, ako sú kel, kapusta alebo kaleráb. Pokiaľ ale hodíte pri varení do hrnca krajec - alebo dva - chleba a povaríte ho s upravovanou zeleninou, zistíte, že dokáže pachy vstrebať. Po piatich minútach ho potom vyberte.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka
Zdroj: Shutterstock

Zbaví pripálenú ryžu zápachu  

Ak sa vám podarilo pripáliť ryžu, nemusíte hneď variť novú. Na povrch len položte pár krajcov bieleho chleba a hrniec prikryte čistou pokrievkou. Za pár minút by mal byť zápach preč a vy ju môžete pokojne naservírovať. Dajte si len pozor, nech nenaberiete aj spálenú ryžu zospodu. Asi centimeter vysokú vrstvu radšej obetujte.

Chlieb ako od pekára.
Chlieb ako od pekára.
Zdroj: Shutterstock