Aj vám babička piekla lahodné KOLÁČE Z PLECHU? Vybrali sme pre vás tie NAJ recepty! Mňam
6. 7. 2024, 10:00

Zdroj: Canva NCpZ
Pamätáte sa na príjemné letné chvíle, ktoré ste trávili u starých rodičov? Voňavý sladký koláč z plechu, ktorý vám babička s láskou piekla, vám ich isto pripomenie.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto famózne recepty:
- Makový koláč s mrveničkou
- Grófkin jablkový koláč
- Mramorový koláč s ríbezľami
- Koláč z kyslého mlieka
Makový koláč s mrveničkou
8 až 12 kúskov
NA CESTO: 200 g hladkej múky ● 200 g mletého maku ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka mletej škorice ● 4 vajcia ● 300 g krupicového cukru ● 150 ml rastlinného oleja ● 100 ml mlieka ● kôra z 1 citróna ● maslo na vymazanie plechu ● polohrubá múka na vysypanie plechu
NA MRVENIČKU: 150 g krupicového cukru ● 200 g hrubej múky ● 120 g studeného masla
Rúru predhrejeme na 170 °C. Formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Do misy vsypeme múku, mak, prášok do pečiva, štipku škorice a premiešame. Pridáme vajcia, cukor, olej, mlieko, kôru z citróna a vymiešame hladké cesto. Vylejeme ho do formy. V druhej mise vypracujeme z múky, cukru a masla mrveničku a posypeme ňou celý povrch cesta. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút, aby mrvenička získala zlatistú farbu. Pred tým, ako na koláč pridáme mrveničku, môžeme ho ešte posypať čerstvým sezónnym ovocím.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Laura Witteková
MAKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU
Grófkin jablkový koláč
12 až 14 kúskov
NA CESTO: 4 žĺtky ● 140 g práškového cukru ● 200 g masla izbovej teploty ● 450 g polohrubej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 2 PL mlieka ● hrubá múka na vysypanie plechu
NA JABLKÁ: 600 g ošúpaných jabĺk ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 ČL mletej škorice ● 50 g hrozienok
NA SNEH: 6 bielkov ● 100 g krupicového cukru ● 1 ČL octu ● 1 ČL kukuričného škrobu
Pripravíme cesto. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a maslom na svetlú penu. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva, pridáme mlieko a všetko spolu spojíme na hladké cesto. Jednu tretinu uložíme zabalenú do fólie do mrazničky. Zvyšné cesto utlačíme do plechu s rozmerom 20 x 30 cm vyloženým papierom na pečenie. Pripravíme náplň. Jablká nastrúhame nahrubo, pridáme vanilku, škoricu, premiešame a rovnomerne rozložíme na cesto. Posypeme umytými hrozienkami. Pripravíme snehovú vrstvu. Bielky vylejeme do veľkej misy, pridáme krupicový cukor a vyšľaháme pevný, lesklý sneh. Nakoniec zamiešame ocot a škrob. Sneh rozotrieme na jablkovú vrstvu a navrch nastrúhame odložené cesto z mrazničky. Pečieme približne 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, aby povrch koláča chytil zlatistú farbu.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: Laura Witteková
GRÓFKIN JABLKOVÝ KOLÁČ
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Mramorový koláč s ríbezľami
12 až 14 kúskov
3 vajcia ● 1 hrnček krupicového cukru ● 1 hrnček mlieka ● 1/2 hrnčeka rastlinného oleja ● 2 hrnčeky polohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● kôra z 1 citróna ● 3 PL kakaa holandského typu ● 100 g čokolády ● ríbezle, čerstvé alebo mrazené ● práškový cukor na posypanie
Vyšľaháme vajcia s cukrom na svetlú, nadýchanú penu. Striedavo pridávame olej a mlieko. Nakoniec už len ručne zapracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva aj nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu rovnomerne rozotrieme do hlbšieho plechu s rozmerom 30 x 40 cm vyloženého papierom na pečenie. Do druhej polovice cesta zamiešame preosiate kakao a vylejeme ho na bledé cesto. Nožíkom párkrát prejdeme po plechu, aby sa vrstvy jemne premiešali a vytvoril sa tak mramorový efekt. Povrch posypeme mrazenými alebo čerstvými ríbezľami a nasekanou čokoládou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 až 35 minút. Koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Zaschnutá poleva bude na reze jemne praskať, ale to je úplne v poriadku. Ak tomu chceme predísť, nakrájame koláč horúcim nožom alebo ešte pokým poleva celkom nezaschne.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
mramorový koláč s ríbezľami
Koláč z kyslého mlieka
15 kúskov
NA CESTO: 500 ml kyslého mlieka ● 3 PL kyslej smotany ● 200 ml rastlinného oleja ● 1 vajce L ● 250 g krupicového cukru ● 400 g polohrubej múky ● 2 PL kakaa holandského typu ● 1 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● 150 g vlašských orechov ● maslo na vymazanie plechu ● polohrubá múka na vysypanie plechu ● ríbezľový džem
NA CITRÓNOVÚ POLEVU: 6 PL práškového cukru ● 1 a 1/2 ČL citrónovej šťavy ● 1 PL horúcej vody
Do veľkej misy vlejeme mlieko, pridáme kyslú smotanu, olej, vajce, cukor a dobre premiešame. Vsypeme preosiatu múku spolu s kakaom, so sódou bikarbónou a soľou. Všetko spolu zamiešame. Nakoniec pridáme vlašské orechy nasekané nahrubo. Cesto vylejeme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech s rozmerom 30 x 40 cm. Rovnomerne rozotrieme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 40 až 45 minút. Urobíme test špajľou. Ešte teplý koláč natrieme ríbezľovým džemom a necháme vychladnúť. V miske zmiešame cukor, citrónovú šťavu, horúcu vodu a vypracujeme hladkú polevu. Rovnomerne ju rozotrieme po koláči a necháme zaschnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
koláč z kyslého mlieka