Dnes budú BUCHTY: Na pare, pečené, plnené lekvárom aj makom, stačí si len vybrať, MŇAM!
31. 8. 2024, 10:00

Zdroj: Laura Witteková
Nadýchané kysnuté cesto, k tomu lahodná plnka... Veru, túto dobrotu od babičky by sme vedeli jesť na raňajky, obed i večeru. Súhlasíte?
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto recepty na buchty:
- Parené s čučoriedkami
- Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
- So slivkovým lekvárom a s mrveničkou
- Makovo-tvarohové
- Muránske prekladané s tvarohom
Parené s čučoriedkami
6 porcií
NA CESTO: 150 ml teplého mlieka ● 7 g sušeného droždia ● 1 PL krupicového cukru do kvásku + 80 g do cesta ● 350 g polohrubej múky ● štipka soli ● 1 vajce ● 50 g roztopeného masla ● olej na potretie
NA PLNKU: 200 g čerstvých čučoriedok ● 40 g krupicového cukru ● 2 PL citrónovej šťavy
NA OMÁČKU: 300 g čerstvých čučoriedok ● 3 PL vody ● nastrúhaná kôra z 1/2 biocitróna ● 1 PL citrónovej šťavy ● 50 g krupicového cukru ● 1 ČL kukuričného škrobu
Do misky vlejeme 100 ml vlažného mlieka, pridáme droždie, lyžicu cukru a lyžicu múky. Premiešame, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Do väčšej misy vsypeme preosiatu múku, soľ, zvyšný cukor, pridáme zvyšné mlieko, vajce, roztopené, ale vychladnuté maslo a kvások. Vypracujeme hladké, pružné cesto. Ak je potrebné, pridáme ešte múku. Vložíme do misy, prikryjeme a necháme kysnúť aspoň hodinu. Musí zdvojnásobiť svoj objem. Na plnku zmiešame čučoriedky s cukrom a citrónovou šťavou.Vykysnuté cesto premiestnime na dosku posypanú múkou a rozvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika, na hrúbku približne 4 mm. Rozkrojíme na 6 rovnakých štvorcov. Do stredu každého štvorca naložíme náplň a buchty uzavrieme. Zlepíme protiľahlé strany a vytvoríme guľky. Buchty zakryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Do hrnca vlejeme vodu, položíme naparovacie sitko, ktoré sme dobre potreli olejom, aby sa buchty neprilepili. Buchty naň položíme tak, aby mali ešte okolo seba dosť miesta, prikryjeme a naparujeme 20 minút. Počas naparovania pokrievku nezdvíhame. Zatiaľ pripravíme omáčku. Do hrnca vsypeme čučoriedky, pridáme 3 lyžice vody, cukor, kôru a šťavu z citróna a privedieme do varu. Stlmíme plameň a necháme povariť 5 minút, aby jemne zmäkli. V lyžici vody rozmiešame škrob a vlejeme ho k čučoriedkam. Za stáleho miešania necháme minútu prevrieť a odstavíme. Buchty naložíme na tanier, pridáme čučoriedkovú omáčku a ozdobíme aj čerstvými čučoriedkami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas naparovania: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
parené buchty s čučoriedkami
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
6 porcií
NA CESTO: 350 ml mlieka ● 10 g čerstvého droždia ● 5 PL krupicového cukru● 220 g hladkej múky ● 280 g polohrubej múky ● 50 g roztopeného masla● 1 a 1/2 PL citrónovej šťavy ● 1/2 ČL soli ● maslo na potieranieNA KRÉM: 600 ml mlieka ● 3 až 4 PL krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovéhoextraktu ● 1 balíček vanilkového pudingu ● maliny na ozdobu
Do misky dáme 100 ml vlažného mlieka, droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešame a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Do veľkej misy preosejeme obe múky, vsypeme zvyšný cukor, pol lyžičky soli a premiešame. K múke prilejeme kvások, zvyšné mlieko, roztopené a vychladnuté maslo a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a vymiesime hladké cesto. V mise zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 45 až 60 minút. Po vykysnutí cesto premiestnime na dosku posypanú múkou a z cesta ušúľame rovnomerný dlhý valec. Z valca odkrajujeme približne rovnaké kúsky cesta a tvarujeme malé buchtičky. Uložíme ich do plechu vymazaného maslom tesne k sebe. Všetky buchtičky potrieme maslom. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 15 až 17 minút. Buchtičky vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ pripravíme vanilkový krém. Do hrnca dáme 500 ml mlieka s cukrom a necháme zohriať pod bod varu. Dobre zmiešame 100 ml mlieka s vanilkovým extraktom a vanilkovým pudingom. Zmes vlejeme do zohriateho mlieka a uvaríme redší puding. Buchtičky rozložíme do tanierov, polejeme vanilkovým krémom, ozdobíme malinami a môžeme podávať.
Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 80 minút
Čas pečenia: 17 minút
Zdroj: Laura Witteková
DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMOM
So slivkovým lekvárom a s mrveničkou
20 kúskov
NA CESTO: 250 ml vlažného mlieka ● 30 g droždia ● 100 gkrupicového cukru ● 500 ghladkej múky ● 80 g roztopeného masla ● 100 g polohrubej múky● 2 žĺtky ● 1 PL umu ● kôraz 1 citróna ● 1/2 ČL soli ● 700 gslivkového lekváru ● 50 g masla na potieranie + maslona vymazanie● práškový cukorna posypanie
NA POSÝPKU:50 g masla● 5 PL hrubej múky● 4 až 5 PLkryštálového cukru● 1/2 ČL škorice
Na kvások dáme do misy 150 mlvlažného mlieka, pridáme droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešame, zakryjeme a necháme 10 až 15 minút vzísť kvások. Preložíme ho do väčšej misy a pridáme zvyšné vlažné mlieko, cukor, vychladnuté roztopené maslo, žĺtky, obe múky, um, citrónovú kôru a soľ. Vymiesime hladké, jemné cesto, prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 kusov. Každý kúsok rozvaľkáme na okrúhlu placku, do stredu dáme lyžicu lekváru a okraje cesta pospájame. Vytvarujeme guľôčky a buchty poukladáme zlepenými koncami nadol do pekáča alebo na plech dobre vymastený maslom. Každú buchtu tiež dobre potrieme maslom, aby sa k sebe neprilepili. Buchty na plechu zakryjeme a necháme ešte približne 30 minút podkysnúť. V mise zmiešame všetky suroviny na posýpku a posypeme ňou buchty. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 minút. Povrch musí získať krásnu zlatú farbu. Pred podávaním necháme buchty trochu vychladnúť a jemne posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 105 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Laura Witteková
BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU
Makovo-tvarohové
16 kúskov
NA CESTO: 20 g čerstvého droždia ● 300 ml mlieka ● 50 g krupicového cukru ● 500 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● citrónová kôra z 1 citróna ● štipka mletej vanilky ● 1 žĺtok ● 110 g rozpusteného masla
NA PLNKU: 100 g mletého maku ● 200 ml mlieka ● 80 g krupicového cukru ● štipka mletej vanilky ● 1 až 2 PL umu ● 250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu
OKREM TOHO: marhuľový džem na potrenie ● 1 PL celého maku ● 1 PL mletého maku
Droždie rozmrvíme do polovice vlažného mlieka, pridáme lyžicu cukru, premiešame a necháme vzísť kvások na teplom mieste. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilku, žĺtok, 60 g vychladnutého masla a kvások. Mlieko pridávame postupne, aby sme vymiesili hladké, mäkké cesto. Uložíme do misy posypanej múkou, prikryjeme ho a necháme kysnúť približne hodinu. Na plnku vlejeme do hrnca mlieko a zohrejeme pod bod varu. Vsypeme mak, cukor, vanilku a varíme približne 5 minút. Ak by bola zmes príliš hustá, pridáme ešte trochu mlieka. Hrniec odstavíme a pridáme 1 až 2 PL umu. Necháme vychladnúť a nakoniec zamiešame tvaroh. Cesto premiestnime na múkou vysypanú dosku, rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra a rozkrájame na 16 štvorcov. Na každý štvorec cesta naložíme lyžicu náplne. Boky cesta prehneme cez náplň a zrolujeme. Buchty poukladáme do pekáča vymazaného maslom. Aj každú buchtu poriadne potrieme zo všetkých strán maslom. Buchty prikryjeme a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť. Rúru zohrejeme na 190 °C a buchty pečieme približne 18 minút, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme ešte ďalších 15 až 20 minút. Vyberieme z rúry, necháme 15 minút chladnúť a následne ich potrieme marhuľovým džemom a posypeme mletým a celým makom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 38 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
makovo tvarohové buchty
Muránske prekladané s tvarohom
15 až 18 kúskov
NA CESTO: 250 ml mlieka ● 30 g droždia ● 3 PL krupicového cukru ● 500 g polohrubej múky ● štipka soli ● štipka sódy bikarbóny ● štipka prášku do pečiva ● 1 vajce ● 1 PL oleja ● 100 g masla na potretie cesta ● 1 žĺtok na potretie ● 1 ČL lyžička smotany na šľahanie na potretie
NA PLNKU: 250 g hrudkovitého tvarohu ● 1 žĺtok ● štipka mletej vanilky ● 2 PL cukru ● za hrsť hrozienok
Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, posypeme ho lyžicou múky a pridáme lyžicu cukru. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a premiešame. Do tejto zmesi vlejeme kvások, pridáme vajce, olej a vymiesime hladké cesto. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a potrieme ho maslom izbovej teploty. Zrolujeme ako roládu a konce preložíme na seba zľava doprava. Posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 20 minút. Po vykysnutí cesto znova rozvaľkáme a znova dobre potrieme maslom. Zrolujeme, preložíme konce cez seba a opäť necháme prikryté kysnúť 20 minút. Tento postup zopakujeme ešte raz. Náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Po treťom kysnutí cesto rozvaľkáme a rozkrájame na približne rovnaké štvorce. Do stredu každého štvorca dáme lyžicu tvarohovej náplne a zrolujeme, akoby sme rolovali rožky. Buchty uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Nakoniec buchty potrieme žĺtkom zmiešaným so smotanou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20 minút. Necháme chvíľu vychladnúť.
Čas prípravy: 50 minút
Čas kysnutia: 80 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
muránske prekladané buchty s tvarohom