Fit menu od raňajok až po dezert: Túto prečisťujúcu kapustovú polievku ste už skúšali? Mňam
25. 10. 2024, 16:00

Zdroj: shutterstock
Recepty, ktoré si isto zamilujete. Sú nielen mega chutné ale aj zdravé...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Pripravili sme si pre vás tieto zdravé a chutné fit recepty:
- Mango smoothie miska s kokosom
- Prečisťujúca kapustová polievka so zeleninou
- Placky zo sladkých zemiakov so skyrom
- Cisársky trhanec bez tradičnej múky
RAŇAJKY
Mango smoothie miska s kokosom
1 porcia
1 banán ● 1 mango ● 125 g kokosového jogurtu ● 1/2 ČL ľanových semiačok ● čierne korenie ● 1/2 ČL kurkumy ● 1 ČL agávového sirupu ● 1 PL krájaného manga ● 1 PL čučoriedok ● 1 ČL strúhaného kokosu ● 1 PL granoly ● štipka škorice
Deň vopred ošúpeme banán, nakrájame a dáme zamraziť. Na druhý deň ošúpeme mango a spolu s banánom, jogurtom, kurkumou, ľanovými semiačkami, so štipkou korenia a s ágovovým sirupom rozmixujeme na pyré. Nanesieme do misky a posypeme ovocím, granolou, ako aj strúhaným kokosom a škoricou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas mrazenia: 8 hodín
Zdroj: shutterstock
Mango smoothie miska s kokosom
POLIEVKA
Prečisťujúca kapustová so zeleninou
4 porcie
1/2 bielej kapusty ● 2 cibule ● 4 paradajky ● 2 papriky● 1/4 karfiolu ● 2 mrkvy ● 1 zeler ● 1 a 1/2 l zeleninovéhovývaru ● štipka čierneho korenia ● 1 ČL karí korenia● 1 zväzok petržlenovej vňate
Kapustu očistíme, vyrežeme hlúbik a nakrájame. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Paradajky, papriky, karfiol, mrkvy a zeler očistíme a nakrájame na malé kocky. Do hrnca dáme všetku zeleninu a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a varíme asi 20 minút domäkka. Dochutíme korením a karí a podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Prečisťujúca kapustová polievka so zeleninou
Nás podcast o jedle a zdraví poznáte?
HLAVNÉ JEDLO
Placky zo sladkých zemiakov so skyrom
4 porcie
400 g sladkých zemiakov ● 1 zemiak ● mleté čierne korenie● soľ ● 1 menšia cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 4 PL skyru● 1 PL agávového sirupu ● 2 vetvičky petržlenovej vňate ● 3 PL zemiakového škrobu ● 1/2 ČL čili korenia ● štipka kurkumy● 3 PL oleja na opekanie
Sladké zemiaky aj obyčajný zemiak ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Premiešame s 1 ČL soli a necháme 10 minút odležať. Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Na omáčku premiešame skyr so soľou, s korením a agávovým sirupom. Zo zemiakov rukami vytlačíme prebytočnú šťavu a dáme do misy. Pridáme cibuľu, cesnak, škrob, dochutíme 1 ČL soli, 1/2 ČL korenia, čili a kurkumou podľa chuti a všetko dobre premiešame. V panvici rozohrejeme olej a z cesta pomocou lyžice naberáme kôpky, ktoré opekáme z oboch strán dozlatista. Vyberieme a podávame so skyrom, posypané petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 5 minút/1 kus
Zdroj: shutterstock
Placky zo sladkých zemiakov so skyrom
NIEČO SLADKÉ
Cisársky trhanec bez tradičnej múky
1 porcia
2 bielky ● 35 g mandľovej múky ● 15 g kokosovej múky● 30 g vanilkového proteínu ● štipka soli ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 200 ml mandľového mlieka ● brezový cukor na posypanie
V mise premiešame všetky suché ingrediencie, pridáme mandľové mlieko, esenciu a bielky a vymiešame hladké cesto. Necháme 5 minút odležať. Rozohrejeme panvicu a cesto na ňom z oboch strán opečieme. Následne pomocou vidličky natrháme, posypeme brezovým cukrom a krátko opekáme zo všetkých strán mierne dochrumkava.
Čas prípravy: 10 minút
Čas opekania: 12 minút
Zdroj: shutterstock
Cisársky trhanec bez tradičnej múky