Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hrášková nátierka alebo polievka z MEDVEDIEHO CESNAKU sa stanú stálicami vo vašej kuchyni, MŇAM

Zelerová polievka s medvedím cesnakom

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Vyskladali sme pre vás dokonalé zdravé jarné menu. Veď kto by odolal nátierke z hrášku, polievke z medvedieho cesnaku, kuraciemu pilafu či sladkému vanilkovému fit koláčiku, no nie?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravý a šťavnatý MAKOVO-PŠENOVÝ koláč s RINGLOTAMI a BROSKYŇAMI

    Vybrali sme pre vás tieto fit recepty:

    Raňajky

    Hrášková nátierka s mätou

    4 porcie

    150 g mrazeného hrášku ● olivový olej ● 1 PL citrónovej šťavy ● 5 g čerstvej mäty ● soľ ● mleté čierne korenie ● 30 g šalotiek ● celozrnný chlieb a zelenina na podávanie

    V hrnci privedieme do varu vodu, osolíme, vsypeme hrášok a necháme 5 minút blanšírovať. Precedíme, opláchneme pod studenou vodou a 1 PL hrášku odložíme bokom. Zvyšok hrášku rozmixujeme s 2 PL olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy a 2 lístkami mäty. Osolíme, okoreníme a zmiešame s nasekanou šalotkou. Podávame na celozrnnom chlebíku so zeleninou.

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Hrášková nátierka s mätou

    Polievka

    Zelerová s medvedím cesnakom

    4 porcie

    1 cibuľa ● 2 PL olivového oleja ● 600 g zemiakov ● 150 g zeleru ● 700 ml zeleninového vývaru ● 80 g medvedieho cesnaku ● 250 ml sójovej smotany ● soľ ● korenie

    V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nasekanú cibuľu a opečieme. Vmiešame ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky, ako aj zeler a krátko opečieme. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Pod pokrievkou varíme asi 15 minút. Potom zamiešame smotanu a nasekaný medvedí cesnak. Rozmixujeme tyčovým mixérom, nemusíme úplne dohladka a dochutíme soľou a korením.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Zelerová polievka s medvedím cesnakom

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Priniesli ste si z prechádzky MEDVEDÍ CESNAK? Upečte si z neho tento dokonalý jarný slaný koláč
      Zdroj: Canva NCpZ

      Hlavné jedlo

      Kurací pilaf

      4 porcie

      1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 6 mrkiev ● 600 g kuracích pŕs ● 2 PL repkového oleja ● 1 ČL rímskej rasce ● 1 ČL garam masálá ● 1/2 ČL kurkumy ● štipka čili vločiek ● 600 ml zeleninového vývaru ● 200 g dlhozrnnej ryže ● 4 PL mandlí ● petržlenová vňať ● soľ ● korenie

      V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nasekanú cibuľu s pretlačeným cesnakom a opekáme dosklovita. Zamiešame nakrájanú mrkvu a kuracie prsia, opečieme a posypeme koreninami. Osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Privedieme do varu a varíme asi 10 minút. Ryžu premyjeme pod tečúcou vodou a vsypeme do pilafu. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 15 minút, nemiešame. Mandle opečieme nasucho na panvici a nasypeme spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou na pilaf.

      Čas prípravy: 15 minút

      Čas varenia: 25 minút

      Zdroj: shutterstock

      Kurací pilaf

      Niečo sladké

      Vanilkový fit koláčik

      4 až 6 porcií

      4 vajcia ● 100 g brezového cukru ● 250 g tvarohu ● 200 g mandľovej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 2 ČL vanilky ● 1 PL kokosového oleja ● práškový bazový cukor na posypanie ● šťava a kôra z 1 citróna

      Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a žĺtky s brezovým cukrom dokrémova. Do žĺtkov pridáme tvaroh a vymiešame dohladka. Vmiešame šťavu a kôru z citróna, kokosový olej, mandľovú múku, prášok do pečiva, ako aj vanilku. Ako posledné zapracujeme zľahka sneh z bielkov. Cesto nalejeme do tortovej formy (16 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 160 °C asi 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým bazovým cukrom.

      Čas prípravy: 15 minút

      Čas pečenia: 50 minút

      Zdroj: shutterstock

      Vanilkový fit koláčik

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.