Máte doma pór, ktorý treba urýchlene spotrebovať? Máme pre vás recepty, kde hrá hlavnú úlohu
22. 11. 2024, 10:00

Zdroj: Natália Jablonková
Popri cibuli a cesnaku sa na túto delikátnu zeleninu trochu zabúda. A to je veľká škoda. Naše recepty vás isto presvedčia, že v kuchyni môže hrať aj hlavnú úlohu.
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Galéria k článku

Zdroj: mobil
Vybrali sme pre vás tieto pórové recepty:
- Pórová polievka so šošovicou
- Ryžový šalát s pórom a kačacím stehnom
- Slaninový koláč so syrom
- Karamelizovaný pór vo vínovej omáčke
- Tagliatelle s pórom
Pórová polievka so šošovicou
4 až 6 porcií
3 strúčiky cesnaku ● 2 mrkvy ● 2 póry ● 1 cibuľa ● 1/2 malej maslovej tekvice ● 1/4 kelu alebo niekoľko listov mangoldu ● 8 šálok zeleninového vývaru ● 1 šálka hnedej šošovice ● 1 ČL sušeného tymianu ● 1 ČL sušeného oregana ● mletá červená paprika ● 1 PL citrónovej šťavy (nemusí byť) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Ošúpané cesnaky nakrájame nadrobno a očistenú mrkvu na tenšie plátky. Z póru odrežeme tmavozelenú časť a korienky, potom ho rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Dobre umyjeme a nakrájame. Očistíme cibuľu. Maslovú tekvicu ošúpeme škrabkou na zeleninu. Prekrojíme, vydlabeme semienka a nakrájame na kocky. Kel umyjeme a nakrájame na prúžky. Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejeme olivový olej, pridáme pór, cibuľu a dusíme, kým nezmäknú, asi 4 až 5 minút. Pridáme cesnak a restujeme ďalšie 3 až 4 minúty. Primiešame tekvicu, zeleninový vývar, prepláchnutú šošovicu, tymian, oregano a soľ. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme asi 20 minút, kým šošovica a tekvica nezmäknú. V posledných minútach varenia pridáme nakrájaný kel. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Ak chceme, dochutíme citrónovou šťavou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Pórová polievka so šošovicou

Zdroj: Canva NCpZ
Ryžový šalát s pórom a kačacím stehnom
2 porcie
2 vajcia ● 2 kačacie stehná (vykostené) ● 50 g masla ● 150 g ryže basmati ● 1/2 póru ● 1 PL karí korenia ● 300 ml kuracieho vývaru ● čerstvý kôpor ● citrón (na servírovanie) ● soľ ● olej
Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme 7 minút. Scedíme a dáme do ľadovej vody, kým úplne nevychladnú. Vykostené stehná osolíme a v panvici opekáme na oleji 10 minút z jednej i z druhej strany, kým nezmäknú. Podľa potreby pečieme aj dlhšie. Ryžu prepláchneme v studenej vode. Vo veľkej hlbokej panvici zohrejeme maslo. Pridáme očistený, umytý a na kolieska nakrájaný pór a opekáme ho 5 až 7 minút, kým nezmäkne. Vmiešame karí korenie a minútu povaríme. Pridáme scedenú ryžu, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na minimum a varíme 15 minút, kým vývar nevsiakne do ryže a nebude uvarená. Prípadne pridáme ešte trochu vriacej vody a dovaríme. Do ryže primiešame nakrájané kačacie prsia. Vajcia ošúpeme a prekrojíme na štvrtiny. Na taniere dáme ryžu, kačacie prsia a posypeme kôprom. Tesne pred podávaním pokvapkáme trochou citrónovej šťavy.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 50 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Ryžový šalát s pórom a kačacím stehnom

Zdroj: canva ncpz
Slaninový koláč so syrom
4 porcie
2 póry ● 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta ● 150 g prírodného syra s bylinkami ● 100 g smotanového syra s tvarohom ● 50 g slaniny ● 100 g strúhaného ementálu ● olivový olej
Rúru zohrejeme na 200 °C. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska. Na panvici zohrejeme olej a pór zľahka jemne opekáme domäkka asi 5 minút. Cesto rozbalíme na plech.Prírodný a smotanový syr spolu vymiešame a rozotrieme na cesto do vzdialenosti 3 cm od okrajov. Na syr nasypeme pór, slaninu nakrájanú na kocky a nastrúhaný ementál. Okraje cesta preklopíme cez plnku. Pečieme 20 minút dozlatista. Servírujeme teplý alebo studený.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Slaninový koláč so syrom
Karamelizovaný pór vo vínovej omáčke
3 až 4 porcie
3 póry ● 3 PL masla ● 1 ČL cukru ● 1/4 ČL soli ● štipka mletého čierneho korenia ● 1/4 šálky bieleho vína ● 1/4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru ● 3 vetvičky čerstvého tymianu ● 1 PL citrónovej šťavy ● granátové jablko ● opečené plátky citróna (nemusia byť)
Póry očistíme od vonkajšej vrstvy a tmavozelených vrchov. Rozrežeme ich pozdĺžne na polovicu. Dobre umyjeme a osušíme. Veľkú panvicu zohrejeme na strednú teplotu a keď je horúca, pridáme dve lyžice masla. Keď sa maslo rozpustí, prisypeme cukor, soľ a korenie. Premiešame, do panvice vložíme póry reznou stranou nadol a postupne ich opekáme z každej strany, kým nie sú zlatohnedé, trvá to asi 5 minút. Opekáme vždy len jednu vrstvu póru, ak je póru viac, opekáme ho postupne. Opečené póry preložíme do veľkého pekáča. Do panvice prilejeme víno, vývar, pridáme vetvičky tymianu, trochu soli a korenia. Premiešame a krátko povaríme. Touto zmesou prelejeme póry, a ak treba, pierkom ich ešte potrieme, aby boli celé pokryté karamelovo-vínovou vrstvou. Pekáč zakryjeme alobalom a v rúre pri 170 °C pečieme asi 15 minút. Póry sú hotové, keď sa dajú ľahko prepichnúť nožom. Ak potrebujú dlhšie pečenie alebo sa tekutina vyparila, prilejeme ešte trochu vína a vývaru. Keď sú póry upečené, preložíme ich na servírovaciu misu a zakryjeme, aby zostali teplé. Zvyšnú tekutinu znovu prelejeme do panvice a na strednom ohni povaríme asi minútu, kým nezhustne. Primiešame zvyšnú lyžicu masla a citrónovú šťavu. Omáčku nalejeme na póry a posypeme ich zrniečkami granátového jablka, pridáme opečené plátky citróna a podávame teplé.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Karamelizovaný pór vo vínovej omáčke
Tagliatelle s pórom
2 porcie
250 g cestovín tagliatelle ● 1/2viazaničky reďkoviek ● 1 pór ● 100 g hlivy ustricovitej ● 70 g mrazeného hrášku ● 1/4 šálky bieleho vína ● 3/4 šálky smotany (50 : 50 smotana na šľahanie a kyslá smotana) ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 šálky strúhaného parmezánu + na servírovanie ● citrónová kôra ● soľ ● mleté čierne korenie ● extra panenský olivový olej
Tagliatelle uvaríme v osolenej vode podľa návodu, 1 šálku vody z varenia cestovín si odložíme. Reďkovky opláchneme, osušíme a nakrájame na štvrtiny. Pór rozkrojíme pozdĺžne a dôkladne opláchneme. Odstránime korienky a nakrájame na centimetrové kúsky. Vo veľkej panvici na strednom ohni zahrejeme jednu lyžicu oleja. Pridáme reďkovky a premiešame, aby boli všetky obalené olejom. Opekáme ich, kým spodná strana nie je zlatistá. Za občasného miešania opekáme ešte 3 minúty. Reďkovky vyberieme do misky, ak treba, pridáme trochu oleja a huby nakrájané na menšie kúsky. Opekáme 4 až 6 minút. Opečené huby dáme do misky s reďkovkami. Do panvice zohriatej na strednú teplotu dáme znovu olej. Pridáme pór, hrášok a opekáme domäkka 6 až 8 minút. Osolíme, pridáme nakrájaný cesnak a opekáme ešte minútu, kým sa nerozvonia. Reďkovky a huby vrátime späť do panvice, premiešame a prilejeme víno. Varíme 1 až 2 minúty za občasného miešania, kým sa víno neodparí. Pridáme smotany, privedieme do varu a varíme ešte minútu, kým omáčka mierne nezhustne. Omáčku odstavíme, pridáme cestoviny, parmezán a zľahka premiešame, kým sa všetko nespojí a syr sa neroztopí. Ak je omáčka príliš hustá, po troškách pridávame vodu z varenia cestovín, kým nebude hladká a zamatová. Porcie cestovín dochutíme citrónovou kôrou a mletým čiernym korením. Podávame s parmezánom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 50 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Tagliatelle s pórom