MÁJOVÁ BRYNDZA je najlepšia! A tieto recepty si jednoducho zamilujete: Bryndzové rizoto je TOP!
1. 5. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)

Zdroj: Nikoleta Šimonová
Máme tu máj a s ním aj čerstvú bryndzu, ktorá v tomto mesiaci chutí jednoducho najlepšie. Dajte si ju len tak na chlebík alebo si z nej pripravte tieto úžasné dobroty.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku
Pripravili sme si pre vás tieto recepty:
- Rizoto s bryndzou
- Pekáč zo salaša
- Fašírky z bryndze
- Pórová polievka s bryndzou
- Špenátová roláda s bryndzou
Rizoto s bryndzou
4 porcie
1 šalotka ● 500 g ryže na rizoto ● 100 ml bieleho vína ● 1,2 l horúceho zeleninového vývaru ● 70 g lieskovcov alebo mandlí ● štipka šafranu ● 200 g bryndze ● bazalka ● soľ ● olivový olej + maslo
Do hrnca dáme olej s lyžicou masla a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu a za občasného miešania ju opekáme, kým sa z bielej nezmení na priehľadnú. Ryžu zalejeme vínom, privedieme do varu a necháme ho odpariť. Potom ryžu zalejeme naberačkou pripraveného horúceho vývaru a pridáme nahrubo podrvené orechy a šafran. Keď vývar vsiakne, znovu prilejeme naberačku vývaru a počkáme, kým tekutina znovu vsiakne. Takto varíme 17 až 20 minút, kým ryža nebude uvarená na zhryz. Do ryže primiešame pomrvenú bryndzu a premiešame. Hneď naservírujeme a porcie ozdobíme bazalkou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
rizoto s bryndzou
Pekáč zo salaša
4 porcie
1 kg zemiakov ● 300 g bryndze ● mletá rasca ● 200 g dobrej klobásky ● 250 ml vývaru ● soľ ● mleté biele korenie ● olej
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Menší pekáč vymastíme olejom a uložíme Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Menší pekáč vymastíme olejom a uložíme tretinu zemiakových plátkov. Posypeme ich polovicou bryndze, rascou, soľou a korením a pridáme klobásku nakrájanú na kolieska. Znovu uložíme tretinu zemiakov a pridáme vrstvu bryndze, rascu, soľ a korenie. Pridáme poslednú vrstvu zemiakov, znovu dáme soľ a korenie a zalejeme vývarom. Pekáč zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme polhodinu. Alobal odstránime a zemiaky zapekáme dozlatista ešte 15 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
pekáč zo salaša
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Fašírky z bryndze
4 porcie
300 g bryndze ● 400 g hrudkovitého tvarohu ● zmes korenia (sušená cibuľa, sušený cesnak, bazalka, tymian, paprika, rozmarín, petržlen) ● soľ
NA DIP: 200 ml kyslej smotany ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● citrónová šťava ● obľúbené bylinky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
OKREM TOHO: múka ● vajce ● strúhanka ● olej na vyprážanie ● listy rôznych šalátov
Bryndzu rozdrobíme, pridáme tvaroh, soľ, korenie a všetko zmiešame. Z pripravenej hmoty urobíme fašírky, obalíme ich v trojobale z múky, rozšľahaného vajca a zo strúhanky a hneď dáme na 30 minút do mrazničky. Medzitým vymiešame dip z kyslej smotany, prelisovaných cesnakov, citrónovej šťavy, byliniek, zo soli, z korenia a oleja. Bryndzové fašírky vypražíme v panvici na horúcom oleji. Podávame so smotanovým dipom a ozdobíme listami šalátu. Ako prílohu uvaríme zemiaky, omastíme maslom a posypeme petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas mrazenia: 30 minút
Čas vyprážania: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
fašírky z bryndze

Zdroj: Canva NCpZ
Pórová polievka s bryndzou
4 porcie
1 veľký pór ● 25 g masla ● 500 ml smotany na varenie ● 200 ml mlieka ● štipka muškátového orieška ● talianske bylinky ● 200 g bryndze ● plátky mandlí ● krutóny ● soľ ● mleté biele korenie
Pór očistíme a nakrájame na kolieska (bielu a svetlozelenú časť). V hrnci rozohrejeme maslo a pór na ňom opečieme. Zalejeme smotanou a mliekom, pridáme muškátový oriešok, bylinky, osolíme a okoreníme. Povaríme asi 10 minút. Trochu póru vyberieme a necháme si ho na ozdobenie polievky. Do polievky pridáme bryndzu a polievku rozmixujeme dohladka. Polievku ešte prehrejeme (nevaríme) a dáme do tanierov. Porcie ozdobíme pórom, opečenými mandľami a pridáme chlebové krutóny.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
pórová polievka s bryndzou
Špenátová roláda s bryndzou
4 porcie
350 g mladých špenátových listov ● 3 vajcia ● 3 strúčiky cesnaku ● 3 PL hladkej múky ● štipka muškátového orieška ● 1 ČL prášku do pečiva ● 200 ml kyslej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PLNKU: 4 PL masla ● 150 g bryndze ● 100 g topeného syra ● pažítka
Špenátové listy sparíme a necháme vychladnúť. Najemno ich rozmixujeme, zmiešame s vajcami, prelisovanými cesnakmi, múkou, muškátovým orieškom, práškom do pečiva, so soľou a s korením. Cesto vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 15 minút. Upečené cesto zrolujeme a prikryjeme utierkou. Pripravíme plnku. Zmiešame maslo, bryndzu, syr a nakrájanú pažítku. Z upečeného plátu odstránime papier a vychladnutý natrieme bryndzovou plnkou. Zrolujeme a necháme v chladničke stuhnúť. Nakrájame a môžeme podávať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
špenátová roláda s bryndzou