Reklama

MÁJOVÁ BRYNDZA je najlepšia! A tieto recepty si jednoducho zamilujete: Bryndzové rizoto je TOP!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Poklad zo Slovenska: Je BRYNDZA superpotravina? Odborníčka má jasno!
    Zdroj: Nikoleta Šimonová
    Reklama

    Máme tu máj a s ním aj čerstvú bryndzu, ktorá v tomto mesiaci chutí jednoducho najlepšie. Dajte si ju len tak na chlebík alebo si z nej pripravte tieto úžasné dobroty.

    Pripravili sme si pre vás tieto recepty:

    • Rizoto s bryndzou
    • Pekáč zo salaša
    • Fašírky z bryndze
    • Pórová polievka s bryndzou
    • Špenátová roláda s bryndzou

    Rizoto s bryndzou

    4 porcie

    1 šalotka ● 500 g ryže na rizoto ● 100 ml bieleho vína ● 1,2 l horúceho zeleninového vývaru ● 70 g lieskovcov alebo mandlí ● štipka šafranu ● 200 g bryndze ● bazalka ● soľ ● olivový olej + maslo

    Do hrnca dáme olej s lyžicou masla a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu a za občasného miešania ju opekáme, kým sa z bielej nezmení na priehľadnú. Ryžu zalejeme vínom, privedieme do varu a necháme ho odpariť. Potom ryžu zalejeme naberačkou pripraveného horúceho vývaru a pridáme nahrubo podrvené orechy a šafran. Keď vývar vsiakne, znovu prilejeme naberačku vývaru a počkáme, kým tekutina znovu vsiakne. Takto varíme 17 až 20 minút, kým ryža nebude uvarená na zhryz. Do ryže primiešame pomrvenú bryndzu a premiešame. Hneď naservírujeme a porcie ozdobíme bazalkou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    rizoto s bryndzou

    Pekáč zo salaša

    4 porcie

    1 kg zemiakov ● 300 g bryndze ● mletá rasca ● 200 g dobrej klobásky ● 250 ml vývaru ● soľ ● mleté biele korenie ● olej

    Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Menší pekáč vymastíme olejom a uložíme Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Menší pekáč vymastíme olejom a uložíme tretinu zemiakových plátkov. Posypeme ich polovicou bryndze, rascou, soľou a korením a pridáme klobásku nakrájanú na kolieska. Znovu uložíme tretinu zemiakov a pridáme vrstvu bryndze, rascu, soľ a korenie. Pridáme poslednú vrstvu zemiakov, znovu dáme soľ a korenie a zalejeme vývarom. Pekáč zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme polhodinu. Alobal odstránime a zemiaky zapekáme dozlatista ešte 15 minút.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pekáč zo salaša

    Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

    Fašírky z bryndze

    4 porcie

    300 g bryndze ● 400 g hrudkovitého tvarohu ● zmes korenia (sušená cibuľa, sušený cesnak, bazalka, tymian, paprika, rozmarín, petržlen) ● soľ

    NA DIP: 200 ml kyslej smotany ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● citrónová šťava ● obľúbené bylinky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    OKREM TOHO: múka ● vajce ● strúhanka ● olej na vyprážanie ● listy rôznych šalátov

    Bryndzu rozdrobíme, pridáme tvaroh, soľ, korenie a všetko zmiešame. Z pripravenej hmoty urobíme fašírky, obalíme ich v trojobale z múky, rozšľahaného vajca a zo strúhanky a hneď dáme na 30 minút do mrazničky. Medzitým vymiešame dip z kyslej smotany, prelisovaných cesnakov, citrónovej šťavy, byliniek, zo soli, z korenia a oleja. Bryndzové fašírky vypražíme v panvici na horúcom oleji. Podávame so smotanovým dipom a ozdobíme listami šalátu. Ako prílohu uvaríme zemiaky, omastíme maslom a posypeme petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas mrazenia: 30 minút

    Čas vyprážania: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    fašírky z bryndze

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Upečte si tento víkend niečo DEKADENTNÉ: Tieto MALINOVÉ rezy s KÁVOVOU šľahačkou sú dokonalé!
      Zdroj: Canva NCpZ

      Pórová polievka s bryndzou

      4 porcie

      1 veľký pór ● 25 g masla ● 500 ml smotany na varenie ● 200 ml mlieka ● štipka muškátového orieška ● talianske bylinky ● 200 g bryndze ● plátky mandlí ● krutóny ● soľ ● mleté biele korenie

      Pór očistíme a nakrájame na kolieska (bielu a svetlozelenú časť). V hrnci rozohrejeme maslo a pór na ňom opečieme. Zalejeme smotanou a mliekom, pridáme muškátový oriešok, bylinky, osolíme a okoreníme. Povaríme asi 10 minút. Trochu póru vyberieme a necháme si ho na ozdobenie polievky. Do polievky pridáme bryndzu a polievku rozmixujeme dohladka. Polievku ešte prehrejeme (nevaríme) a dáme do tanierov. Porcie ozdobíme pórom, opečenými mandľami a pridáme chlebové krutóny.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 10 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      pórová polievka s bryndzou

      Špenátová roláda s bryndzou

      4 porcie

      350 g mladých špenátových listov ● 3 vajcia ● 3 strúčiky cesnaku ● 3 PL hladkej múky ● štipka muškátového orieška ● 1 ČL prášku do pečiva ● 200 ml kyslej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie

      NA PLNKU: 4 PL masla ● 150 g bryndze ● 100 g topeného syra ● pažítka

      Špenátové listy sparíme a necháme vychladnúť. Najemno ich rozmixujeme, zmiešame s vajcami, prelisovanými cesnakmi, múkou, muškátovým orieškom, práškom do pečiva, so soľou a s korením. Cesto vylejeme na papier na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 15 minút. Upečené cesto zrolujeme a prikryjeme utierkou. Pripravíme plnku. Zmiešame maslo, bryndzu, syr a nakrájanú pažítku. Z upečeného plátu odstránime papier a vychladnutý natrieme bryndzovou plnkou. Zrolujeme a necháme v chladničke stuhnúť. Nakrájame a môžeme podávať.

      Čas prípravy: 10 minút
      Čas pečenia: 15 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      špenátová roláda s bryndzou