Koláče so SUŠENÝM OVOCÍM budú hitom týchto VIANOC! Ich chuť a aróma dostane každého... MŇAM
16. 12. 2024, 10:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Neviete sa dočkať Štedrého večera? Upečte si s nami tieto chutné koláče s aromatickým sušeným ovocím. Sú dokonalé!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto vianočné recepty:
- Talianske buccellato
- Sušienky so sušeným ovocím
- Sušené ovocie v čokoláde
- Krehký koláč so sušeným ovocím
- Briošky s hrozienkami
Talianske buccellato
15 až 18 kúskov
NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 150 g cukru ● 200 g masla ● 3 vajcia ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 ČL medu ● štipka soli ● 8 g sódy bikarbóny
NA PLNKU: 500 g sušených fíg ● 100 g blanšírovaných mandlí ● 100 g lieskových orieškov ● 50 g vlašských orechov ● 50 g pistácií + na posypanie ● 50 g sušených čerešní ● 50 g hrozienok ● 50 g kandizovanej pomarančovej kôry ● 100 ml vína marsala ● 125 g medu ● 40 ml silného espresa ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého klinčeka ● 100 g tmavej čokolády
OKREM TOHO: 3 PL marhuľového džemu ● 1 PL vody ● nasekané pistácie ● kandizovaná pomarančová kôra
Všetky suroviny na cesto vložíme do misy kuchynského robota a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a na hodinu odložíme do chladničky odpočívať. Figy, všetky orechy, čerešne, hrozienka, kandizovanú kôru vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme. Do hrnca vlejeme marsalu, med, espreso, pridáme vanilku, škoricu, klinček a dobre rozmiešame. Teraz vsypeme orechovo-ovocnú zmes a 5 minút povaríme. Necháme vychladnúť a vmiešame nasekanú čokoládu. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 15 x 30 cm. Z plnky vytvarujeme valec a vložíme ju do stredu obdĺžnika. Zrolujeme a záhyby dobre utesníme. Cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Konce dobre spojíme, aby sme vytvorili kruh. Pomocou vidličky alebo klieští na ľad vytvoríme jednotný vzor. Takto pripravené buccellato vložíme do chladničky na 1 deň alebo cez noc. Veniec vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 45 minút dozlatista. Vychladnutý potrieme polevou, ktorú pripravíme rozvarením marhuľového džemu s vodou. Ozdobíme pistáciami a pomarančovou kôrou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: Laura Witteková
Talianske buccellato
Sušienky so sušeným ovocím
30 kúskov
250 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, marhule, čerešne) ● 2 PL pomarančovej kôry ● 2 PL citrónovej kôry ● 2 PL silného čaju Earl Grey ● 1 PL pomarančového džemu ● štipka soli ● 1 PL citrónovej šťavy ● 8 PL nasekaných orechov (kešu a pistácie) ● 225 g masla izbovej teploty ● 65 g práškového cukru ● 60 g tmavého trstinového cukru ● 280 g hladkej múky ● 50 g kukuričného škrobu
Sušené ovocie nakrájame na menšie kúsky a vsypeme do misy. Pridáme obe kôry, čaj, džem, soľ, citrónovú šťavu a dobre premiešame. Zakryjeme a necháme 6 hodín alebo cez noc odstáť. V mise zmiešame maslo s oboma cukrami a vyšľaháme. Postupne pridáme preosiatu múku so škrobom a sušené ovocie s nasekanými orechmi. Zmiešame a vypracované cesto rozdelíme na polovice. Vytvarujeme valce, zabalíme ich do papiera na pečenie alebo do fólie a vložíme do chladničky na 2 až 3 hodiny. Stuhnuté cesto ostrým nožom nakrájame na plátky hrubé 1 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 160 °C pečieme približne 15 až 20 minút. Sušienky by mali získať peknú zlatistú farbu. Necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 6 hodín
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
sušienky so sušeným ovocím

Zdroj: Mobil Karin Grófová, canva
Sušené ovocie v čokoláde
25 kúskov
230 g väčšieho sušeného ovocia (mango, ananás, papája, jablká, marhule) ● 150 g kvalitnej 54-percentnej čokolády ● 1/4 ČL mletej škorice ● štipka kajenského korenia ● vločková soľ
Na veľký plech položíme papier na pečenie. Oddelíme zlepené kúsky sušeného ovocia a položíme ich na plech v jednej vrstve. Nasekanú čokoládu nasypeme do ohňovzdornej misky a položíme na hrniec s vriacou vodou. Plameň stiahneme a čokoládu za stáleho miešania roztopíme. Odstavíme, vmiešame škoricu a kajenské korenie. Zoberieme kúsok sušeného ovocia a do polovice namočíme do čokolády, necháme trochu odkvapkať a uložíme späť na plech. Sladšie ovocie môžeme posypať vločkovou soľou na vyváženie chuti. Takto upravíme aj zvyšné ovocie. Plech s ovocím vložíme na 10 minút do chladničky, aby čokoláda stuhla. Potom môžeme ovocie preložiť do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme na chladnom mieste.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
sušené ovocie v čokoláde
Krehký koláč so sušeným ovocím
12 kúskov
NA CESTO: 350 g hladkej múky ● 1 PL práškového cukru + na posypanie ● štipka soli ● 1/2 ČL mletého muškátového orieška ● 175 g studeného masla ● 1 žĺtok ● 60 ml studenej vody ● 1 vajce na potretie
NA PLNKU: 150 g sušených hrozienok ● 150 g sušených brusníc ● 200 g sušených marhúľ ● 200 ml umu ● 70 g melasy ● 100 ml pomarančovej šťavy ● kôra z 1 pomaranča ● 2 ČL mletej škorice
Najskôr pripravíme náplň. Väčšie ovocie nakrájame na menšie kúsky. Všetko ovocie vsypeme do hrnca spolu s melasou a umom. Privedieme do varu, stiahneme plameň a varíme približne 5 minút. Odstavíme, prilejeme pomarančovú šťavu, nastrúhanú kôru a škoricu. Premiešame, zakryjeme a odložíme na noc do chladničky. Do misy robota vsypeme múku, cukor, soľ, muškátový oriešok, maslo a spracujeme na konzistenciu mrveničky. Pridáme žĺtok, vodu a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme a odložíme do chladničky na 30 minút. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 20 x 30 cm. Zvyšné cesto odložíme na ozdoby. Vyvaľkaný plát preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a okraje jemne zahneme smerom nahor. Povrch cesta popicháme vidličkou. Náplň scedíme a ovocie rovnomerne rozložíme na cesto. Navrch poukladáme hviezdičky vykrojené zo zvyšného cesta. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť, potom posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
krehký koláč so sušeným ovocím

Zdroj: Canva, mobil
Briošky s hrozienkami
10 kúskov
NA CESTO: 125 ml vlažného mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 3 PL krupicového cukru ● 300 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 2 vajcia ● 75 g masla izbovej teploty ● 80 g sušených hrozienok a brusníc ● olej na potretie misy
NA POTRETIE: 1 vajce ● 1 ČL mlieka
Do misky vlejeme mlieko, pridáme lyžicu cukru, droždie, premiešame a necháme 10 minút aktivovať droždie. Múku preosejeme, pridáme soľ, zvyšný cukor, vajcia, mlieko s droždím a začneme miesiť cesto. Keď bude všetka múka zapracovaná, pridáme zmäknuté maslo, umyté hrozienka, nakrájané brusnice a dobre zamiesime. Cesto vložíme do misy potretej olejom, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 až 10 kusov. Každý rozdelíme na dve polovice a z každej vytvarujeme dlhší valec. Valce prepletieme ako vrkoč a následne zmotáme do uzlíka. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Postup opakujeme aj so zvyšným cestom. Uzlíky na plechu ešte prikryjeme a necháme polhodinu podkysnúť. Potom potrieme vajíčkom rozmiešaným s mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15 až 20 minút.
Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
briošky s hrozienkami a brusnicami