Reklama

Koláče so SUŠENÝM OVOCÍM budú hitom týchto VIANOC! Ich chuť a aróma dostane každého... MŇAM

krehký koláč so sušeným ovocím

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Neviete sa dočkať Štedrého večera? Upečte si s nami tieto chutné koláče s aromatickým sušeným ovocím. Sú dokonalé!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neviete sa dočkať VIANOC? Upečte si s nami tieto GAŠTANOVÉ REZY! Sú dokonalé...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto vianočné recepty:

    Talianske buccellato

    15 až 18 kúskov

    NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 150 g cukru ● 200 g masla ● 3 vajcia ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 ČL medu ● štipka soli ● 8 g sódy bikarbóny

    NA PLNKU: 500 g sušených fíg ● 100 g blanšírovaných mandlí ● 100 g lieskových orieškov ● 50 g vlašských orechov ● 50 g pistácií + na posypanie ● 50 g sušených čerešní ● 50 g hrozienok ● 50 g kandizovanej pomarančovej kôry ● 100 ml vína marsala ● 125 g medu ● 40 ml silného espresa ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého klinčeka ● 100 g tmavej čokolády

    OKREM TOHO: 3 PL marhuľového džemu ● 1 PL vody ● nasekané pistácie ● kandizovaná pomarančová kôra

    Všetky suroviny na cesto vložíme do misy kuchynského robota a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a na hodinu odložíme do chladničky odpočívať. Figy, všetky orechy, čerešne, hrozienka, kandizovanú kôru vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme. Do hrnca vlejeme marsalu, med, espreso, pridáme vanilku, škoricu, klinček a dobre rozmiešame. Teraz vsypeme orechovo-ovocnú zmes a 5 minút povaríme. Necháme vychladnúť a vmiešame nasekanú čokoládu. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 15 x 30 cm. Z plnky vytvarujeme valec a vložíme ju do stredu obdĺžnika. Zrolujeme a záhyby dobre utesníme. Cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Konce dobre spojíme, aby sme vytvorili kruh. Pomocou vidličky alebo klieští na ľad vytvoríme jednotný vzor. Takto pripravené buccellato vložíme do chladničky na 1 deň alebo cez noc. Veniec vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 45 minút dozlatista. Vychladnutý potrieme polevou, ktorú pripravíme rozvarením marhuľového džemu s vodou. Ozdobíme pistáciami a pomarančovou kôrou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Talianske buccellato

    Sušienky so sušeným ovocím

    30 kúskov

    250 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, marhule, čerešne) ● 2 PL pomarančovej kôry ● 2 PL citrónovej kôry ● 2 PL silného čaju Earl Grey ● 1 PL pomarančového džemu ● štipka soli ● 1 PL citrónovej šťavy ● 8 PL nasekaných orechov (kešu a pistácie) ● 225 g masla izbovej teploty ● 65 g práškového cukru ● 60 g tmavého trstinového cukru ● 280 g hladkej múky ● 50 g kukuričného škrobu

    Sušené ovocie nakrájame na menšie kúsky a vsypeme do misy. Pridáme obe kôry, čaj, džem, soľ, citrónovú šťavu a dobre premiešame. Zakryjeme a necháme 6 hodín alebo cez noc odstáť. V mise zmiešame maslo s oboma cukrami a vyšľaháme. Postupne pridáme preosiatu múku so škrobom a sušené ovocie s nasekanými orechmi. Zmiešame a vypracované cesto rozdelíme na polovice. Vytvarujeme valce, zabalíme ich do papiera na pečenie alebo do fólie a vložíme do chladničky na 2 až 3 hodiny. Stuhnuté cesto ostrým nožom nakrájame na plátky hrubé 1 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 160 °C pečieme približne 15 až 20 minút. Sušienky by mali získať peknú zlatistú farbu. Necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas odležania: 6 hodín

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    sušienky so sušeným ovocím

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jeseň podľa AJURVÉDY: Praktické tipy ako zvládnuť jeseň ZDRAVÁ a plná síl!
      Zdroj: Mobil Karin Grófová, canva

      Sušené ovocie v čokoláde

      25 kúskov

      230 g väčšieho sušeného ovocia (mango, ananás, papája, jablká, marhule) ● 150 g kvalitnej 54-percentnej čokolády ● 1/4 ČL mletej škorice ● štipka kajenského korenia ● vločková soľ

      Na veľký plech položíme papier na pečenie. Oddelíme zlepené kúsky sušeného ovocia a položíme ich na plech v jednej vrstve. Nasekanú čokoládu nasypeme do ohňovzdornej misky a položíme na hrniec s vriacou vodou. Plameň stiahneme a čokoládu za stáleho miešania roztopíme. Odstavíme, vmiešame škoricu a kajenské korenie. Zoberieme kúsok sušeného ovocia a do polovice namočíme do čokolády, necháme trochu odkvapkať a uložíme späť na plech. Sladšie ovocie môžeme posypať vločkovou soľou na vyváženie chuti. Takto upravíme aj zvyšné ovocie. Plech s ovocím vložíme na 10 minút do chladničky, aby čokoláda stuhla. Potom môžeme ovocie preložiť do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme na chladnom mieste.

      Čas prípravy: 15 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      sušené ovocie v čokoláde

      Krehký koláč so sušeným ovocím

      12 kúskov

      NA CESTO: 350 g hladkej múky ● 1 PL práškového cukru + na posypanie ● štipka soli ● 1/2 ČL mletého muškátového orieška ● 175 g studeného masla ● 1 žĺtok ● 60 ml studenej vody ● 1 vajce na potretie

      NA PLNKU: 150 g sušených hrozienok ● 150 g sušených brusníc ● 200 g sušených marhúľ ● 200 ml umu ● 70 g melasy ● 100 ml pomarančovej šťavy ● kôra z 1 pomaranča ● 2 ČL mletej škorice

      Najskôr pripravíme náplň. Väčšie ovocie nakrájame na menšie kúsky. Všetko ovocie vsypeme do hrnca spolu s melasou a umom. Privedieme do varu, stiahneme plameň a varíme približne 5 minút. Odstavíme, prilejeme pomarančovú šťavu, nastrúhanú kôru a škoricu. Premiešame, zakryjeme a odložíme na noc do chladničky. Do misy robota vsypeme múku, cukor, soľ, muškátový oriešok, maslo a spracujeme na konzistenciu mrveničky. Pridáme žĺtok, vodu a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme a odložíme do chladničky na 30 minút. Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 20 x 30 cm. Zvyšné cesto odložíme na ozdoby. Vyvaľkaný plát preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a okraje jemne zahneme smerom nahor. Povrch cesta popicháme vidličkou. Náplň scedíme a ovocie rovnomerne rozložíme na cesto. Navrch poukladáme hviezdičky vykrojené zo zvyšného cesta. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť, potom posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

      Čas prípravy: 30 minút

      Čas odležania: 30 minút

      Čas pečenia: 25 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      krehký koláč so sušeným ovocím

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zvedavé baby: Čo radí sexuologička, pokiaľ to s vašim partnerom v posteli neklape!
        Zdroj: Canva, mobil

        Briošky s hrozienkami

        10 kúskov

        NA CESTO: 125 ml vlažného mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 3 PL krupicového cukru ● 300 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 2 vajcia ● 75 g masla izbovej teploty ● 80 g sušených hrozienok a brusníc ● olej na potretie misy

        NA POTRETIE: 1 vajce ● 1 ČL mlieka

        Do misky vlejeme mlieko, pridáme lyžicu cukru, droždie, premiešame a necháme 10 minút aktivovať droždie. Múku preosejeme, pridáme soľ, zvyšný cukor, vajcia, mlieko s droždím a začneme miesiť cesto. Keď bude všetka múka zapracovaná, pridáme zmäknuté maslo, umyté hrozienka, nakrájané brusnice a dobre zamiesime. Cesto vložíme do misy potretej olejom, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 až 10 kusov. Každý rozdelíme na dve polovice a z každej vytvarujeme dlhší valec. Valce prepletieme ako vrkoč a následne zmotáme do uzlíka. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Postup opakujeme aj so zvyšným cestom. Uzlíky na plechu ešte prikryjeme a necháme polhodinu podkysnúť. Potom potrieme vajíčkom rozmiešaným s mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15 až 20 minút.

        Čas prípravy: 35 minút

        Čas kysnutia: 90 minút

        Čas pečenia: 20 minút

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        briošky s hrozienkami a brusnicami

        Viac inšpirácie na recepty so sušeným ovocím nájdete v GALÉRII priamo TU:

        Autor článku

        Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.