Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zabudnite na nudné grilovačky! Tieto recepty zmenia vaše leto na gastronomický zážitok!

wrap s pomaly grilovaným trhaným mäsom z kuracích pŕs

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Bol by priam hriech nevyužiť krásnych slnečných dní na stretnutie s priateľmi a rodinou a nedopriať si príjemné posedenie pri grile.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Grilovaný baklažán, mäsové guľky a jogurtová omáčka: To je kombinácia na zavŕšenie leta!

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na grilovanie:

    • KARFIOLOVÉ STEAKY SO SALSOU
    • WRAP S TRHANÝM MÄSOM
    • HOVÄDZIE ŠPÍZY S JABLKOVO-ZELEROVÝM ŠALÁTOM
    • MRKVA A ZELENÉ FAZUĽKY S TERIYAKI OMÁČKOU
    • KAČACIE PRSIA V ČIERNOM ČAJI SO ŠALÁTOM

    Newsletter Nového Času pre ženy

    Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?


    Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!

    KARFIOLOVÉ STEAKY SO SALSOU

    4 porcie

    NA STEAKY: 2 veľké karfioly ● 3 PL olivového oleja ● 1 ČL mletej papriky ● 1 strúčik cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PYRÉ: 500 g múčnych zemiakov ● 500 g karfiolu ● 100 ml mlieka ● 50 g masla ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA SALSU: 1 hrsť čerstvého petržlenu ● 1/2 hrste stopkového zeleru ● 1 až 2 PL kapár ● 2 strúčiky cesnaku ● 90 ml olivového oleja ● 1 PL červeného vínneho octu ● soľ ● mleté čierne korenie

    Z karfiolu odstránime vonkajšie listy a odkrojíme spodok hlúba. Karfioly nakrájame na plátky, teda steaky s hrúbkou 2 až 3 cm. Mali by sme získať 2 až 3 plátky zo stredu, zvyšok použijeme na pyré. Do karfiolových steakov vmasírujeme marinádu z oleja, papriky, prelisovaného cesnaku, zo soli a z korenia. Necháme ich odležať. Predhrejeme gril na priame grilovanie, na stredne vysokú teplotu. Karfiolové steaky grilujeme 5 až 7 minút z každej strany, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú mäkké, ale stále mierne chrumkavé. Pripravíme pyré. Zemiaky a zvyšné karfiolové ružičky vložíme do veľkého hrnca s osolenou vodou. Privedieme do varu a varíme 15 až 20 minút, kým nie sú zemiaky a karfiol mäkké. Scedíme ich a vrátime do hrnca, prebytočnú vlhkosť necháme chvíľu odpariť. Pridáme mlieko, maslo, soľ a korenie. Pučidlom na zemiaky pripravíme pyré. Na salsu v miske zmiešame nasekanú petržlenovú vňať, nakrájaný stopkový zeler, nasekané kapary a prelisovaný cesnak. Pridáme olivový olej, vínny ocot, soľ a korenie. Dobre premiešame. Na tanier dáme karfiolový steak. Pridáme porciu zemiakovo-karfiolového pyré a dochutíme zelenou omáčkou.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    grilované karfiolové steaky so salsou verde

    WRAP S TRHANÝM MÄSOM

    4 porcie

    500 g kuracích pŕs ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL údenej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● 1 ČL sušeného oregana ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 ml kuracieho vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA ZELENINU: 3 farebné papriky ● 1 menšia červená alebo biela cibuľa ● 2 papričky jalapeno ● 200 g čerstvej alebo mrazenej kukurice ● 2 PL olivového oleja

    OKREM TOHO: 4 veľké tortily ● 100 g strúhaného syra čedar alebo gouda ● 1 avokádo ● 4 PL kyslej smotany ● 4 PL salsy alebo čerstvých paradajok ● koriandrová vňať na ozdobenie

    Pripravíme gril na priame aj nepriame grilovanie – uhlíkmi pokryjeme polovicu grilu. Kuracie prsia osolíme, okoreníme, potrieme olivovým olejom a posypeme údenou paprikou, rascou a oreganom. Potom ich grilujeme priamo nad uhlíkmi dozlatista, trvá to 3 až 4 minúty z každej strany. Kuracie prsia preložíme do pekáča, pridáme nasekaný cesnak a podlejeme kuracím vývarom. Prikryjeme papierom na pečenie a alobalom, vložíme do grilu na stranu bez uhlíkov a grilujeme 45 až 60 minút alebo kým mäso nie je úplne mäkké a ľahko sa trhá vidličkou. Po upečení necháme mäso vychladnúť, potom ho natrháme na malé kúsky pomocou dvoch vidličiek. Premiešame s výpekom. Ten môžeme najskôr zosilniť a redukovať varením. V panvici priamo nad uhlíkmi orestujeme na oleji na tenké prúžky nakrájanú farebnú papriku, červenú cibuľu a papričky jalapeňo. Osolíme a okoreníme. Grilujeme, kým zelenina nie je mäkká a mierne opečená. Pridáme uvarenú kukuricu a premiešame. Grilujeme ďalšie 2 až 3 minúty. Na každú tortillu položíme vrstvu trhaného kuracieho mäsa. Pridáme grilovanú zeleninovú zmes. Posypeme strúhaným syrom. Pridáme plátky avokáda, lyžicu kyslej smotany a lyžicu salsy alebo paradajky nakrájané na kocky. Ozdobíme koriandrom, tortily zrolujeme a zľahka ich opečieme na grile, kým sa syr neroztopí a tortilla nie je chrumkavá.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas grilovania: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    wrap s pomaly grilovaným trhaným mäsom z kuracích pŕs

    HOVÄDZIE ŠPÍZY S JABLKOVO-ZELEROVÝM ŠALÁTOM

    4 porcie

    800 g hovädzieho steaku (rib eye alebo sirloin)

    NA MARINÁDU: 2 PL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL čerstvého tymianu

    NA CHIMICHURRI: 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate ● 1 zväzok čerstvého koriandra ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená paprička čili ● 100 ml olivového oleja ● 3 PL červeného vínneho octu ● 1 ČL sušeného oregana ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA ŠALÁT: 4 veľké zelené jablka ● 6 stopiek zeleru ● 1 malá červená cibuľa ● 2 PL citrónovej šťavy ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL medu ● soľ ● mleté čierne korenie

    V mise zmiešame olivový olej, nasekaný cesnak, tymian, soľ a čierne korenie. Pridáme plátky hovädzieho mäsa a dobre premiešame, aby sa obalilo marinádou. Marinujeme v chladničke aspoň 30 minút, ideálne cez noc. Na omáčku v mixéri alebo kuchynskom robote nasekáme petržlenovú vňať, koriander, cesnak a papričku čili. Prilejeme olivový olej a rozmixujeme najemno. Pridáme červený vínny ocot, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Krátko premiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Omáčku necháme aspoň 30 minút odstáť. Na šalát v mise zmiešame nakrájané jablká, zeler a červenú cibuľu. V malej miske zmiešame citrónovú šťavu, olivový olej, med, soľ a čierne korenie. Premiešame, aby sa zálievka spojila. Šalát prelejeme zálievkou a dobre premiešame. Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu. Marinované hovädzie plátky dáme na špízy a grilujeme ich 5 až 8 minút, pravidelne otáčame, až kým nie sú prepečené. Podávame s bylinkovou omáčkou a jablkovo-zelerovým šalátom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas marinovania: 30 minút

    Čas grilovania: 8 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    hovädzie špízy s jablkovo - zelerovým šalátom

    MRKVA A ZELENÉ FAZUĽKY S TERIYAKI OMÁČKOU

    4 porcie

    500 g mladej mrkvy ● 300 g strukov zelených fazuliek ● 2 PL sezamového oleja ● 2 PL sezamových semienok ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA OMÁČKU: 120 ml sójovej omáčky ● 50 g cukru ● 1 PL medu ● 3 cm ošúpaného zázvoru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL oleja – ideálne sezamového ● 1 PL kukuričného škrobu ● 4 PL vody

    Pripravíme terijaki omáčku. Sójovú omáčku, cukor, med, zázvor nakrájaný nadrobno, prelisovaný cesnak a olej premiešame v rajnici a privedieme do varu. Kukuričný škrob zamiešame so studenou vodou a pomaly a za stáleho miešania prilejeme do rajnice. Privedieme opäť do varu a varíme na slabom plameni 3 až 4 minúty. Na zriedenie omáčky pridáme vodu. Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu. Očistenú mrkvu a strúčiky zelených fazuliek pokvapkáme sezamovým olejom, osolíme a okoreníme. Mrkvu grilujeme 10 až 12 minút, kým nebude mäkká a jemne opečená. Pridáme strúčiky fazuľky a grilujeme ďalších 5 až 7 minút, kým nebudú jemne chrumkavé. Grilovanú zeleninu podávame s jazmínovou ryžou, omáčkou terijaki a opečenými sezamovými semienkami. Pridať môžeme aj lístky koriandra a čerstvé čili.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas grilovania: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    grilovaná mrkva a zelené fazuľky s teriyaky omáčkou

    Anketa

    Čo vás najviac motivuje vyskúšať nové recepty na grilovanie?

    Hlasovanie bolo ukončené

    KAČACIE PRSIA V ČIERNOM ČAJI SO ŠALÁTOM

    4 porcie

    4 kačacie prsia (po 200 g)

    NA MARINÁDU: 4 ČL sypaného čierneho čaju ● 500 ml horúcej vody ● 3 PL sójovej omáčky ● 2 PL medu ● 1 ČL sezamového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 zázvor – asi 2 cm

    NA OMÁČKU: 120 ml vývaru alebo vody ● 30 ml sójovej omáčky ● 120 g cukru ● 150 ml ryžového alebo klasického liehového octu ● sušené drvené čili (ideálne vločky) podľa chuti ● 1 strúčik cesnaku ● 1 cm nastrúhaného zázvoru ● 1 až 2 PL kečupu ● 2 až 3 ČL kukuričného škrobu

    NA ŠALÁT: 1 žltý melón ● 2 pak choi ● 1 červená cibuľa ● 2 PL sezamového oleja ● 2 PL ryžového octu ● 1 PL sójovej omáčky ● 1 PL medu ● sezamové semienka na ozdobu ● soľ a mleté čierne korenie ● olej

    Pripravíme marinádu. Čierny čaj zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 2 až 5 minút. Scedíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame vychladnutý čaj, sójovú omáčku, med, sezamový olej, nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Dobre premiešame. Kačacie prsia osušíme, kožu narežeme do mriežky a vložíme ich do marinády. Necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Na omáčku dáme do hrnca všetky suroviny na omáčku okrem škrobu a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme, kým sa všetok cukor nerozpustí. Škrob vymiešame s pár lyžicami vody a primiešame do zmesi. Varíme pár minút do zhustnutia. Omáčka bude hustejšia, keď vychladne. Prsia vyberieme z marinády a osušíme. Osolíme ich a okoreníme podľa chuti. Na strednej teplote grilujeme kačacie prsia kožou nadol dovtedy, kým koža nie je chrumkavá a zlatistá. Bude to trvať 8 až 10 minút. Otočíme ich a opečieme z druhej strany ďalšie 2 minúty, prípadne viac. Prsia „medium“ budú mať vnútornú teplotu mäsa v strede ich najväčšej hrúbky 61 °C. Vyberieme z a necháme odpočívať aspoň 5 minút. V mise zmiešame plátky očisteného melóna, pak choi nakrájaný na polovičky alebo štvrtky a červenú cibuľu nakrájanú na tenké plátky. V malej miske zmiešame sezamový olej, ryžový ocot, sójovú omáčku, med, soľ a mleté čierne korenie. Šalát premiešame so zálievkou. Kačacie prsia podávame so šalátom a s pikantnou omáčkou, prípadne aj s jazmínovou ryžou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas marinovania: 2 hodiny

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kačacie prsia marinovaná v čiernom čaji

    Newsletter Nového Času pre ženy

    Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?


    Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.