Zabudnite na nudné grilovačky! Tieto recepty zmenia vaše leto na gastronomický zážitok!
24. 6. 2025, 7:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Bol by priam hriech nevyužiť krásnych slnečných dní na stretnutie s priateľmi a rodinou a nedopriať si príjemné posedenie pri grile.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto recepty na grilovanie:
- KARFIOLOVÉ STEAKY SO SALSOU
- WRAP S TRHANÝM MÄSOM
- HOVÄDZIE ŠPÍZY S JABLKOVO-ZELEROVÝM ŠALÁTOM
- MRKVA A ZELENÉ FAZUĽKY S TERIYAKI OMÁČKOU
- KAČACIE PRSIA V ČIERNOM ČAJI SO ŠALÁTOM
Newsletter Nového Času pre ženy
Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?
Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!
KARFIOLOVÉ STEAKY SO SALSOU
4 porcie
NA STEAKY: 2 veľké karfioly ● 3 PL olivového oleja ● 1 ČL mletej papriky ● 1 strúčik cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PYRÉ: 500 g múčnych zemiakov ● 500 g karfiolu ● 100 ml mlieka ● 50 g masla ● soľ ● mleté čierne korenie
NA SALSU: 1 hrsť čerstvého petržlenu ● 1/2 hrste stopkového zeleru ● 1 až 2 PL kapár ● 2 strúčiky cesnaku ● 90 ml olivového oleja ● 1 PL červeného vínneho octu ● soľ ● mleté čierne korenie
Z karfiolu odstránime vonkajšie listy a odkrojíme spodok hlúba. Karfioly nakrájame na plátky, teda steaky s hrúbkou 2 až 3 cm. Mali by sme získať 2 až 3 plátky zo stredu, zvyšok použijeme na pyré. Do karfiolových steakov vmasírujeme marinádu z oleja, papriky, prelisovaného cesnaku, zo soli a z korenia. Necháme ich odležať. Predhrejeme gril na priame grilovanie, na stredne vysokú teplotu. Karfiolové steaky grilujeme 5 až 7 minút z každej strany, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú mäkké, ale stále mierne chrumkavé. Pripravíme pyré. Zemiaky a zvyšné karfiolové ružičky vložíme do veľkého hrnca s osolenou vodou. Privedieme do varu a varíme 15 až 20 minút, kým nie sú zemiaky a karfiol mäkké. Scedíme ich a vrátime do hrnca, prebytočnú vlhkosť necháme chvíľu odpariť. Pridáme mlieko, maslo, soľ a korenie. Pučidlom na zemiaky pripravíme pyré. Na salsu v miske zmiešame nasekanú petržlenovú vňať, nakrájaný stopkový zeler, nasekané kapary a prelisovaný cesnak. Pridáme olivový olej, vínny ocot, soľ a korenie. Dobre premiešame. Na tanier dáme karfiolový steak. Pridáme porciu zemiakovo-karfiolového pyré a dochutíme zelenou omáčkou.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
grilované karfiolové steaky so salsou verde
WRAP S TRHANÝM MÄSOM
4 porcie
500 g kuracích pŕs ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL údenej papriky ● 1 ČL mletej rasce ● 1 ČL sušeného oregana ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 ml kuracieho vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie
NA ZELENINU: 3 farebné papriky ● 1 menšia červená alebo biela cibuľa ● 2 papričky jalapeno ● 200 g čerstvej alebo mrazenej kukurice ● 2 PL olivového oleja
OKREM TOHO: 4 veľké tortily ● 100 g strúhaného syra čedar alebo gouda ● 1 avokádo ● 4 PL kyslej smotany ● 4 PL salsy alebo čerstvých paradajok ● koriandrová vňať na ozdobenie
Pripravíme gril na priame aj nepriame grilovanie – uhlíkmi pokryjeme polovicu grilu. Kuracie prsia osolíme, okoreníme, potrieme olivovým olejom a posypeme údenou paprikou, rascou a oreganom. Potom ich grilujeme priamo nad uhlíkmi dozlatista, trvá to 3 až 4 minúty z každej strany. Kuracie prsia preložíme do pekáča, pridáme nasekaný cesnak a podlejeme kuracím vývarom. Prikryjeme papierom na pečenie a alobalom, vložíme do grilu na stranu bez uhlíkov a grilujeme 45 až 60 minút alebo kým mäso nie je úplne mäkké a ľahko sa trhá vidličkou. Po upečení necháme mäso vychladnúť, potom ho natrháme na malé kúsky pomocou dvoch vidličiek. Premiešame s výpekom. Ten môžeme najskôr zosilniť a redukovať varením. V panvici priamo nad uhlíkmi orestujeme na oleji na tenké prúžky nakrájanú farebnú papriku, červenú cibuľu a papričky jalapeňo. Osolíme a okoreníme. Grilujeme, kým zelenina nie je mäkká a mierne opečená. Pridáme uvarenú kukuricu a premiešame. Grilujeme ďalšie 2 až 3 minúty. Na každú tortillu položíme vrstvu trhaného kuracieho mäsa. Pridáme grilovanú zeleninovú zmes. Posypeme strúhaným syrom. Pridáme plátky avokáda, lyžicu kyslej smotany a lyžicu salsy alebo paradajky nakrájané na kocky. Ozdobíme koriandrom, tortily zrolujeme a zľahka ich opečieme na grile, kým sa syr neroztopí a tortilla nie je chrumkavá.
Čas prípravy: 40 minút
Čas grilovania: 90 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
wrap s pomaly grilovaným trhaným mäsom z kuracích pŕs
HOVÄDZIE ŠPÍZY S JABLKOVO-ZELEROVÝM ŠALÁTOM
4 porcie
800 g hovädzieho steaku (rib eye alebo sirloin)
NA MARINÁDU: 2 PL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL čerstvého tymianu
NA CHIMICHURRI: 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate ● 1 zväzok čerstvého koriandra ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená paprička čili ● 100 ml olivového oleja ● 3 PL červeného vínneho octu ● 1 ČL sušeného oregana ● soľ ● mleté čierne korenie
NA ŠALÁT: 4 veľké zelené jablka ● 6 stopiek zeleru ● 1 malá červená cibuľa ● 2 PL citrónovej šťavy ● 2 PL olivového oleja ● 1 ČL medu ● soľ ● mleté čierne korenie
V mise zmiešame olivový olej, nasekaný cesnak, tymian, soľ a čierne korenie. Pridáme plátky hovädzieho mäsa a dobre premiešame, aby sa obalilo marinádou. Marinujeme v chladničke aspoň 30 minút, ideálne cez noc. Na omáčku v mixéri alebo kuchynskom robote nasekáme petržlenovú vňať, koriander, cesnak a papričku čili. Prilejeme olivový olej a rozmixujeme najemno. Pridáme červený vínny ocot, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Krátko premiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Omáčku necháme aspoň 30 minút odstáť. Na šalát v mise zmiešame nakrájané jablká, zeler a červenú cibuľu. V malej miske zmiešame citrónovú šťavu, olivový olej, med, soľ a čierne korenie. Premiešame, aby sa zálievka spojila. Šalát prelejeme zálievkou a dobre premiešame. Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu. Marinované hovädzie plátky dáme na špízy a grilujeme ich 5 až 8 minút, pravidelne otáčame, až kým nie sú prepečené. Podávame s bylinkovou omáčkou a jablkovo-zelerovým šalátom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas marinovania: 30 minút
Čas grilovania: 8 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
hovädzie špízy s jablkovo - zelerovým šalátom
MRKVA A ZELENÉ FAZUĽKY S TERIYAKI OMÁČKOU
4 porcie
500 g mladej mrkvy ● 300 g strukov zelených fazuliek ● 2 PL sezamového oleja ● 2 PL sezamových semienok ● soľ ● mleté čierne korenie
NA OMÁČKU: 120 ml sójovej omáčky ● 50 g cukru ● 1 PL medu ● 3 cm ošúpaného zázvoru ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL oleja – ideálne sezamového ● 1 PL kukuričného škrobu ● 4 PL vody
Pripravíme terijaki omáčku. Sójovú omáčku, cukor, med, zázvor nakrájaný nadrobno, prelisovaný cesnak a olej premiešame v rajnici a privedieme do varu. Kukuričný škrob zamiešame so studenou vodou a pomaly a za stáleho miešania prilejeme do rajnice. Privedieme opäť do varu a varíme na slabom plameni 3 až 4 minúty. Na zriedenie omáčky pridáme vodu. Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu. Očistenú mrkvu a strúčiky zelených fazuliek pokvapkáme sezamovým olejom, osolíme a okoreníme. Mrkvu grilujeme 10 až 12 minút, kým nebude mäkká a jemne opečená. Pridáme strúčiky fazuľky a grilujeme ďalších 5 až 7 minút, kým nebudú jemne chrumkavé. Grilovanú zeleninu podávame s jazmínovou ryžou, omáčkou terijaki a opečenými sezamovými semienkami. Pridať môžeme aj lístky koriandra a čerstvé čili.
Čas prípravy: 20 minút
Čas grilovania: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
grilovaná mrkva a zelené fazuľky s teriyaky omáčkou
Anketa
Čo vás najviac motivuje vyskúšať nové recepty na grilovanie?
Hlasovanie bolo ukončené
KAČACIE PRSIA V ČIERNOM ČAJI SO ŠALÁTOM
4 porcie
4 kačacie prsia (po 200 g)
NA MARINÁDU: 4 ČL sypaného čierneho čaju ● 500 ml horúcej vody ● 3 PL sójovej omáčky ● 2 PL medu ● 1 ČL sezamového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 zázvor – asi 2 cm
NA OMÁČKU: 120 ml vývaru alebo vody ● 30 ml sójovej omáčky ● 120 g cukru ● 150 ml ryžového alebo klasického liehového octu ● sušené drvené čili (ideálne vločky) podľa chuti ● 1 strúčik cesnaku ● 1 cm nastrúhaného zázvoru ● 1 až 2 PL kečupu ● 2 až 3 ČL kukuričného škrobu
NA ŠALÁT: 1 žltý melón ● 2 pak choi ● 1 červená cibuľa ● 2 PL sezamového oleja ● 2 PL ryžového octu ● 1 PL sójovej omáčky ● 1 PL medu ● sezamové semienka na ozdobu ● soľ a mleté čierne korenie ● olej
Pripravíme marinádu. Čierny čaj zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 2 až 5 minút. Scedíme a necháme vychladnúť. V mise zmiešame vychladnutý čaj, sójovú omáčku, med, sezamový olej, nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Dobre premiešame. Kačacie prsia osušíme, kožu narežeme do mriežky a vložíme ich do marinády. Necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Na omáčku dáme do hrnca všetky suroviny na omáčku okrem škrobu a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme, kým sa všetok cukor nerozpustí. Škrob vymiešame s pár lyžicami vody a primiešame do zmesi. Varíme pár minút do zhustnutia. Omáčka bude hustejšia, keď vychladne. Prsia vyberieme z marinády a osušíme. Osolíme ich a okoreníme podľa chuti. Na strednej teplote grilujeme kačacie prsia kožou nadol dovtedy, kým koža nie je chrumkavá a zlatistá. Bude to trvať 8 až 10 minút. Otočíme ich a opečieme z druhej strany ďalšie 2 minúty, prípadne viac. Prsia „medium“ budú mať vnútornú teplotu mäsa v strede ich najväčšej hrúbky 61 °C. Vyberieme z a necháme odpočívať aspoň 5 minút. V mise zmiešame plátky očisteného melóna, pak choi nakrájaný na polovičky alebo štvrtky a červenú cibuľu nakrájanú na tenké plátky. V malej miske zmiešame sezamový olej, ryžový ocot, sójovú omáčku, med, soľ a mleté čierne korenie. Šalát premiešame so zálievkou. Kačacie prsia podávame so šalátom a s pikantnou omáčkou, prípadne aj s jazmínovou ryžou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas marinovania: 2 hodiny
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kačacie prsia marinovaná v čiernom čaji
Newsletter Nového Času pre ženy
Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?
Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!