Reklama

Máte doma ČERNICE? Tieto sladké recepty musíte vyskúšať! PUSINKOVÁ roláda je SEN...

pusinková roláda

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak v záhrade pestujete tieto fialové plody, akoby ste vyhrali v lotérii. Tieto tmavofialové aromatické plody sú totiž nielen nesmierne zdravé, ale aj úžasne chutné.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dostali ste chuť na sladké no času je málo? Táto JABLKOVÁ BÁBOVKA splní všetko do bodky...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Pripravili sme pre vás tieto černicové recepty:

    • Čokoládovo-černicová torta
    • Zdobené černicové mafiny
    • Černicová bublanina
    • Pusinková roláda
    • Palacinky s kokosovým krémom

    Čokoládovo-černicová torta

    10 kúskov

    NA KORPUS: 5 vajec ● 150 g trstinového cukru ● 125 g rastlinného oleja ● 75 g hustého jogurtu ● 70 g ryžovej múky ● 50 g mandľovej múky ● 10 g kukuričného škrobu ● 20 g kakaa holandského typu ● 1 balíček prášku do pečiva ● kávový likér

    NA POLEVU: 50 ml svetlohnedého cukru ● 60 g kakaového prášku ● 60 g tmavej čokolády ● 75 g nesoleného masla ● 20 g javorového sirupu ● štipka morskej soli ● 100 ml horúcej vody

    NA KOMPÓT: 120 g černíc ● 60 g práškového cukru ● kôra a šťava z 1 pomaranča ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1 ČL vanilkového extraktu

    NA KRÉM: 150 g mascarpone ● 1 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 100 ml smotany na šľahanie ● vetvičky rozmarínu

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Dve formy s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie. Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme na svetlú, nadýchanú penu. Pridáme olej, jogurt a jemne zamiešame. Vsypeme preosiate múky zmiešané s kukuričným škrobom, kakaom a práškom do pečiva. Zamiešame. Nakoniec zapracujeme pevný sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch foriem a pečieme približne 20 až 30 minút. Urobíme test špajľou. Korpus necháme vychladnúť. Na polevu pridáme všetky suroviny do hrnca a na miernom ohni miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Polevu nalejeme do čistej misky a necháme úplne vychladnúť, pričom ju každých 10 minút premiešame. Ako chladne, začne hustnúť. Nedávame ju do chladničky, príliš by stuhla a nedala by sa natierať. Na prípravu černicového kompótu dáme všetky suroviny do hrnca. Privedieme do varu a varíme 4 až 6 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt. Prilejeme smotanu a šľaháme, kým nezhustne. Prvý korpus položíme na podnos, pokvapkáme kávovým likérom, rozotrieme krém z mascarpone a pridáme niekoľko lyžíc černicového kompótu. Prikryjeme druhým korpusom a jemne pritlačíme. Povrch aj boky potrieme čokoládovou polevou. Necháme v chladničke hodinu stuhnúť. Potom už iba ozdobíme čerstvými černicami, vetvičkami rozmarínu a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 50 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    čokoládovo - černicová torta

    Zdobené černicové mafiny

    14 kúskov

    NA OMÁČKU: 550 g černíc ● 80 g krupicového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL kukuričného škrobu ● 2 PL studenej vody

    NA MAFINY: 195 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1/2 ČL soli ● 75 g masla izbovej teploty ● 60 ml rastlinného oleja ● 200 ml krupicového cukru ● 1/2 PL citrónovej kôry ● 3 vajcia ● 1 PL citrónovej šťavy ● 80 ml černicovej omáčky ● 60 ml cmaru alebo acidofilného mlieka

    NA KRÉM: 225 g masla izbovej teploty ● 350 g práškového cukru ● 100 ml černicovej omáčky

    Na omáčku v hrnci zmiešame černice s cukrom a citrónovou šťavou. Hrniec položíme na sporák nastavený na strednú teplotu. Varíme za stáleho miešania približne 5 až 10 minút. V malej miske zmiešame kukuričný škrob s vodou a zmes vlejeme k černiciam. Za stáleho miešania privedieme do varu, necháme minútu vrieť tak, aby omáčka zhustla a škrob sa prevaril. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Pripravíme cesto. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej mise zmiešame maslo, olej, cukor a citrónovú kôru. Mixérom vyšľaháme, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nie je hladká a nadýchaná. Do maslovej zmesi zapracujeme po jednom vajcia a citrónovú šťavu. Znovu šľaháme. Pridáme černicovú omáčku a zamiešame. K zmesi masla a vajec striedavo pridávame suché prísady a cmar. Cesto rozdelíme do formy na mafiny, ktorú sme vyložili papierovými kočíčkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme 15 až 20 minút. Mafiny necháme vychladnúť. Po úplnom vychladnutí pomocou lyžičky vyhĺbime jamky do stredu každého mafina. Naplníme černicovou omáčkou. Na černicový krém dáme do misy maslo izbovej teploty spolu s cukrom a vyšľaháme svetlý nadýchaný krém. Pridáme černicovú omáčku a dobre zašľaháme. Krém naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a navrstvíme na mafiny. Ozdobíme čerstvými černicami.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    zdobené černicové mafiny

    Černicová bublanina

    10 až 12 kúskov

    2 vajcia ● 130 g krupicového cukru ● 180 g polohrubej múky + na vysypanie formy ● 7 g prášku do pečiva ● štipka soli ● 150 ml smotany na šľahanie ● 250 g čerstvých černíc ● 2 PL práškového cukru + na posypanie ● maslo na vymazanie formy

    Vajcia s cukrom vyšľaháme na svetlú a hustú penu. Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva a so soľou a zapracujeme ručne do vajíčkovej zmesi. Nakoniec primiešame smotanu a cesto vylejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy s priemerom 25 cm. Černice nasypeme do misy, pridáme práškový cukor a opatrne premiešame tak, aby sa v cukre obalili. Potom ich poukladáme navrch cesta a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 20 až 25 minút, najlepšie je urobiť test špajľou. Bublaninu necháme chvíľu chladnúť, posypeme ju práškovým cukrom a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    černicová bublanina

    Pusinková roláda

    10 až 12 kúskov

    NA ROLÁDU: 4 bielky ● 230 gpráškového cukru ● 1 ČL vínneho octu ● 1 ČL kukuričného škrobu

    NA ČERNICOVÉ PYRÉ: 300 g černíc ● 3 PL krupicového cukru ● 2 PL vody ● 1 PL citrónovej šťavy ● citrónová kôra z 1 citróna

    OKREM TOHO: 250 ml 40-percentnej smotany na šľahanie ● 1 ČL vanilkovej pasty

    V malej panvici zmiešame polovicu černíc s cukrom, vodou, citrónovou šťavou a kôrou. Privedieme do varu a varíme 5 minút, kým černice nezmäknú. Potom rozmixujeme a precedíme cez sitko. Pyré necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech s rozmermi 23 x 33 cm. Vyložíme ho papierom na pečenie. Vo veľkej mise vyšľaháme z bielkov mäkký sneh. Postupne po lyžiciach zašľaháme cukor. Pridáme ocot, škrob a len ručne zamiešame. Sneh rovnomerne rozotrieme na plech. Pokvapkáme černicovým pyré a pomocou noža alebo špajle urobíme jemné mramorovanie. Vložíme do rúry a pečieme 15 až 18 minút, aby korpus jemne narástol a spevnel. Na plechu ho necháme chladnúť 5 minút, následne ho položíme na veľký list papiera na pečenie a odstránime papier, na ktorom sa korpus piekol. Veľmi jemne a opatrne korpus zvinieme do rolády a necháme vychladnúť. Smotanu spolu s vanilkovou pastou vyšľaháme na pevné špičky. Korpus jemne rozvinieme, natrieme šľahačkou, dobre pokvapkáme černicovým pyré, pridáme aj čerstvé černice a zvinieme do rolády. Roládu preložíme na servírovací tanier, ozdobíme čerstvými černicami a podávame so zvyšným pyré.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 18 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pusinková roláda

    Palacinky s kokosovým krémom

    10 kúskov

    NA PALACINKY: 1 šálka ovsenej múky ● 5 PL zemiakového škrobu ● 2 PL kokosového cukru ● štipka morskej soli ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 šálka perlivej vody ● 2 PL roztopeného kokosového oleja ● 200 g čerstvých černíc

    NA KRÉM: 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka ● 2 PL javorového sirupu ● 1/2 ČL vanilky

    Do mixéra vsypeme ovsené vločky, škrob, cukor, soľ a následne rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme vanilkový extrakt, perlivú vodu, kokosový olej a znova premixujeme. Ak je zmes hustá, pridáme ešte vodu alebo kokosové mlieko. Panvicu s priemerom 16 cm dobre rozpálime, potrieme ju kokosovým olejom a nalejeme malú naberačku cesta. Opečieme dozlatista z oboch strán. Takto pripravíme aj zvyšok palaciniek. Černice dáme do misky a pomocou vidličky roztlačíme. Na krém otvoríme plechovku s kokosovým mliekom a vyberieme len hustú bielu časť. Pridáme zvyšné suroviny a šľaháme mixérom na nadýchanú penu. Ak vznikne príliš tekutá zmes, vložíme ju na 10 minút do mrazničky a znovu prešľaháme. Palacinky naplníme kokosovým krémom, pridáme roztlačené černice a zavinieme. Nakoniec môžeme jemne posypať práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    palacinky s kokosovým krémom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.