Dokonalé KUNG PAO krok za krokom: Tento recept si zamiluje cela rodina! Mňam
20. 1. 2025, 6:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Máte rady ázijskú kuchyňu? Tak to ste potom na správnej adrese. Toto tradičné čínske jedlo sa totiž pripravuje ľahšie, než by ste povedali.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Kuracie kung pao
5 porcií
800 g kuracích pŕs bez kostí a kože ● 1 PL celého čierneho korenia (ideálne sečuanského) ● 2 PL kukuričného škrobu ● sójová omáčka podľa chuti ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 až 2 čili papričky ● kúsok zázvoru ● zmes zeleniny (napríklad mrkva, brokolica, cuketa, paprika, pór) ● uvarená biela guľatozrnná ryža na podávanie
NA OMÁČKU: asi 2 PL kukuričného škrobu ● 90 ml sójovej omáčky● 3 PL ryžového alebo iného bieleho octu ● 2 PL medu ● za hrsť arašidov ● viazanička jarnej cibuľky, najemno nakrájanej ● vňať koriandra + na ozdobenie ryže ● olej ● soľ ● mleté čierne korenie
1. Celé korenie opečieme na suchej panvici a podrvíme ho v mažiari na prach (prípadne použijeme mleté korenie). Premiešame ho s kúskami kuracích pŕs nakrájaných na kocky, kukuričným škrobom a so sójovou omáčkou. Necháme takto marinovať v chlade niekoľko hodín alebo cez noc.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kuracie kung pao, postup
2. Kúsky kuracích pŕs opečieme na rozpálenom oleji (radšej postupne ako všetko naraz), vyberieme ich a, ak treba, pridáme do panvice olej. Krátko na ňom osmažíme pretlačený cesnak, ošúpaný a nadrobno nakrájaný zázvor a čili papričky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kuracie kung pao, postup
3. Vhodíme do panvice zmes zeleniny nakrájanej na menšie kúsky, trocha osolíme, opekáme a pravidelne miešame pár minút. Pridáme pritom pár lyžíc vody.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kuracie kung pao, postup
4. Počas opekania pripravíme omáčku: Vymiešame spolu v miske kukuričný škrob, pár lyžíc vody, sójovú omáčku, ocot a med.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kuracie kung pao, postup
5. Do panvice k chrumkavej zelenine vrátime odložené kuracie kúsky, spolu so šťavou z nich. Vlejeme omáčku a počas miešania ju necháme varením zhustnúť. Ak treba, opäť pridáme trochu vody. Pridáme väčšinu arašidov, väčšinu jarnej cibuľky a necháme všetko už len zohriať a omáčku chvíľu prevrieť. Omáčka má byť taká hustá, aby na mäse a zelenine vytvárala jemnú glazúru.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kuracie kung pao, postup
6. Hotové jedlo môžeme ešte na tanieri posypať zvyškom arašidov, jarnej cibuľky a lístkami koriandra. Podávame s uvarenou bielou ryžou a podľa chuti posypeme koriandrovou vňaťou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kuracie kung pao, postup
Čas prípravy: 25 minút
Čas marinovania: 8 hodín
Čas varenia: 30 minút