Čo takto dať si HERMELÍN? Nakladaný, v koláči či pečený s hruškami, každý si príde na svoje!
13. 1. 2025, 6:00 (aktualizované: 30. 1. 2025, 9:18)

Zdroj: Laura Witteková
Hermelín je naozaj všestranný syr, ktorý sa výborne hodí tak do studenej, ako aj teplej kuchyne. Neveríte? Určite vyskúšajte tieto recepty.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto recepty s hermelínom:
- Nakladaný hermelín
- Zemiakový koláč
- Pečený hermelín s hruškami
- Krémové cestoviny
- Pide s hermelínom a kelom
Nakladaný hermelín
4 porcie
150 ml olivového alebo rastlinného oleja ● 1 PL mletej červenej papriky ● 1 ČL soli ● po 4 až 5 guľôčok nového a čierneho korenia ● 2 bobkové listy ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 hermelíny ● 1 menšia cibuľa ● 2 čili papričky jalapeños ● chlieb na podávanie
Do misky vlejeme olej, pridáme papriku, soľ, nové aj čierne korenie, bobkový list, cesnak nakrájaný na plátky a premiešame. Hermelín rozkrojíme pozdĺžne na polovice. Medzi dve polovice vložíme plátky cibule. Do sklenej nádoby s 500 ml obsahom so širokým hrdlom a vzduchotesným uzáverom nalejeme polovicu ochuteného oleja. Vložíme syr, naň poukladáme plátky čili a zalejeme zvyškom oleja tak, aby bol syr ponorený. Pevne uzavrieme a necháme v chladničke 3 dni až 2 týždne. Pred podávaním syr vyberieme z chladničky a necháme aspoň hodinu vonku, aby sa rozvinuli všetky chute. Podávame s chlebom.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková
Nakladaný hermelín.
Zemiakový koláč
10 kúskov
NA CESTO: 230 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 150 g studeného masla + na vymazanie formy ● 2 až 3 PL studenej vody
NA PLNKU: 600 g zemiakov varný typ A ● 200 g kyslej smotany ● 100 ml smotany na šľahanie ● 2 PL nastrúhaného parmezánu ● štipka mletého muškátového orieška ● 3 vajcia ● soľ ● korenie ● za hrsť čerstvého kôpru ● 340 g hermelínu
Na cesto zmiešame múku a soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme do konzistencie mrveničky. Vlejeme 2 až 3 lyžice vody a spracujeme na hladké cesto. Nemiesime dlho, aby cesto nebolo mäkké. Vyvaľkané ho preložíme do vymazanej formy s priemerom 26 cm a utlačíme na dno a boky. Prebytočné cesto orežeme a vložíme do chladničky. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Premiešame so smotanou, s parmezánom, muškátovým orieškom, vajcami, so soľou, s korením a nasekaným kôprom. Do formy poukladáme polovicu náplne. Rozložíme polovicu hermelínu nakrájaného na plátky a prikryjeme druhou polovicou náplne. Tekutinou, ktorá ostala v mise, prelejeme zemiaky a navrch uložíme druhú polovicu hermelínu. Zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme asi 45 minút. Bez alobalu dopečieme 15 minút dozlatista. Podávame teplé, ozdobené kôprom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: Laura Witteková
Zemiakový koláč s hermelínom.
Pečený hermelín s hruškami
4 porcie
4 kusy hermelínu ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL masla ● 2 čerstvé hrušky ● 2 vetvičky rozmarínu ● 1 PL medu ● za hrsť blanšírovaných mandlí ● soľ ● korenie ● hrianka na podávanie
Rúru zohrejeme na 175 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Hermelíny potrieme zo všetkých strán olejom a okoreníme. V zohriatej rúre pečieme 10 minút. V panvici na masle opečieme mesiačiky hrušiek a vetvičku rozmarínu. Pridáme med a necháme chvíľu skaramelizovať. Podávame na hrianke, hrušky posypeme nasucho opečenými mandľami, osolíme, okoreníme a ozdobíme rozmarínom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Laura Witteková
Pečený hermelín s hruškami.
Krémové cestoviny
4 porcie
500 g cestovín v tvare mušličiek ● 2 PL masla ● 1 a 1/2 PL hladkej múky ● 180 ml mlieka ● 1 PL hrubozrnnej horčice ● 1 ČL sušeného tymianu ● 170 g hermelínu ● 100 g nastrúhaného čedaru ● mleté čierne korenie ● 4 plátky slaniny ● čerstvý tymian na ozdobu
Do hlbšej panvice dáme roztopiť maslo, pridáme múku a 2 až 3 minúty osmažíme. Za stáleho miešania vlejeme mlieko a rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Znížime teplotu a varíme do zhustnutia. Vmiešame horčicu, tymian, korenie a odstavíme. Do zmesi vysypeme nadrobno nakrájaný hermelín, nastrúhaný čedar a miešame, kým sa syry nerozpustia. Do omáčky vsypeme cestoviny uvarené podľa návodu na obale a dobre premiešame. Ešte horúce naložíme na tanier, pridáme plátky opečenej slaniny a ozdobíme čerstvým tymianom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková
Krémové cestoviny.
Pide s hermelínom a kelom
2 kusy
NA CESTO: 400 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 15 g čerstvého droždia ● 1 ČL cukru ● 200 ml vlažnej vody ● 50 ml olivového oleja
NA PLNKU: 150 g mozzarelly ● 200 g syra feta ● 200 g hermelínu ● 3 vajcia ● soľ a čierne korenie ● 1 PL čerstvej bazalky ● 1 PL čerstvej petržlenovej vňate ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 g kelových listov ● 1 PL olivového oleja ● 2 PL masla izbovej teploty
Do misy dáme múku, soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, vlejeme vlažnú vodu, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, prikryjeme a necháme 10 minút aktivovať droždie. Pridáme olej a vypracujeme hladké cesto. Prikryté necháme 30 minút kysnúť, potom ho preložíme na dosku, prepracujeme, zakryjeme a necháme ďalších 30 minút kysnúť. Nastrúhame mozzarellu, fetu a vsypeme nadrobno nakrájaný hermelín. Pridáme vajce, soľ, korenie, nasekanú bazalku, petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a premiešame. Z kelových listov odstránime hlúbiky a vhodíme ich do vriacej vody. Varíme 3 až 5 minút, podľa hrúbky listov. Scedíme a pokvapkáme olejom. Cesto rozdelíme na polovice. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na oválny tvar a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rozotrieme syrovú zmes, necháme voľné okraje. Prehneme ich cez syr, aby sme vytvorili „loďku“. Navrch poukladáme pásiky kelu a v rúre vyhriatej na 230 °C pečieme 10 minút. Koláč vyberieme, pridáme žĺtok a dopečieme 3 až 4 minúty. Okraje potrieme maslom.
Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 14 minút
Zdroj: Laura Witteková
Pide s hermelínom a kelom.