Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tieto dokonalé FRANCÚZSKE ZEMIAKY musíte vyskúšať! Lepšie ste ešte nejedli... Mňam!

francúzske zemiaky

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Máte radi francúzske zemiaky? Vyskúšajte túto klasiku podľa nás, neoľutujete.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hviezda s GAŠTANOVOU plnkou je TOP! Hotová jeseň na jazyku
    Zdroj: Canva NCpZ

    Francúzske zemiaky

    8 porcií

    2 kg zemiakov ● 2 stredne veľké cibule alebo šalotky ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 až 4 mäkké klobásy ● 6 vajec uvarených natvrdo ● 150 g polotvrdého syra (eidam, gouda) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA ZÁLIEVKU: 250 ml kyslej smotany ● 250 ml smotany na varenie ● 4 vajcia ● soľ

    Väčšiu zapekaciu misu vymažeme olejom a rozkrojeným strúčikom cesnaku. Nakrájanú cibuľu alebo šalotku orestujeme na oleji. Ku koncu pridáme plátky cesnaku a klobásu nakrájanú na tenké plátky. Chvíľu spolu opekáme a odstavíme. Vajcia natvrdo schladíme pod tečúcou studenou vodou, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pripravíme zálievku. Spolu premiešame kyslú smotanu so smotanou na varenie, s vajcami a trochou soli. Surové zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a premiešame s pár lyžicami oleja. Do vymastenej zapekacej misy rozložíme polovicu natenko nakrájaných surových zemiakov, osolíme ich a posypeme mletým korením. Navrstvíme cibuľu, klobásu a nakrájané vajcia. Zalejeme polovicou smotanovej zmesi a posypeme polovicou nastrúhaného syra. Na syr rozložíme zvyšné plátky zemiakov. Osolíme ich a okoreníme. Nakoniec prelejeme zvyšnou smotanovou zmesou. Zapekaciu misu utrasieme a zemiaky zhora jemne pritlačíme. Prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 90 minút pri 180 °C. Správne upečené zemiaky sa dajú ľahko prepichnúť nožom. Upečené zemiaky posypeme zvyšným nastrúhaným syrom a na pár minút ich ešte zapečieme odokryté v rúre pod grilom. Podávame s kyslou kapustou, uhorkami alebo so šalátom.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    francúzske zemiaky

    Viac inšpirácie na zemiakové recepty nájdete v GALÉRII priamo TU:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.