Vyskúšajte tie najlepšie recepty na GULÁŠ: Váš muž vás bude na rukách nosiť, mňam!
18. 10. 2024, 14:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ak sa chcete svojmu drahému zavďačiť, uvarte mu poriadny hrniec guláša. Bravčový, hlivový aj z diviny, určite si vyberiete.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto recepty na guláš:
- Vegánsky hlivový guláš
- Divinový guláš s vínom a kompótom
- Vegetariánsky fazuľový
- Morčací s tekvicovými haluškami
- Rýchly klobáskovo-zemiakový
Vegánsky hlivový guláš
4 porcie
2 väčšie šalotky ● 600 g hlivy ustricovitej ● 200 g hríbov alebo 50 g sušených lesných húb ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 PL mletej červenej papriky ● 1/4 PL mletej údenej papriky ● 1/2 ČL drvenej rasce ● 1/2 ČL sušeného majoránu ● 1 bobkový list ● 2 mäsité paradajky ● 4 stredne veľké zemiaky + 1 na zahustenie ● voda alebo zeleninový vývar ● 1 patizón alebo biela tekvica ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Šalotky očistíme a nadrobno nakrájame. Orestujeme ich na oleji dosklovita. Pridáme hlivu natrhanú na menšie kúsky a čerstvé, očistené alebo sušené, vopred namočené huby a pokračujeme v restovaní. Huby osolíme, pridáme mleté korenie, cesnaky nakrájané nadrobno, obe mleté papriky, drvenú rascu, majorán a bobkový list. Všetko spolu orestujeme, pridáme na kocky nakrájané paradajky, nakrájané zemiaky a zalejeme vodou (aj vodou zo sušených húb) alebo zeleninovým vývarom. Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridáme na malé kúsky nakrájaný patizón alebo bielu tekvicu. Keď je tekvica uvarená, zahustíme guláš nastrúhaným zemiakom. Chvíľu povaríme a ak treba, dochutíme.
Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
vegánsky hlivový guláš
Divinový guláš s vínom a kompótom
4 porcie
1 kg jelenieho alebo iného divinového mäsa na guláš ● múka ● mletá štipľavá paprika ● soľ a korenie na obalenie ● 600 g cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/2 PL mletej sladkej papriky ● 1/4 PL mletej údenej papriky ● 3 strúčiky cesnaku ● 10 guľôčok borievky (rozpučených) ● 1 bobkový list ● majorán ● tymian ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 150 ml červeného vína ● hovädzí vývar alebo voda ● bravčová masť ● žemľová knedľa na podávanie
NA KOMPÓT: 200 gramov čerstvých alebo mrazených černíc ● 2 PL cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL vody
Na kompót privedieme suroviny do varu a varíme 5 až 15 minút. Necháme vychladnúť. Kompót môžeme pripraviť aj deň vopred. Mäso umyjeme, osušíme, odstránime prebytočné blany a nakrájame ho na väčšie kúsky. Obalíme v ochutenej múke (soľ, korenie, paprika), prebytočnú múku z mäsa otrasieme. Na horúcej masti opečieme dozlatista, nie však na príliš tmavo. Nedávame do hrnca alebo kotlíka veľa mäsa naraz, radšej ho opečieme po várkach. Opečené kúsky mäsa vyberieme, ak treba, pridáme ďalší tuk a do hrnca dáme nakrájanú cibuľu. Necháme ju pomaly smažiť úplne domäkka. Potom k cibuli pridáme prelisované cesnaky a opečené mäso. Premiešame. Pridáme obe mleté papriky, borievku, bobkový list, sušený majorán a tymian. Mletú papriku a koreniny orestujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak a po chvíli prilejeme víno. Varíme a za občasného miešania necháme asi polovicu tekutiny odpariť. Prilejeme horúci vývar a necháme prikryté pomaly dusiť, kým mäso nebude mäkké. Guláš dochutíme soľou a korením. Podávame s kompótom a so žemľovou knedľou.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 3 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
divinový guláš s červeným vínom a černicovým kompótom
Anketa
Ktorý guláš máte najradšej?
- klasický bravčový80%
- divinový10%
- hlivový10%
- klobásový0%
Hlasovanie bolo ukončené
Vegetariánsky fazuľový
6 porcií
200 g veľkej sušenej fazule (červenej strakatej alebo bielej maslovej) alebo 600 g uvarenej fazule ● 1 bobkový list ● 2 stredne veľké cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 ČL sladkej mletej papriky ● 1 ČL sladkej údenej mletej papriky ● 1/2 ČL mletej alebo drvenej rasce ● 1/2 ČL sušeného majoránu ● 1/4 ČL sušeného tymianu ● 2 väčšie mrkvy ● 2 petržleny ● 600 g zmesi nakrájanej farebnej letnej zeleniny (paprika, patizón, cuketa, baklažán) ● 600 g múčnych zemiakov ● 400 ml konzerva lúpaných paradajok ● 1 l zeleninového vývaru alebo vody ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
NA SERVÍROVANIE: chlieb ● petržlenová vňať ● majorán ● kyslá smotana ● mleté alebo čerstvé čili
Sušenú fazuľu namočíme do osolenej vody a necháme úplne napučať, minimálne cez noc. Scedíme a uvaríme domäkka v osolenej vode s bobkovým listom. Fazuľu necháme vychladnúť v tekutine. Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. V hrnci ju na oleji orestujeme dosklovita, pridáme pretlačené cesnaky a následne aj všetky bylinky a korenia. Chvíľu počkáme, aby sa aromatické látky z korenín a byliniek uvoľnili do oleja. Pridáme nakrájanú koreňovú a ostatnú zeleninu a chvíľu restujeme na strednom plameni. Nakoniec pridáme nakrájané zemiaky a pokračujeme v restovaní ešte niekoľko minút. Pridáme rozmixovanú konzervu lúpaných paradajok, vývar alebo vodu, osolíme a dochutíme mletým korením. Keď je zelenina takmer uvarená, pridáme uvarenú fazuľu a ak treba prilejeme tekutinu. Guláš varíme ešte niekoľko minút. Podľa potreby dochutíme soľou, mletým alebo čerstvým čili, nasekanou petržlenovou vňaťou, majoránom a podávame napríklad s chlebom a kyslou smotanou.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
vegetariánsky fazuľový guláš
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Morčací s tekvicovými haluškami
8 porcií
1 kg morčacieho stehna (bez kosti a kože) ● 600 g cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá sladká červená paprika ● mletá rasca ● sušený majorán ● čerstvý tymian ● 150 g čerstvých šampiňónov (alebo za pol hrste sušených húb namočených do vody) ● 1 zelená paprika ● 2 paradajky ● zeleninový vývar alebo voda ● 1 bobkový list ● 2 až 3 cukety ● čili paprička ● majorán ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA HALUŠKY: 300 g očistenej bielej letnej tekvice ● 300 g strúhaných múčnych zemiakov ● 300 až 400 g polohrubej múky ● 1/2 ČL soli
V hrnci na rozpálenom oleji dôkladne opečieme z oboch strán morčacie stehno. Mäso vyberieme a nakrájame na kocky. Medzitým vo výpeku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Niekoľkokrát ju podlejeme malým množstvom vody, aby neprihorela. Pridáme najemno nakrájaný cesnak, mletú rascu, mletú sladkú červenú papriku a majorán. Krátko opražíme. Pridáme nakrájané mäso a vetvičky tymianu, chvíľu premiešavame a potom pridáme huby, nakrájanú papriku a paradajky. Osolíme, okoreníme. Po pár minútach prilejeme do kastróla vývar alebo vodu, maximálne však do výšky mäsa. Pridáme bobkový list. Dusíme pomaly prikryté do zmäknutia mäsa. Na záver pridáme cuketu nakrájanú na plátky a čerstvé čili. Medzitým pripravíme halušky. Bielu tekvicu ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme nastrúhané zemiaky, polohrubú múku, soľ a pridaním vody vytvoríme polotuhé cesto podobné cestu na bryndzové halušky. Pretlačíme ho cez haluškovač do jemne vriacej osolenej vody. Po vyplávaní necháme ešte pár minút povariť, následne scedíme a zľahka prepláchneme pod tečúcou vodou. Uvarený guláš dochutíme soľou, korením a čerstvým alebo sušeným majoránom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
morčací guláš s tekvicovými haluškami
Rýchly klobáskovo-zemiakový
6 porcií
2 stredne veľké cibule ● 3 strúčiky cesnaku + na dochutenie ● 1 PL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL pikantnej červenej papriky ● 1 ČL drvenej rasce ● 1/2 ČL alebo viac sušeného majoránu ● 200 g obľúbenej jemne pikantnej klobásy ● 300 g dobrých jemných párkov ● 4 kapie ● 1 kg zemiakov ● vývar alebo voda podľa potreby ● 1 zemiak na zahustenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť alebo olej
Očistené a nadrobno nakrájané cibule orestujeme na masti dosklovita, občas podlejeme a rozvaríme ich na pyré. Pridáme pretlačené cesnaky, oba druhy červenej papriky, rascu, majorán, mleté čierne korenie a chvíľu orestujeme. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a párky, po chvíli aj nakrájané kapie a nakoniec ošúpané a nakrájané zemiaky. Všetko spolu niekoľko minút za pravidelného miešania restujeme. Základ zalejeme vývarom alebo vodou a povaríme do zmäknutia zemiakov. Ku koncu guláš zahustíme najemno nastrúhaným zemiakom a ak treba, dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom, prípadne sušeným majoránom. Podávame s dobrým chlebom. Guláš solíme minimálne a dosolíme ho až na záver pre prípad, že by mu párky a klobásy dodali dostatočné množstvo soli.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
rýchly klobáskovo - zemiakový guláš s kápiou