Tieto dokonalé FRANCÚZSKE ZEMIAKY musíte vyskúšať! Lepšie ste ešte nejedli... Mňam!
5. 11. 2024, 16:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Máte radi francúzske zemiaky? Vyskúšajte túto klasiku podľa nás, neoľutujete.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Francúzske zemiaky
8 porcií
2 kg zemiakov ● 2 stredne veľké cibule alebo šalotky ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 až 4 mäkké klobásy ● 6 vajec uvarených natvrdo ● 150 g polotvrdého syra (eidam, gouda) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA ZÁLIEVKU: 250 ml kyslej smotany ● 250 ml smotany na varenie ● 4 vajcia ● soľ
Väčšiu zapekaciu misu vymažeme olejom a rozkrojeným strúčikom cesnaku. Nakrájanú cibuľu alebo šalotku orestujeme na oleji. Ku koncu pridáme plátky cesnaku a klobásu nakrájanú na tenké plátky. Chvíľu spolu opekáme a odstavíme. Vajcia natvrdo schladíme pod tečúcou studenou vodou, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pripravíme zálievku. Spolu premiešame kyslú smotanu so smotanou na varenie, s vajcami a trochou soli. Surové zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a premiešame s pár lyžicami oleja. Do vymastenej zapekacej misy rozložíme polovicu natenko nakrájaných surových zemiakov, osolíme ich a posypeme mletým korením. Navrstvíme cibuľu, klobásu a nakrájané vajcia. Zalejeme polovicou smotanovej zmesi a posypeme polovicou nastrúhaného syra. Na syr rozložíme zvyšné plátky zemiakov. Osolíme ich a okoreníme. Nakoniec prelejeme zvyšnou smotanovou zmesou. Zapekaciu misu utrasieme a zemiaky zhora jemne pritlačíme. Prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 90 minút pri 180 °C. Správne upečené zemiaky sa dajú ľahko prepichnúť nožom. Upečené zemiaky posypeme zvyšným nastrúhaným syrom a na pár minút ich ešte zapečieme odokryté v rúre pod grilom. Podávame s kyslou kapustou, uhorkami alebo so šalátom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 90 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
francúzske zemiaky