Reklama

Tieto dokonalé FRANCÚZSKE ZEMIAKY musíte vyskúšať! Lepšie ste ešte nejedli... Mňam!

francúzske zemiaky

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Máte radi francúzske zemiaky? Vyskúšajte túto klasiku podľa nás, neoľutujete.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:19
Remaining Time 0:19
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hviezda s GAŠTANOVOU plnkou je TOP! Hotová jeseň na jazyku
    Zdroj: Canva NCpZ

    Francúzske zemiaky

    8 porcií

    2 kg zemiakov ● 2 stredne veľké cibule alebo šalotky ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 až 4 mäkké klobásy ● 6 vajec uvarených natvrdo ● 150 g polotvrdého syra (eidam, gouda) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA ZÁLIEVKU: 250 ml kyslej smotany ● 250 ml smotany na varenie ● 4 vajcia ● soľ

    Väčšiu zapekaciu misu vymažeme olejom a rozkrojeným strúčikom cesnaku. Nakrájanú cibuľu alebo šalotku orestujeme na oleji. Ku koncu pridáme plátky cesnaku a klobásu nakrájanú na tenké plátky. Chvíľu spolu opekáme a odstavíme. Vajcia natvrdo schladíme pod tečúcou studenou vodou, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pripravíme zálievku. Spolu premiešame kyslú smotanu so smotanou na varenie, s vajcami a trochou soli. Surové zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a premiešame s pár lyžicami oleja. Do vymastenej zapekacej misy rozložíme polovicu natenko nakrájaných surových zemiakov, osolíme ich a posypeme mletým korením. Navrstvíme cibuľu, klobásu a nakrájané vajcia. Zalejeme polovicou smotanovej zmesi a posypeme polovicou nastrúhaného syra. Na syr rozložíme zvyšné plátky zemiakov. Osolíme ich a okoreníme. Nakoniec prelejeme zvyšnou smotanovou zmesou. Zapekaciu misu utrasieme a zemiaky zhora jemne pritlačíme. Prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 90 minút pri 180 °C. Správne upečené zemiaky sa dajú ľahko prepichnúť nožom. Upečené zemiaky posypeme zvyšným nastrúhaným syrom a na pár minút ich ešte zapečieme odokryté v rúre pod grilom. Podávame s kyslou kapustou, uhorkami alebo so šalátom.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    francúzske zemiaky

    Viac inšpirácie na zemiakové recepty nájdete v GALÉRII priamo TU:

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.