Nielen na chrumkanie ale aj výborná prísada do varenia: Tieto ARAŠIDOVÉ RECEPTY sú TOP!
20. 1. 2025, 7:00

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Ak ste doteraz považovali arašidy len za chrumkavú pochúťku k televízii, pri týchto receptoch rýchlo zmeníte názor.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto arašidové recepty:
- Pečený losos so šalátom a s arašidovým dresingom
- Chrumkavá zelenina s teplou omáčkou
- Kuracie mäso v arašidovej omáčke
- Sezamové arašidové rezance
Pečený losos so šalátom a s arašidovým dresingom
4 porcie
300 g lososa ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej na pečenie
NA ŠALÁT: 1 fenikel ● 8 reďkoviek ● 1 malá červená cibuľa ● 1 šalátová uhorka ● 2 mrkvy ● 1 limeta ● štipka mletého koriandra ● štipka mletého fenikla ● rybacia omáčka ● sójová omáčka ● sezamový olej
NA ARAŠIDOVÝ DRESING: 4 až 6 PL nesolených arašidov ● 1 ČL miso pasty ● trochu ryžového alebo jablčného octu ● pár kvapiek čili oleja(nemusí byť) ● šťava z 1/2limety ● 4 PL horúcej vody ● malý strúčik cesnaku ● čerstvý koriander na posypanie
Pripravíme lososa. Plech vymastíme olejom. Osoleného a okoreneného lososa pečieme pri teplote 140 °C približne 8 až 10 minút. Losos by mal byť zvonka upečený a vnútri sýtoružový. Pripravíme šalát. Fenikel, reďkovky, cibuľu, uhorku nakrájame na čo najtenšie plátky, očistenú mrkvu nastrúhame na rezančeky. Šťavu z limety prilejeme k zelenine. Šalát dochutíme mletým koriandrom, feniklom, rybacou a sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Premiešame. Zmiešame všetky ingrediencie na arašidový dresing v kuchynskom robote. Ak by zmes bola príliš hustá, pridáme ešte trochu vody.
Šalát servírujeme na taniere, navrch uložíme kúsky lososa, polejeme arašidovým dresingom a posypeme nasekaným koriandrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Arašidy urobia jedlo veľmi chutné.