Uvažujete, ako si spríjemníte víkend? Čo tak niečo chutné a originálne navariť? Máme pre vás niekoľko rád, ako si pripraviť bravčové soté.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock, archív firiem
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto rýchle recepty na najlepšie bravčové soté:
- So šampiňónmi a s kukuricou
- S ananásom
- So zeleninou
- S lečom v placke
- S fazuľovými strukmi
- Na víne so zeleninou
Anketa
Ako často pripravujete bravčové soté podľa rôznych receptov?
Hlasovanie bolo ukončené
So šampiňónmi a s kukuricou
Zdroj: Shutterstock
šampiňóny
V panvici zohrejeme olej a opražíme v ňom 340 g na rezance nakrájaného a osoleného bravčového mäsa. Keď je napoly opražené, pridáme 2 nadrobno pokrájané cibule a opražíme dosklovita. Pridáme 1/2 konzervy pokrájaných šampiňónov a pražíme ďalej. V prípade potreby podlejeme trochou vývaru. Scedíme 1/2 konzervy kukurice a pridáme k mäsu. Dochutíme kečupom, soľou, mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou. Podávame s ryžou alebo hranolčekmi.
Newsletter Nového Času pre ženy
Chcete mať prehľad o všetkom, čo vás baví?
Prihláste sa do nášho newslettra a už vám neunikne ani jedna klebeta o vašich obľúbených prominentoch, seriáloch či mužoch! Móda, sex, zdravie aj inšpiratívne príbehy – to všetko priamo do vašej schránky. Odoberajte tu!
S ananásom
Zdroj: Shutterstock
ananás
Na rezance nakrájame asi 350 g bravčovej panenky, mäso osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou, premiešame a necháme chvíľu odstáť. Na panvici s trochou oleja osmažíme ochutené mäso a postupne pridáme 1 konzervu scedeného ananásu a 100 g arašidov. Podlejeme smotanou a dusíme približne 2 minúty. Podávame s ryžou alebo pečenými zemiakmi.
So zeleninou
Zdroj: Shutterstock
Mrkva s vňaťou.
V troche oleja v tlakovom hrnci opečieme 1 na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme 300 g na rezančeky nakrájaného bravčového pliecka alebo stehna, osolíme a okoreníme. Zalejeme trochou vody a chvíľu podusíme. Pridáme 1 červenú papriku nakrájanú na rezance, 1 olúpanú a na kúsky nakrájanú paradajku, 1/4 póru nakrájaného na kolieska, 1 nastrúhanú mrkvu a 1 prelisovaný strúčik cesnaku. Dochutíme cukrom, kečupom a sójovou omáčkou. V prípade potreby ešte podlejeme vodou. Hrniec uzavrieme a všetko spolu povaríme asi 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou.
S lečom v placke
Na rezance nakrájame 300 g bravčovej sviečkovice. Na oleji orestujeme 1 nadrobno nakrájanú cibuľu a 2 prelisované strúčiky cesnaku, pridáme mäso, zalejeme troškou vody a podusíme. Keď mäsko zmäkne, pridáme 1 malý zaváraninový pohár leča, 1 na kocky nakrájanú kapiu a podľa chuti konzervovanú kukuricu. Ochutíme troškou kečupu, korením čili, 1 PL smotany na varenie a vegetou. Podávame na pečenej zemiakovej placke, pričom placku preložíme a posypeme strúhaným syrom typu eidam.
S fazuľovými strukmi
Zdroj: Shutterstock
zelená fazuľka
Na rezančeky nakrájame 500 g bravčového stehna. Mäso vložíme do misy, pridáme 2 vajcia, soľ a 2 PL sójovej omáčky. Všetko spolu premiešame a 1 hodinu marinujeme. Mäso sprudka opražíme v 3 PL horúceho oleja. Asi 300 g mrazenej zelenej fazuľky uvaríme v osolenej vode. Uvarenú fazuľku scedíme a pridáme k opečenému mäsu. Premiešame a podusíme. Medzitým vymiešame nálev z 1 PL sójovej omáčky, 2 PL červeného vína, 1 ČL škrobovej múčky, 1 ČL kryštálového cukru a 2 PL mäsového vývaru. Mäso zalejeme nálevom a ešte chvíľu podusíme. Podávame s chlebom alebo s ryžou.
Na víne so zeleninou
Zdroj: Shutterstock
červené víno
Očistíme 1 malú mrkvu, 1 malú papriku, 50 g stonkového zeleru a 1 malý kaleráb. Zeleninu umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Zeleninu vložíme do 125 ml vriaceho mäsového vývaru, prikryjeme a asi 3 minúty povaríme. Medzitým umyjeme 1 malú cuketu a 50 g šampiňónov, očistíme a nadrobno nakrájame. Ošúpeme 2 šalotky (cibule), najemno nasekáme a spolu s hubami a cuketou pridáme k zelenine v panvici. Prikryjeme a dusíme 4 minúty. Na malé kúsky nakrájame asi 500 g bravčového mäsa, pridáme k zelenine, podlejeme 125 ml bieleho vína, zakryjeme a dusíme, kým mäso nezmäkne. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a tymianom.
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Aké mäso je najlepšie na soté?
Na prípravu bravčového soté (mäska na šťave) je najvhodnejšie bravčové stehno alebo bravčová krkovička. Tieto časti mäsa sú dostatočne mäkké, šťavnaté a obsahujú aj trochu tuku, čo zabezpečí, že mäso bude vláčne a chutné.
BRAVČOVÉ KOCKY NA MRKVE
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 70 MINÚT
Potrebujete:
- 700 g bravčového pliecka
- 9 mrkiev
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masti
- štipka rasce
- štipka muškátového orieška
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Mäso očistite a nakrájajte na trojcentimetrové kocky, osoľte a dajte bokom. Cibuľu nakrájajte najemno, 2 mrkvy nakrájajte na kocky. V hrnci rozohrejte masť a mäso sprudka opečte. Mäso pridávajte postupne, aby sa neznížila teplota a nezačalo sa dusiť.
- Mäso vyberte, do výpeku pridajte mrkvy a 2 minúty restujte. Pridajte cibuľu a ďalej opekajte do zlatista zhruba 10 minút. Keby hrozilo pripečenie, prilejte trochu vody.
- Do hrnca vráťte mäso, posypte ho rascou a zalejte horúcou vodou, aby bolo z dvoch tretín ponorené. Hrniec zakryte pokrievkou a nechajte zmes 50 minút pomaly dusiť. Medzitým očistite a nakrájajte na kolieska zvyšnú cibuľu a zvyšnú očistenú mrkvu.
- Mäso a zeleninu preceďte cez sitko. Vyberte mäso a zeleninu vráťte do šťavy. Zmes rozmixujte do hladka, môžete ju aj prepasírovať. Do zeleninového základu vráťte mäso, vložte na kolieska nakrájané zvyšné mrkvy, pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie. Duste ďalších 20 minút, kým mäso a mrkva nezmäknú. Podávajte s uvarenými zemiakmi s maslom a pažítkou alebo so zemiakovou kašou.
Na čo dávať pozor pri príprave bravčového soté:
Zdroj: Shutterstock
Bravčové soté s hubami a smotanou
1. Výber mäsa:
- Bravčová krkovička je ideálna, pretože je šťavnatá, mäkká a poskytuje skvelú chuť.
- Bravčové stehno je o niečo chudšie, ale pri správnej príprave môže byť tiež veľmi chutné.
- Bravčové plece je ďalšou dobrou voľbou, pretože má rovnomerne rozložený tuk, čo prispieva k šťavnatejšiemu výsledku.
2. Príprava pred varením:
Mäso by malo byť nakrájané na rovnomerné kúsky, aby sa rovnomerne opieklo a dusilo. Pred dusením je dobré mäso opiecť na oleji alebo masle, aby získalo krásnu zlatistú farbu, čo zlepší chuť a textúru.
3. Správna teplota a čas varenia:
Mäso sa pripravuje na miernom ohni, aby sa pomaly podusilo a uvoľnilo šťavu. Ak sa pripravuje príliš rýchlo alebo na vysokom plameni, môže sa stať suchým alebo tvrdým. Príliš dlhé dusenie môže spôsobiť, že mäso sa rozpadne na vlákna, čo môže byť fajn, ak chcete vytvoriť hustú textúru, ale treba dávať pozor, aby sa nepokazila konzistencia.
4. Pridanie tekutiny:
Na prípravu soté použite vývar, víno, vodu alebo aj pivo. Tieto tekutiny pridávajú chuť a zároveň pomáhajú udržiavať mäso šťavnaté.
Pri dusení je dôležité, aby mäso nebolo úplne ponorené v tekutine, ale skôr len v kontakte s ňou.
5. Ako dochutiť soté:
Pre zvýraznenie chuti pridávajte bylinky ako tymián, rozmarín, majorán, alebo štipku čerstvého cesnaku.
Osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti, ale dávajte pozor na to, aby ste počas varenia nepoužili príliš veľa soli, keďže dlhším dusením bude chuť intenzívnejšia.
Tipy na dokonalé mäkké a šťavnaté bravčové mäso:
Ak chcete, aby bolo mäso v soté krásne mäkké a jemné, môžete použiť tieto tipy:
Zdroj: Shutterstock
Ak chcete aby nemalo vaše soté chybu, dodržujte tieto pravidlá.
Výber správneho mäsa:
Pre soté je ideálne použiť bravčovú krkovičku, bravčové plece alebo bravčové stehno, ktoré obsahujú viac tuku a spojivových tkanív. Tieto časti sa pri pomalom varení stávajú veľmi mäkkými.
Pomalšie varenie na nízkej teplote:
Kľúčom k mäkkému bravčovému soté je pomalé dusenie na nízkej teplote. Po opražení mäsa, pridajte tekutinu (vývar, víno alebo vodu) a nechajte ho variť na miernom ohni, kým nebude úplne jemné. To môže trvať aj 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od hrúbky kúskov mäsa.
Použitie pokrievky:
Pri dusení je dôležité, aby ste mäso varili pod pokrievkou. To zabezpečí, že sa vlhkosť nevyparí a mäso bude mať šancu sa pomaly dusiť a zmäknúť, čím sa stane šťavnaté.
Marinovanie mäsa:
Marinovanie bravčového mäsa pred varením môže pomôcť zjemniť jeho textúru. Skúste marinovať mäso v zmesi kyslej zložky (ocot, víno), oleja a bylín. Kyselina pomôže zmäkčiť vlákna mäsa, zatiaľ čo olej ho udrží šťavnaté.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
marinovanie mäsko krásne zvláčni
Tekutina a dusenie:
Pri dusení pridajte dostatok tekutiny, ale nezalejte celé mäso. Mierne podliať, aby mäso bolo len čiastočne ponorené, pomáha udržiavať správnu konzistenciu a zabezpečí rovnomerné varenie.
Pridanie zemiakov alebo koreňovej zeleniny:
K keď pridáte k mäsu zemiaky alebo koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler), tieto pomôžu vytvoriť bohatú šťavu a prispejú k celkovému jemnému výsledku.
Tlakový hrniec:
Ak chcete rýchlejšie dosiahnuť mäkkosť, môžete použiť tlakový hrniec, kde sa mäso pripraví rýchlejšie a zachová si šťavnatosť.
Odstránenie prebytočného tuku:
Ak mäso počas dusenia pustí veľa tuku, môžete ho zliať alebo vysať papierovou utierkou, aby soté nebolo príliš mastné, ale zároveň zostalo šťavnaté.
Neustály dohľad:
Počas varenia je dôležité pravidelne kontrolovať mäso, či má dostatok tekutiny, aby sa nepripálilo a neostalo suché. V prípade potreby aj počas varenia pridávajte trochu vody alebo vývaru.