Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

JARNÁ HOSTINA u vás doma: Vychutnajte si prvotriedne delikatesy z dobrôt, ktoré nám jar prináša

roláda s prepeličími vajcami a so špenátovo - hráškovou omáčkou

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Príchod jari, dlhších a slnečnejších dní si zaslúži malú oslavu. Nachystajte poriadny rodinný obed a vychutnajte si spolu dary, ktoré nám toto obdobie prináša.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Priniesli ste si z prechádzky MEDVEDÍ CESNAK? Upečte si z neho tento dokonalý jarný slaný koláč
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto jarné recepty:

    • Králičie stehná so žeruchovou omáčkou
    • Roláda s prepeličími vajcami a hráškovou omáčkou
    • Pečené prepeličky so šalátom
    • Špenátové rizoto s paradajkovým pestom
    • Teľacie stehno s reďkovkovým šalátom

    Králičie stehná so žeruchovou omáčkou

    4 porcie

    4 králičie stehná ● 8 plátkov slaniny ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 vetvička rozmarínu ● 200 ml suchého bieleho vína ● voda alebo vývar podľa potreby ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    NA PYRÉ: 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 300 g veľkej bielej fazule ● vývar alebo voda podľa potreby ● 1 bobkový list ● soľ ● olivový olej

    NA OMÁČKU: 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 2 PL žeruchy ● mikrobylinky ● 1 malý strúčik cesnaku ● 100 ml extra panenského olivového oleja ● 1 citrón ● soľ ● mleté čierne korenie

    Králičie stehná osolíme, okoreníme, obalíme plátkami slaniny a opečieme v hrnci na strednom plameni na tuku z oboch strán. Stehná vyberieme, pridáme pretlačený cesnak a rozmarín. Po chvíli miešania prilejeme víno a zredukujeme ho na polovicu. Stehná vložíme späť, ak treba, prilejeme vývar alebo vodu aspoň do polovice výšky mäsa. Hrniec prikryjeme a stehná dusíme na slabom plameni, pokým nezmäknú, 60 až 90 minút. Medzitým pripravíme pyré z fazule cez noc namočenej do studenej osolenej vody. Na oleji orestujeme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a prelisovaný cesnak. Pridáme scedenú fazuľu, zalejeme ju vývarom alebo vodou, osolíme a pridáme bobkový list. Fazuľu varíme, pokým nezmäkne, necháme aspoň sčasti vychladnúť v tekutine, scedíme a tekutinu odložíme. Bobkový list vyberieme a fazuľu rozmixujeme najemno alebo popučíme na hrubšie pyré ručne spolu s časťou tekutiny, olivovým olejom, prípadne pridáme ďalší vývar alebo vodu. Pyré dochutíme soľou a korením. Na žeruchovú omáčku premiešame všetky suroviny. Ak treba, pridáme ešte olej. Stehná podávame s výpekom, fazuľovým pyré, pečenou mrkvou a so žeruchovou omáčkou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 90 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    králičie stehná v slanine s fazuľovým pyré a so žeruchovou omáčkou

    Roláda s prepeličími vajcami a hráškovou omáčkou

    6 porcií

    NA FAŠÍRKU: kus staršieho ražného chleba bez kôrky ● 100 až 200 ml mlieka ● 2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného tymianu ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1,2 kg mletého mäsa – zmes teľacieho, kuracieho alebo bravčového ● 2 vajcia ● 3 PL petržlenovej vňate ● 12 prepeličích vajec ● za 2 hrste mladých špenátových listov ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA OMÁČKU: 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● muškátový oriešok ● 2 stredne veľké múčne zemiaky ● vývar alebo voda ● 300 g čerstvého alebo 150 g mrazeného špenátu ● olej● za 2 hrste mladých žihľavových listov ● 100 g čerstvého alebo mrazeného hrášku ● soľ ● mleté čierne korenie

    Chlieb nakrájaný na kocky prelejeme mliekom. Očistené a nadrobno nakrájané cibule osmažíme na oleji, pridáme prelisovaný cesnak, tymian a oregano. Chvíľu smažíme a necháme vychladnúť. Cibuľu primiešame k mletému mäsu spolu s vajcami, nasekanou petržlenovou vňaťou, so soľou, s mletým korením, vňaťou a kockami chleba nasiaknutými mliekom. Zmes v mise premiesime a podľa potreby dochutíme. Prepeličie vajcia varíme 3 minúty, potom schladíme a ošúpeme. Papier na pečenie položíme na plát pevnejšej hliníkovej fólie tak, aby fólia pretŕčala spod papiera aspoň 10 cm na oboch stranách. Mäsovú zmes dáme na papier na pečenie a na jej spodnú časť naukladáme ošúpané prepeličie vajcia a mladé špenátové listy. Roládu zavinieme ako salónku a pečieme pri teplote 160 °C do vnútornej teploty 68 °C. Potrvá to 35 až 50 minút. Vyberieme z rúry a necháme odstáť aspoň 15 minút. Pripravíme omáčku. Na oleji osmažíme cibuľu nakrájanú na pásiky, pridáme prelisovaný cesnak, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, soľ a korenie. Pridáme zemiaky nakrájané na plátky, zalejeme vývarom alebo vodou a zemiaky uvaríme. Privedieme tekutinu do varu, vložíme do nej špenát a žihľavu, hrášok a krátko povaríme. Na záver pridáme aj šťavu z rolády, ktorú zlejeme po odstrihnutí jedného konca fólie. Omáčku rozmixujeme a podávame so zemiakmi a s roládou.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    roláda s prepeličími vajcami a so špenátovo - hráškovou omáčkou

    Pečené prepeličky so šalátom

    4 porcie

    4 prepelice (alebo jarné minikuriatka) ● 4 vetvičky tymianu ● 4 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA ŠALÁT: 8 prepeličích vajec ● 100 g rukoly ● 200 g cherry paradajok ● 1 malá červená cibuľa

    NA ZÁLIEVKU: 100 ml kuracieho vývaru ● 1 šalotka ● 1 ČL plnotučnej horčice ● 2 PL červeného vínneho octu ● 6 PL olivového oleja ● 1 PL čerstvých byliniek ● soľ ● mleté čierne korenie

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Prepeličky umyjeme, osušíme kuchynskou papierovou utierkou, potrieme olejom a zvonka aj zvnútra osolíme a okoreníme. Do dutiny vložíme tymian a cesnaky. Prepeličky alebo kuriatka upečieme dozlatohneda. Prepeličky pečieme asi 25 minút, kuriatka dlhšie. Pred podávaním ich necháme aspoň 10 minút na teplom mieste odpočinúť. Prepeličie vajcia varíme 2 a 1/2 až 3 minúty. Schladíme a ošúpeme. Umyté a osušené rukolové listy premiešame s rozpolenými prepeličími vajcami, paradajkami prekrojenými na polovicu a tenkými plátkami červenej cibule. Zálievku pripravíme z kuracieho vývaru, ktorý najprv zredukujeme varením na polovicu kvôli výraznejšej chuti, pridáme nasekanú šalotku, horčicu, ocot, olivový olej a zmes čerstvých byliniek. Dochutíme soľou a korením a premiešame so šalátom. Prepeličky podávame so šalátom, so zemiakmi, zemiakovým pyré alebo s dobrým chrumkavým chlebom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    pečené prepeličky so šalátom

    Anketa

    Ktorý z jarných receptov uvedených v článku by ste si najradšej pripravili?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Špenátové rizoto s paradajkovým pestom

    4 porcie

    NA RIZOTO: 2 menšie cibule ● 300 g ryže na rizoto ● 100 ml suchého bieleho vína ● 1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru ● 100 g malých špenátových listov ● 4 jarné cibuľky ● 2 PL masla ● 50 až 100 g strúhaného parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL olivového oleja

    NA MÄSO: 4 teľacie rezne ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL masla

    NA PESTO: 100 g sušených paradajok v oleji ● 30 g píniových orieškov ● 1 väčší strúčik cesnaku ● 50 g strúhaného parmezánu ● 100 ml olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie

    Na rizoto orestujeme nasekanú cibuľu na oleji dosklovita. Prisypeme ryžu a restujeme 3 až 5 minút, kým okraje ryžových zrniek nebudú mierne priehľadné. Prelejeme vínom a necháme ho takmer celé odpariť. Prilievame horúci vývar jednu naberačku po druhej a pravidelne miešame, kým ryža vývar neabsorbuje. Ku koncu varenia pridáme špenát a jarnú cibuľku nakrájanú na plátky. Ďalej prilievame vývar a ryžu varíme, pokiaľ nebude mierne na zhryz, asi 20 minút. Stiahneme zo sporáka, primiešame maslo a nastrúhaný parmezán. Ak treba, pridáme ďalší vývar a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Medzitým teľacie rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na oleji a masle z oboch strán. Rezne môžu v strede zostať ešte mierne ružové. Vyberieme ich z panvice, prikryjeme a necháme odstáť. Výpek z nich prilejeme do rizota. Na pesto nasekáme v kuchynskom robote scedené sušené paradajky, nasucho opečené píniové oriešky, cesnak a parmezán. Postupne pridávame olej zo sušených paradajok a extra panenský olivový olej, kým nevznikne hladká pasta. Dochutíme soľou a korením. Rizoto podávame s teľacím mäsom, so špenátom, s opraženými píniovými orieškami, paradajkovým pestom a nastrúhaným parmezánom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    špenátové rizoto s teľacinou a pestom zo sušených paradajok

    Teľacie stehno s reďkovkovým šalátom

    4 porcie

    800 g teľacieho stehna ● 1 cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 200 ml suchého bieleho vína ● 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru ● niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    NA ZEMIAKY: 800 g zemiakov ● 1 bobkový list ● soľ ● olivový olej

    NA ŠALÁT: 200 g reďkoviek ● 150 g zelených olív bez kôstky ● 1 PL sezamových semienok ● za 3 hrste zmesi zelených šalátových listov ● šťava z 2 citrónov ● 4 PL extra panenského olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● za hrsť čerstvých lístkov mäty ● za hrsť čerstvých listov koriandra

    Teľacie stehno nakrájame na 4 plátky a naklepeme. Osolíme a okoreníme. Vo veľkej panvici rozohrejeme olivový olej. Teľacie mäso opečieme z oboch strán, potom vyberieme a odložíme. Do tej istej panvice pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a prelisovaný cesnak a restujeme dosklovita. Do panvice prilejeme biele víno a zoškrabeme jemne pripálené zhnednuté kúsky z dna panvice. Necháme víno zredukovať na polovicu. Teľacie mäso vrátime do panvice, pridáme vývar a tymian. Privedieme do varu, prikryjeme a necháme variť na slabom plameni asi 30 minút alebo kým mäso nezmäkne. Ak treba, mäso ešte osolíme a okoreníme. Medzitým uvaríme celé zemiaky v osolenej vriacej vode s bobkovým listom. Scedíme ich, necháme mierne vychladnúť a pred podávaním opečieme na olivovom oleji. Osolíme ich. Vo veľkej šalátovej mise zmiešame nakrájané reďkovky, zelené olivy, nasucho opražené sezamové semienka a šalátové listy. V malej miske zamiešame citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Tesne pred podávaním nalejeme zálievku na šalát, pridáme mätu nasekanú nahrubo, koriander a premiešame. Teľacie stehno podávame so šťavou, s restovanými zemiakmi a reďkovkovým šalátom.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    teľacie stehno s reďkovkovým šalátom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.