Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Letné koláče plné ovocia, ktoré musíte vyskúšať! S mrveničkou, orechmi aj vanilkovým krémom

galetka s letným ovocím

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Čerešne, ríbezle či marhule. Leto je skutočne bohaté na šťavnaté ovocie a preto by to bol priam hriech nevyužiť a neupiecť si z nich niečo sladké...

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte našu DOMÁCU NANUKOVÚ TORTU: Nič lepšie ste ešte nejedli!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto ovocné koláče:

    Anketa

    Aký je váš najobľúbenejší letný koláč?

    Hlasovanie bolo ukončené

    KYSNUTÝ ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU

    12 kúskov

    NA CESTO: 275 ml mlieka ● 21 g čerstvého droždia ● 50 g krupicového cukru ● 300 g polohrubej múky ● 2 žĺtky ● 80 g masla + na vymazanie plechu ● 1/4 ČL soli ● 800 g čučoriedok

    NA MRVENIČKU: 100 g masla ● 100 g krupicového cukru ● 150 g polohrubej múky

    Do vlažného mlieka pridáme droždie, lyžičku cukru a lyžičku múky. Premiešame a necháme aktivovať droždie. Keď je kvások hotový, vsypeme zvyšnú preosiatu múku, cukor, žĺtky, roztopené a vychladnuté maslo a soľ. Vypracujeme hladké pružné cesto, ktoré uložíme do misy vysypanej múkou a zakryjeme ho. Necháme kysnúť 45 minút až hodinu. Vykysnuté cesto roztľapkáme rukami na celú plochu maslom vymazaného plechu s rozmerom 30 x 40 cm. Posypeme čučoriedkami a mrveničkou, ktorú si pripravíte zmiešaním všetkých surovín. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 40 až 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas kysnutia: 60 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    kysnutý čučoriedkový koláč s mrveničkou

    RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMOM

    8 až 10 kúskov

    NA CESTO: 220 g hladkej múky ● štipka soli ● 75 g práškového cukru ● 130 g studeného masla ● 3 žĺtky

    NA VANILKOVÝ KRÉM: 250 ml mlieka ● 4 PL cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 2 žĺtky ● 130 g mascarpone

    Do misy vsypeme múku, soľ, cukor, maslo nakrájané na kocky a vypracujeme do konzistencie mrveničky. Pridáme žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na dve hodiny do chladničky. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm a vložíme do formy s priemerom 22 cm. Pretŕčajúce okraje orežeme a dno popicháme vidličkou. Na cesto uložíme papier na pečenie a vysypeme naň suché fazule. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na približne 15 minút. Potom papier s fazuľami odstránime a dopečieme ešte 10 minút. Korpus necháme vychladnúť. Na krém dáme do hrnca dve tretiny mlieka, cukor a privedieme pod bod varu. V miske zmiešame zvyšné mlieko, pudingový prášok, žĺtky a horúce mlieko za stáleho miešania prilievame, aby sa vyrovnali teploty. Zmes vrátime do hrnca a uvaríme hustý puding. Zakryjeme ho fóliou a necháme vychladnúť. Mascarpone dobre prešľaháme, po častiach pridávame vychladnutý puding a dobre vyšľaháme. Krém rozotrieme na korpus a vložíme do chladničky na dve hodiny. Potom už stačí iba koláč vybrať, posypať čerstvými ríbezľami, jemne poprášiť cukrom a podávať.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas odležania: 2 hodiny

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    ríbezľový koláč s vanilkovým krémom

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    GALETKA S LETNÝM OVOCÍM

    10 kúskov

    NA CESTO: 200 g hladkej múky ● 40 g mletej mandľovej múky ● 2 PL kokosového cukru ● štipka soli ● 180 g nesoleného masla ● 2 ČL mlieka ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 vajíčko na potretie ● 1 PL trstinového cukru na posypanie

    NA NÁPLŇ: 5 PL ríbezľového džemu ● 2 broskyne ● 1/2 šálky černíc ● 1/2 šálky malín ● 1/4 šálky čučoriedok ● 1/4 šálky ríbezlí

    Preosejeme hladkú múku a zmiešame s mandľovou múkou, kokosovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme maslo, mlieko, vanilku a spracujeme na cesto. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a preložíme ho na papier na pečenie. Stred cesta potrieme ríbezľovým džemom, ale okraje necháme voľné. Poukladáme ovocie a okraje cesta zahneme smerom do stredu. Potrieme ich vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 200 °C, aby okraje získali zlatú farbu. Pred podávaním necháme vychladnúť, až potom nakrájame.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    galetka s letným ovocím

    OVOCNÝ KOLÁČ S MARHUĽOVÝM DŽEMOM

    10 kúskov

    NA CESTO: 150 g masla ● 330 g hladkej špaldovej múky ● 80 g práškového cukru ● 1 vajce

    NA PLNKU: 180 g masla izbovej teploty ● 120 g trstinového cukru ● 2 vajcia ● 100 g špaldovej hladkej múky ● štipka prášku do pečiva ● 150 g mletých lieskových orieškov + na posypanie ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 5 PL marhuľového džemu ● 4 marhule ● 60 g ríbezlí

    Do kuchynského robota vložíme všetky suroviny na cesto a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku približne 4 mm a vložíme do formy s rozmerom 13 x 35 cm. Cesto pritlačíme na dno aj boky formy. Formu s cestom vložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme náplň. V mise vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme vajíčka a zapracujeme. Vsypeme múku, prášok do pečiva, lieskové oriešky, vanilkový extrakt a zamiešame. Na vychladnuté cesto rozotrieme marhuľový džem a naň rovnomerne rozotrieme zmes. Navrch poukladáme polovičky marhúľ a posypeme ríbezľami. Vložíme do rúry vyhriatej na 165 °C a pečieme 45 až 50 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    ovocný koláč s marhuľovým džemom a orieškami

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.

    Výber pre vás