Letné koláče plné ovocia, ktoré musíte vyskúšať! S mrveničkou, orechmi aj vanilkovým krémom
4. 6. 2025, 7:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čerešne, ríbezle či marhule. Leto je skutočne bohaté na šťavnaté ovocie a preto by to bol priam hriech nevyužiť a neupiecť si z nich niečo sladké...
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto ovocné koláče:
- KYSNUTÝ ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU
- RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMOM
- GALETKA S LETNÝM OVOCÍM
- OVOCNÝ KOLÁČ S MARHUĽOVÝM DŽEMOM
Anketa
Aký je váš najobľúbenejší letný koláč?
Hlasovanie bolo ukončené
KYSNUTÝ ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU
12 kúskov
NA CESTO: 275 ml mlieka ● 21 g čerstvého droždia ● 50 g krupicového cukru ● 300 g polohrubej múky ● 2 žĺtky ● 80 g masla + na vymazanie plechu ● 1/4 ČL soli ● 800 g čučoriedok
NA MRVENIČKU: 100 g masla ● 100 g krupicového cukru ● 150 g polohrubej múky
Do vlažného mlieka pridáme droždie, lyžičku cukru a lyžičku múky. Premiešame a necháme aktivovať droždie. Keď je kvások hotový, vsypeme zvyšnú preosiatu múku, cukor, žĺtky, roztopené a vychladnuté maslo a soľ. Vypracujeme hladké pružné cesto, ktoré uložíme do misy vysypanej múkou a zakryjeme ho. Necháme kysnúť 45 minút až hodinu. Vykysnuté cesto roztľapkáme rukami na celú plochu maslom vymazaného plechu s rozmerom 30 x 40 cm. Posypeme čučoriedkami a mrveničkou, ktorú si pripravíte zmiešaním všetkých surovín. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 40 až 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
kysnutý čučoriedkový koláč s mrveničkou
RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMOM
8 až 10 kúskov
NA CESTO: 220 g hladkej múky ● štipka soli ● 75 g práškového cukru ● 130 g studeného masla ● 3 žĺtky
NA VANILKOVÝ KRÉM: 250 ml mlieka ● 4 PL cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 2 žĺtky ● 130 g mascarpone
Do misy vsypeme múku, soľ, cukor, maslo nakrájané na kocky a vypracujeme do konzistencie mrveničky. Pridáme žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na dve hodiny do chladničky. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm a vložíme do formy s priemerom 22 cm. Pretŕčajúce okraje orežeme a dno popicháme vidličkou. Na cesto uložíme papier na pečenie a vysypeme naň suché fazule. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na približne 15 minút. Potom papier s fazuľami odstránime a dopečieme ešte 10 minút. Korpus necháme vychladnúť. Na krém dáme do hrnca dve tretiny mlieka, cukor a privedieme pod bod varu. V miske zmiešame zvyšné mlieko, pudingový prášok, žĺtky a horúce mlieko za stáleho miešania prilievame, aby sa vyrovnali teploty. Zmes vrátime do hrnca a uvaríme hustý puding. Zakryjeme ho fóliou a necháme vychladnúť. Mascarpone dobre prešľaháme, po častiach pridávame vychladnutý puding a dobre vyšľaháme. Krém rozotrieme na korpus a vložíme do chladničky na dve hodiny. Potom už stačí iba koláč vybrať, posypať čerstvými ríbezľami, jemne poprášiť cukrom a podávať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas odležania: 2 hodiny
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ríbezľový koláč s vanilkovým krémom
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
GALETKA S LETNÝM OVOCÍM
10 kúskov
NA CESTO: 200 g hladkej múky ● 40 g mletej mandľovej múky ● 2 PL kokosového cukru ● štipka soli ● 180 g nesoleného masla ● 2 ČL mlieka ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 vajíčko na potretie ● 1 PL trstinového cukru na posypanie
NA NÁPLŇ: 5 PL ríbezľového džemu ● 2 broskyne ● 1/2 šálky černíc ● 1/2 šálky malín ● 1/4 šálky čučoriedok ● 1/4 šálky ríbezlí
Preosejeme hladkú múku a zmiešame s mandľovou múkou, kokosovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme maslo, mlieko, vanilku a spracujeme na cesto. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a preložíme ho na papier na pečenie. Stred cesta potrieme ríbezľovým džemom, ale okraje necháme voľné. Poukladáme ovocie a okraje cesta zahneme smerom do stredu. Potrieme ich vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 200 °C, aby okraje získali zlatú farbu. Pred podávaním necháme vychladnúť, až potom nakrájame.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
galetka s letným ovocím
OVOCNÝ KOLÁČ S MARHUĽOVÝM DŽEMOM
10 kúskov
NA CESTO: 150 g masla ● 330 g hladkej špaldovej múky ● 80 g práškového cukru ● 1 vajce
NA PLNKU: 180 g masla izbovej teploty ● 120 g trstinového cukru ● 2 vajcia ● 100 g špaldovej hladkej múky ● štipka prášku do pečiva ● 150 g mletých lieskových orieškov + na posypanie ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 5 PL marhuľového džemu ● 4 marhule ● 60 g ríbezlí
Do kuchynského robota vložíme všetky suroviny na cesto a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku približne 4 mm a vložíme do formy s rozmerom 13 x 35 cm. Cesto pritlačíme na dno aj boky formy. Formu s cestom vložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme náplň. V mise vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme vajíčka a zapracujeme. Vsypeme múku, prášok do pečiva, lieskové oriešky, vanilkový extrakt a zamiešame. Na vychladnuté cesto rozotrieme marhuľový džem a naň rovnomerne rozotrieme zmes. Navrch poukladáme polovičky marhúľ a posypeme ríbezľami. Vložíme do rúry vyhriatej na 165 °C a pečieme 45 až 50 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ovocný koláč s marhuľovým džemom a orieškami