Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zdravé, rýchle a mega chutné: Presne také sú naše fit recepty s čerešňami a višňami! Mňam

Višňové rezy s vločkami

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Spestrite svoje pečenie počas čerešňovej sezóny jednoduchými a zdravými receptami. Višňové rezy s vločkami sú ideálnou voľbou na sladkú pochúťku kedykoľvek počas dňa.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pripravte si s nami nekysnutý čerešňový koláč s marcipánovou posýpkou!

    Vybrali sme pre vás tieto fit čerešňové a višňové recepty:

    Anketa

    Aké ingrediencie najčastejšie používate pri pečení zdravých dezertov?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Čerešnový clafoutis

    10 kúskov

    ● 200 g čerešní

    ● 2 vajcia

    ● 45 g xylitolu

    ● 40 g hladkej múky

    ● 30 g mandľového masla

    ● 150 ml rastlinného mlieka

    Čerešne opláchneme, odstopkujeme a odkôstkujeme. V mise vymiešame vajcia so xylitolom, s múkou, mandľovým maslom a mliekom dohladka. Do menšej zapekacej formy vytretej olejom nasypeme vykôstkované čerešne a zalejeme vajcovou zmesou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čerešnový clafoutis

    Čerešňová špaldová galetka

    6 porcií

    NA CESTO:

    ● 100 g celozrnnej špaldovej múky

    ● 100 g hladkej špaldovej múky

    ● 50 g mletých mandlí

    ● 20 g trstinového cukru

    ● štipka soli

    ● kôra z 1 citróna

    ● 70 g kokosového oleja

    ● 5 až 6 PL studenej vody

    NA PLNKU:

    ● 400 g čerešní

    ● 1 PL trstinového cukru

    ● 1 PL mletých mandlí

    ● 1 PL celozrnnej múky

    ● šťava z 1/2 citróna

    ● mlieko na potretie

    ● mandľové lupienkyna posypanie

    Obe múky, mandle, cukor, soľ a kôru z citróna dáme do misy a premiešame. Pridáme rozpustený kokosový olej a vodu podľa potreby, tak aby nám vzniklo hladké cesto, ktoré spolu drží.Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky. Následne rozvaľkáme na papieri na pečenie na väčší plát s hrúbkou asi 1/2 cm. Čerešne odkôstkujeme a dáme do misy.Pridáme 1 PL mletých mandlí, cukor, múku a šťavu z citróna a premiešame. Zmes nanesieme do stredu cesta, pričom okraje necháme voľné a tie potom preklopíme cez plnku.Cesto potrieme mliekom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme pri teplote 200 °C asi 30 minút.Galetku podávame teplú alebo vychladenú.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas odležania: 30 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Čerešňová špaldová galetka

    Bezlepkové  čokoládové mafinky

    8 kúskov

    ● 4 vajcia

    ● 80 g práškového xylitolu

    ● 100 g nízkotučného tvarohu

    ● 100 g rozpusteného masla

    ● 200 g horkej čokolády

    ● 40 g kokosovej múky

    ● 40 g strúhaného kokosu

    ● 2 ČL prášku do pečiva

    ● 1 ČL mletých ľanovýchsemienok

    ● 1 ČL škorice

    ● štipka kardamómu

    ● 250 g čerešní

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajcia vyšľaháme spolu so xylitolom na penu. Pridáme tvaroh a spolu šľaháme ďalej. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Do vajcovej zmesi postupne zapracujeme rozpustené maslo a následne pomaly aj čokoládu. Za stáleho šľahania zamiešame aj ostatné suché ingrediencie. Ako posledné pridáme vykôstkované čerešne. Cesto nanesieme do papierových košíčkov na mafiny a pečieme asi 30 až 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame pokvapkané rozpustenou čokoládou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Bezlepkové čokoládové mafinky

    Rýchly mandľový koláč s višňami

    15 kúskov

    ● 180 g špaldovej múky

    ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva

    ● štipka vanilky

    ● 80 g mletých mandlí

    ● 120 g trstinového cukru

    ● 1/2 ČL soli

    ● 160 ml mandľového mlieka

    ● 120 g jablkového pyré

    ● 70 g rastlinného oleja

    ● 1 PL jablčného octu

    OKREM TOHO:

    ● 150 g čerešní

    ● 1 PL škrobovej múčky

    ● 30 g mandľových lupienkov

    Rúru predhrejeme na 180 °C a formu vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a vanilku. Pridáme mleté mandle, cukor a soľ a premiešame. V druhej mise zmiešame mandľové mlieko, jablkové pyré, olej a ocot a zapracujeme do múčnej zmesi. Cesto nalejeme do pripravenej formy, posypeme vykôstkovanými čerešňami, ktoré sme obalili v škrobe, a posypeme mandľovými lupienkami a trochou cukru. Pečieme asi 40 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Rýchly mandľový koláč s višňami

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Višňové rezy s vločkami

    12 kúskov

    ● 350 g višní

    ● 30 ml javorového sirupu

    ● 15 g chia semienok

    NA CESTO:

    ● 160 g ovsených vločiek

    ● 1 ČL prášku do pečiva

    ● 2 zrelé banány

    ● 40 ml javorového sirupu

    Vykôstkované čerešne dáme spolu s javorovým sirupom do hrnca a mierne ohrievame, kým sa ovocie nezačne rozpadať. Zamiešame chia semienka a chvíľu ešte povaríme. Dáme bokom vychladnúť. Na cesto roztlačíme banány vidličkou. Polovicu ovsených vločiek dáme do mixéra a rozmixujeme na múku. Spolu s celými vločkami, javorovým sirupom a práškom do pečiva pridáme k banánom a premiešame. Asi 2/3 cesta nanesieme na dno pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie, potrieme čerešňovou zmesou a posypeme zvyškom ovsenej zmesi. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Vyberieme, necháme úplne vychladnúť a až potom nakrájame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: shutterstock

    Višňové rezy s vločkami

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.