Zdravé, rýchle a mega chutné: Presne také sú naše fit recepty s čerešňami a višňami! Mňam
9. 5. 2025, 6:00

Zdroj: shutterstock
Spestrite svoje pečenie počas čerešňovej sezóny jednoduchými a zdravými receptami. Višňové rezy s vločkami sú ideálnou voľbou na sladkú pochúťku kedykoľvek počas dňa.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto fit čerešňové a višňové recepty:
- Čerešnový clafoutis
- Čerešňová špaldová galetka
- Bezlepkové čokoládové mafinky
- Rýchly mandľový koláč s višňami
- Višňové rezy s vločkami
Anketa
Aké ingrediencie najčastejšie používate pri pečení zdravých dezertov?
Hlasovanie bolo ukončené
Čerešnový clafoutis
10 kúskov
● 200 g čerešní
● 2 vajcia
● 45 g xylitolu
● 40 g hladkej múky
● 30 g mandľového masla
● 150 ml rastlinného mlieka
Čerešne opláchneme, odstopkujeme a odkôstkujeme. V mise vymiešame vajcia so xylitolom, s múkou, mandľovým maslom a mliekom dohladka. Do menšej zapekacej formy vytretej olejom nasypeme vykôstkované čerešne a zalejeme vajcovou zmesou. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Čerešnový clafoutis
Čerešňová špaldová galetka
6 porcií
NA CESTO:
● 100 g celozrnnej špaldovej múky
● 100 g hladkej špaldovej múky
● 50 g mletých mandlí
● 20 g trstinového cukru
● štipka soli
● kôra z 1 citróna
● 70 g kokosového oleja
● 5 až 6 PL studenej vody
NA PLNKU:
● 400 g čerešní
● 1 PL trstinového cukru
● 1 PL mletých mandlí
● 1 PL celozrnnej múky
● šťava z 1/2 citróna
● mlieko na potretie
● mandľové lupienkyna posypanie
Obe múky, mandle, cukor, soľ a kôru z citróna dáme do misy a premiešame. Pridáme rozpustený kokosový olej a vodu podľa potreby, tak aby nám vzniklo hladké cesto, ktoré spolu drží.Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky. Následne rozvaľkáme na papieri na pečenie na väčší plát s hrúbkou asi 1/2 cm. Čerešne odkôstkujeme a dáme do misy.Pridáme 1 PL mletých mandlí, cukor, múku a šťavu z citróna a premiešame. Zmes nanesieme do stredu cesta, pričom okraje necháme voľné a tie potom preklopíme cez plnku.Cesto potrieme mliekom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme pri teplote 200 °C asi 30 minút.Galetku podávame teplú alebo vychladenú.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Čerešňová špaldová galetka
Bezlepkové čokoládové mafinky
8 kúskov
● 4 vajcia
● 80 g práškového xylitolu
● 100 g nízkotučného tvarohu
● 100 g rozpusteného masla
● 200 g horkej čokolády
● 40 g kokosovej múky
● 40 g strúhaného kokosu
● 2 ČL prášku do pečiva
● 1 ČL mletých ľanovýchsemienok
● 1 ČL škorice
● štipka kardamómu
● 250 g čerešní
Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajcia vyšľaháme spolu so xylitolom na penu. Pridáme tvaroh a spolu šľaháme ďalej. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Do vajcovej zmesi postupne zapracujeme rozpustené maslo a následne pomaly aj čokoládu. Za stáleho šľahania zamiešame aj ostatné suché ingrediencie. Ako posledné pridáme vykôstkované čerešne. Cesto nanesieme do papierových košíčkov na mafiny a pečieme asi 30 až 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Podávame pokvapkané rozpustenou čokoládou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Bezlepkové čokoládové mafinky
Rýchly mandľový koláč s višňami
15 kúskov
● 180 g špaldovej múky
● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
● štipka vanilky
● 80 g mletých mandlí
● 120 g trstinového cukru
● 1/2 ČL soli
● 160 ml mandľového mlieka
● 120 g jablkového pyré
● 70 g rastlinného oleja
● 1 PL jablčného octu
OKREM TOHO:
● 150 g čerešní
● 1 PL škrobovej múčky
● 30 g mandľových lupienkov
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva a vanilku. Pridáme mleté mandle, cukor a soľ a premiešame. V druhej mise zmiešame mandľové mlieko, jablkové pyré, olej a ocot a zapracujeme do múčnej zmesi. Cesto nalejeme do pripravenej formy, posypeme vykôstkovanými čerešňami, ktoré sme obalili v škrobe, a posypeme mandľovými lupienkami a trochou cukru. Pečieme asi 40 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Rýchly mandľový koláč s višňami
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Višňové rezy s vločkami
12 kúskov
● 350 g višní
● 30 ml javorového sirupu
● 15 g chia semienok
NA CESTO:
● 160 g ovsených vločiek
● 1 ČL prášku do pečiva
● 2 zrelé banány
● 40 ml javorového sirupu
Vykôstkované čerešne dáme spolu s javorovým sirupom do hrnca a mierne ohrievame, kým sa ovocie nezačne rozpadať. Zamiešame chia semienka a chvíľu ešte povaríme. Dáme bokom vychladnúť. Na cesto roztlačíme banány vidličkou. Polovicu ovsených vločiek dáme do mixéra a rozmixujeme na múku. Spolu s celými vločkami, javorovým sirupom a práškom do pečiva pridáme k banánom a premiešame. Asi 2/3 cesta nanesieme na dno pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie, potrieme čerešňovou zmesou a posypeme zvyškom ovsenej zmesi. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Vyberieme, necháme úplne vychladnúť a až potom nakrájame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Višňové rezy s vločkami