Najlepšie nepečené koláče iba pre vás: Ten JABLKOVÝ KRÉMEŠ musíte vyskúšať! Je TOP
19. 5. 2024, 16:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:29)

Zdroj: Canva NCpZ
Ruku na srdce, len čo vonkajšie teploty vystúpia nad 20 stupňov Celzia, akosi lepšie nám padnú koláčiky z chladničky. A tie bez pečenia sú úplne naj...
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tie NAJ RECEPTY:
- ESPRESO KOLÁČ
- JAHODOVÁ TORTA
- DVOJFAREBNÉ REZY
- PALACINKOVÁ TORTA S MALINOVÝM KRÉMOM
- JABLKOVÝ KRÉMEŠ

Zdroj: Canva NCpZ
ESPRESO KOLÁČ
10 až 12 kúskov
NA ZÁKLAD: 250 g kakaových sušienok ● 50 g datlí ● 80 g masla ● 1 ČL vanilkového extraktu ● štipka soli
NA PENU: 250 g kešu orieškov ● 220 g + 1 PL kokosovej smotany ● 30 g kakaa holandského typu ● 100 ml javorového sirupu ● 1 PL instantnej kávy ● 1 ČL vanilkového extraktu
NA POLEVU: 220 g čokolády 54-percentnej ● 3 PL krémového arašidového alebo mandľového masla ● štipka soli
Deň vopred namočíme kešu oriešky do studenej vody. Na základ rozmixujeme sušienky spolu s datľami, ktoré sme hodinu pred tým namočili do vody. Pridáme vanilkový extrakt, soľ a nakoniec dobre premiešame s roztopeným maslom. Zmes vysypeme do formy s priemerom 23 cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie, a rovnomerne uhladíme na dne aj bokoch. Vložíme do chladničky. Na prípravu peny vsypeme scedené kešu oriešky do mixéra. Pridáme kokosovú smotanu, kakao, javorový sirup a vanilkový extrakt. V lyžici kokosovej smotany, ktorú zohrejeme pod bod varu, rozmiešame instantnú kávu a túto zmes vlejeme k ostatným surovinám. Všetko rozmixujeme na hladkú zmes. Rozmixovanú penu nalejeme do formy, uhladíme a vrátime do chladničky aspoň na 3 hodiny. Rozpustíme nasekanú čokoládu a arašidové alebo mandľové maslo, polejeme povrch koláča a vložíme späť do chladničky na 30 minút. Koláčik ozdobíme hoblinkami čokolády a nasekanými kešu orieškami.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
espreso koláč
JAHODOVÁ TORTA
6 porcií
NA ZÁKLAD: 250 g maslových sušienok ● citrónová kôra ● 100 g masla ● 16 približne rovnakých jahôd
NA JAHODOVÚ PENU: 15 g plátkovej želatíny ● 400 g jahôd + na ozdobenie ● 60 g krupicového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 400 ml smotany na šľahanie ● 60 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty
Sušienky s trochou citrónovej kôry rozmixujeme. Pridáme rozpustené maslo a premiešame. Dno formy s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie a na boky formy dáme hladkú cukrársku fóliu. Sušienky nasypeme na dno a dobre utlačíme. Vložíme do chladničky. Približne rovnaké jahody umyjeme, osušíme, rozkrojíme na polovicu a poukladáme okolo vnútornej strany formy, rezom smerom von. Jemne zatlačíme do sušienkového základu, aby sa pri nalievaní peny nepohli. Plátky želatíny namočíme do studenej vody na 10 až 15 minút. Jahody umyjeme a očistíme. Malé rozrežeme na polovicu a veľké na štvrtiny. Pridáme cukor a citrónovú šťavu. Premiešame a necháme 5 až 10 minút macerovať, aby jahody pustili šťavu. Potom ponorným mixérom rozmixujeme. Jahodové pyré precedíme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Vo veľkej mise vyšľaháme smotanu, práškový cukor a vanilkovú pastu na pevné špičky. Približne polovicu šálky jahodového pyré vlejeme do malého hrnca, pridáme želatínu a zahrievame, kým sa želatína nerozpustí. Nesmie však presiahnuť teplotu 50 °C. Takto rozpustenú želatínu vlejeme k zvyšnému jahodovému pyré a dobre premiešame. Jahodovo-želatínové pyré postupne prilievame k šľahačke a jemne zapracujeme. Nalejeme ju na pripravenú sušienkovú vrstvu. Rovnomerne rozotrieme, aby pokryla všetky jahody. Odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny. Po stuhnutí vyberieme z formy, ozdobíme jahodami a podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Laura Witteková
JAHODOVÁ TORTA
DVOJFAREBNÉ REZY
12 až 15 kúskov
350 ml mlieka ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 150 g masla ● 90 g práškového cukru ● 250 g mascarpone ● 1 a 1/2 balíčka kakaových sušienok ● 130 g čokolády 70-percentnej ● 40 g kakaového masla
Z mlieka a pudingu uvaríme hustejší puding a zakryjeme ho potravinárskou fóliou. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme na penu. Postupne po lyžiciach zašľaháme mascarpone a vychladnutý puding tak, aby vznikol hladký krém. Na dosku rozprestrieme plát alobalu. Jednotlivé sušienky natierame krémom a skladáme k sebe nastojato. Zvyšným krémom potrieme vrch aj boky a jemne uhladíme. Vložíme do chladničky a necháme do rána tuhnúť. Nad vodnou parou roztopíme čokoládu s kakaovým maslom. Necháme 5 minút chladnúť, aby sa maslový krém pod polevou nezačal topiť. Rovnomerne polejeme celý koláč a uhladíme. Necháme stuhnúť v chladničke. Krájame horúcim nožom šikmo, aby sme získali pekné šikmé pruhy kakaových sušienok.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
dvojfarebné rezy
PALACINKOVÁ TORTA S MALINOVÝM KRÉMOM
6 porcií
NA CESTO: 6 veľkých vajec ● 170 g smotanového syra ● 1/4 ČL mandľového extraktu ● 85 g mandľovej múky ● 2 PL práškového cukru ● olej na vysmážanie
NA KRÉM: 500 ml smotany na šľahanie 40-percentnej ● 50 g práškového cukru ● 250 g jemného tučného tvarohu
NA KOMPÓT: 340 g mrazených malín ● 2 až 4 PL krupicového cukru ● 1 ČL kukuričného škrobu ●1/2 ČL limetovej kôry
Všetky ingrediencie na cesto (okrem oleja) vložíme do mixéra a mixujeme pri vysokej rýchlosti, kým nie je cesto hladké. Panvicu s priemerom 15 cm potrieme olejom, zahrejeme, vlejeme malú naberačku cesta a krúživým pohybom rozlejeme cesto po celej panvici. Opekáme z oboch strán dozlatista. Z tohto množstva upečieme približne 10 až 11 menších, ale hrubších palaciniek. Necháme vychladnúť. Na kompót do hrnca vsypeme maliny, pridáme cukor a privedieme do varu. V lyžici vody rozmiešame škrob a vlejeme ho k malinám. Dobre premiešame a necháme pár sekúnd prevrieť. Odstavíme, pridáme limetovú kôru a necháme vychladnúť. Na krém vlejeme do misy smotanu, pridáme cukor a šľaháme do polotuha. Pridáme tvaroh a vyšľaháme na pevné špičky. Polovicu krému odložíme do chladničky a do druhej zamiešame približne polovicu pripraveného malinového kompótu. Na podnos položíme prvú palacinku, potrieme ju malinovým krémom a prikryjeme ďalšou palacinkou. Takto postupujeme so všetkými palacinkami. Dáme na polhodinu do chladničky, aby trošku stuhli. Potom ich vyberieme a potrieme boky aj povrch bielym krémom. Znova vložíme na 30 minút do chladničky. Pred podávaním ozdobíme malinami.
Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Laura Witteková
PALACINKOVÁ TORTA S MALINOVÝM KRÉMOM
Náš podcast o zdraví poznáte?
JABLKOVÝ KRÉMEŠ
12 kúskov
300 g špaldových sušienok ● 600 g jabĺk ● 40 g kukuričného škrobu ● cukor podľa chuti ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 200 ml vody
NA KRÉM: 500 ml mlieka ● 2 vajcia ● 40 g kukuričného škrobu ● 1 PL hladkej múky ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 3 až 4 PL krupicového cukru ● 250 g jemného tvarohu
NA POLEVU: 100 ml smotany na šľahanie ● 100 g čokolády 54-percentnej
Dno obdĺžnikovej formy alebo plechu vyložíme papierom na pečenie a poukladáme sušienky. Na jablkovú vrstvu očistíme jablká, nahrubo nastrúhame a krátko podusíme. Keď jablká začnú vrieť, v miske zmiešame škrob, cukor podľa toho, aké sladké sú jablká, mletú vanilku a vodu. Túto zmes vylejeme k jablkám a na miernom ohni, za stáleho miešania privedieme do varu. Ešte teplú zmes rovnomerne rozotrieme na sušienky a necháme vychladnúť, aby jablková vrstva stuhla. Na krémovú náplň dáme do hrnca zohrievať polovicu mlieka. V druhej polovici mlieka rozmiešame žĺtky, škrob, múku, vanilku a cukor. Keď je mlieko v hrnci horúce, prilejeme žĺtkovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Do teplého krému zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Nakoniec zamiešame jemný tvaroh. Krém rovnomerne rozotrieme na jablkovú vrstvu, prikryjeme vrstvou sušienok a vložíme do chladničky aspoň na 4 až 5 hodín, ideálne však cez noc. Na čokoládovú polevu zohrejeme smotanu pod bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu. Minútku necháme čokoládu povoliť a potom rozmiešame dohladka. Polevu rozotrieme na sušienky, necháme znova chvíľu zatuhnúť a potom horúcim nožom koláčik nakrájame.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 5 hodín
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jablkový krémeš
Vyskúšajte aj tento recept:

Zdroj: Canva nCpZ