Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Polievka ako hlavné jedlo?! A prečo nie? V týchto našich stojí lyžica a chutia famózne, mňam

bohatá fazuľová polievka

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Nechce sa vám do veľkého varenia? V tom prípade je hustá polievočka to pravé. Stačí nahádzať do hrnca a nechať variť. Mňam!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tradičné fašiangové koláče od babičky: Škvarkové taštičky so slivkovým lekvárom nemajú chybu!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na polievky:

    Polievka s údeným mäsom a krúpami

    5 porcií

    200 g stredných jačmenných krúp ● 500 g údeného mäsa (krkovička, plece, stehno) ● 1 bobkový list ● 3 guľôčky nového korenia ● 6 guľôčok celého čierneho korenia ● 2 cibule● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL celej rasce ● 3 až 4 mrkvy ● 1 až 2 petržleny ● cukor ● soľ ● mleté čierne korenieNA SERVÍROVANIE: cmar ● pažítka ● nakladané uhorky

    Krúpy cez noc namočíme do studenej osolenej vody. Údené mäso uvaríme domäkka spolu s bobkovým listom, novým a celým čiernym korením v hrnci na naparovacom sitku s vodou siahajúcou maximálne do polovice výšky mäsa. Cibuľu nakrájanú nadrobno orestujeme na tuku, po chvíli pridáme prelisovaný cesnak a rascu. Primiešame očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu a ešte spolu opekáme. K zelenine prisypeme prepláchnuté krúpy a scedený vývar z varenia údeného. Ak treba, prilejeme ešte vodu. Krúpy uvaríme domäkka. Polievku necháme prevrieť, dochutíme ju cukrom, soľou a korením. Podávame s údeným mäsom, pažítkou a preliatu cmarom. Ak chceme, pridáme nakrájaný chlieb a kúsky nakladaných uhoriek.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 2 hodiny

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    polievka s údeným mäsom a krúpami

    Krémová kalerábová polievka

    5 porcií

    80 g údenej slaniny ● 3 šalotky ● 2 strúčiky cesnaku● 1/4 ČL muškátového orieška ● petržlenová vňať● sušený majorán ● 4 stredne veľké kaleráby ● 5 väčších zemiakov ● mäsový, zeleninový vývar alebo voda● 150 ml smotany na varenie (nemusí byť) ● čerstvý chlieb ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Slaninu nakrájanú nadrobno opekáme pri strednej teplote na rozohriatej panvici s trochou oleja, aby uvoľnila tuk. Pridáme šalotky nakrájané nahrubo a po pár minútach restovania aj pretlačené cesnaky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, stonky petržlenovej vňate a sušený majorán.

    Po chvíli pridáme rovnomerne (napríklad pomocou krájača) nakrájané kúsky kalerábu a zemiakov. Orestujeme ich na tuku a zalejeme vývarom alebo vodou. Zeleninu varíme do zmäknutia. Polievku odstavíme, mierne schladíme a časť uvarenej zeleniny odložíme. Zvyšok rozmixujeme dokrémova, dochutíme soľou, mletým korením, mletým muškátovým orieškom, a ak chceme, polievku zjemníme smotanou na varenie a opäť prevaríme. Podávame s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a dobrým chlebom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    krémová kalerábová polievka

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.