Máte doma panenskú sviečkovú? Máme pre vás recepty, ktoré si zamilujte! Tie panko REZNE sú TOP
27. 5. 2025, 7:00

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Objavte bohatstvo chutí bravčovej panenky s našimi vybranými receptami, ktoré zaručene potešia vaše chuťové poháriky.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto recepty z bravčovej panenky:
- STREDOMORSKÁ PLNENÁ PANENSKÁ SVIEČKOVÁ
- MEDAILÓNIKY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ
- SVIEČKOVÁ S KALERÁBOVO-ZEMIAKOVÝM PYRÉ
- ŠPÍZY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ S ARAŠIDOVOU OMÁČKOU
- PANKO REZNE S ČILI KALERÁBOVÝM ŠALÁTOM
STREDOMORSKÁ PLNENÁ PANENSKÁ SVIEČKOVÁ
4 porcie
800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 100 g čerstvého špenátu ● 100 g syra feta ● 50 g olív kalamata ● 50 g sušených paradajok ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
NA ŠALÁT: 200 g šalátu frisée ● 100 g cherry paradajok ● 1 malá červená cibuľa ● 50 g čerstvej uhorky ● olivový olej ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie
NA TZATZIKI: 1 malá šalátová uhorka ● 200 g gréckeho jogurtu ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL čerstvého kôpru ● 1 PL olivového oleja ● 1 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie
Bravčovú sviečkovicu narežeme pozdĺžne, roztvoríme ju a rozklepeme medzi dvoma igelitovými vreckami na plát s hrúbkou asi 6 mm. Osolíme a okoreníme. Špenátové listy sprudka a krátko orestujeme na jemne naolejovanej panvici a necháme vychladnúť. Na bravčové mäso rozložíme špenát, posypeme ho rozdrobenou fetou, nakrájanými olivami, sušenými paradajkami a prelisovanými cesnakmi. Mäso pevne zrolujeme a zviažeme kuchynským špagátikom. Roládu opečieme na rozpálenej panvici z každej strany, premiestnime do pekáča a dáme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 63 °C, asi 20 minút. Upečenú roládu vyberieme a necháme aspoň 10 minút odpočívať na teplom mieste. Pripravíme šalát. Vo veľkej mise premiešame umytý a osušený šalát frisée, nakrájané paradajky, červenú cibuľu, uhorku spolu s olivovým olejom a s citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a mletým korením. Šalátovú uhorku ošúpeme, nastrúhame, osolíme a necháme pustiť vodu. Uhorku vyžmýkame a premiešame s jogurtom, prelisovaným cesnakom, nakrájaným kôprom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, so soľou a s korením podľa chuti. Plnené mäso nakrájame na plátky a podávame so šalátom, s tzatziki alebo pečenými novými zemiakmi.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
stredomorská plnená panenská sviečková so šalátom frisée
Anketa
Kupujete panenskú sviečkovicu často?
MEDAILÓNIKY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ
4 porcie
800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 400 g sladkých zemiakov ● 200 g bielej alebo zelenej špargle ● 100 g hrášku – čerstvého alebo mrazeného ● hráškové výhonky na servírovanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● maslo
NA ZÁLIEVKU: 60 ml olivového oleja ● 20 až 30 ml jablčného octu ● 1 PL plnotučnej alebo celozrnnej horčice ● 1 ČL medu
Bravčové medailóniky (hrúbka 2,5 cm) osolíme a okoreníme a opekáme na strednej teplote z oboch strán 3 až 4 minúty. Odložíme bokom na tanier na teplé miesto, prikryjeme a nechajte pár minút oddýchnuť. Ošúpané a nakrájané sladké zemiaky premiešame so soľou, s korením a olivovým olejom. Rozložíme ich v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C do zlatohneda. Všetky suroviny na zálievku spolu zamiešame. Hrubšiu špargľu na spodnej strane ošúpeme, tenšiu mladú nemusíme. Nakrájame ju na menšie kúsky. V panvici po opekaní medailónikov zohrejeme ďalší olej, pridáme trochu masla a špargľu chvíľu opekáme. Prilejte trochu vody, unikajúca para pomôže špargli rýchlejšie zmäknúť. Ku koncu vhodíme aj čerstvý alebo mrazený hrášok a chvíľku ho restujeme, prípadne pridáme ešte pár lyžíc vody. Zeleninu preložíme do misky a prelejeme zálievkou. Medailóniky podávame s pečeným sladkým zemiakom, so zeleninou, s výhonkami a ďalšou zálievkou bokom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
medailóniky z bravčovej panenskej sviečkovej
SVIEČKOVÁ S KALERÁBOVO-ZEMIAKOVÝM PYRÉ
4 porcie
800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● olivový olej ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 stonka čerstvého rozmarínu ● soľ ● mleté čierne korenie
NA PYRÉ: 400 g múčnych zemiakov ● 1 bobkový list ● 400 g kalerábu ● 30 až 50 g masla ● 50 až 100 ml plnotučného mlieka ● muškátový oriešok (voliteľné) ● soľ ● mleté čierne korenie
AKO PRÍLOHA: 400 g zelených fazuľových strukov ● 8 mladých mrkiev ● 2 strúčiky cesnaku na tenké plátky ● reďkovky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Rúru predhrejeme na 180 °C. Bravčovú sviečkovicu potrieme olivovým olejom a zmesou prelisovaného cesnaku, nasekaného rozmarínu, soli a korenia. Opečieme ju zo všetkých strán na stredne rozohriatom oleji, preložíme do pekáča a pečieme v rúre asi 20 minút, kým vnútorná teplota mäsa v strede jeho najhrubšej časti nedosiahne 63 °C. Pred krájaním necháme mäso v teple aspoň 10 minút oddýchnuť. Vo veľkom hrnci uvaríme v slanej vode ošúpané a nakrájané zemiaky s bobkovým listom. Ku koncu varenia pridáme aj kúsky kalerábu a spolu dovaríme domäkka. Scedíme, prebytočnú vlhkosť necháme odpariť, bobkový list odstránime a zemiaky s kalerábom popučíme. Vmiešame alebo všľaháme horúce maslo, mlieko a dochutíme soľou, korením, prípadne aj muškátovým orieškom. Z fazuľových strukov odstránime stonky, mrkvu očistíme a fazuľky a mrkvu uvaríme v osolenej vriacej vode. Struky budú potrebovať 4 až 5 minút, mrkva viac. Plátky cesnaku zohrejeme v olivovom oleji, pridáme nakrájanú mrkvu a celé struky a sprudka ich krátko opečieme. Dochutíme soľou a korením. Nakrájané kúsky mäsa podávame s pyré, opečenou zeleninou a plátkami reďkoviek.
Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 50 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
bravčová panenská sviečková s kalerábovo - zemiakovým pyré
ŠPÍZY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ S ARAŠIDOVOU OMÁČKOU
4 porcie
800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 60 ml sójovej omáčky ● 30 ml sezamového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL zázvoru ● 2 PL medu ● 350 g jazmínovej ryže ● 630 ml vody ● 100 g zmiešaných listov šalátu ● 1 uhorka ● 1 mrkva ● 1 malá červená cibuľa ● čerstvé bylinky ako mäta, koriander ● limety na servírovanie ● pražené arašidy na servírovanie ● soľ
NA OMÁČKU: 1 PL červenej thajskej karí pasty ● 150 g arašidového masla ● 150 ml vody ● 340 ml kokosového mlieka ● 1 PL sójovej omáčky ● 50 g hnedého cukru ● 30 ml ryžového, vínneho alebo liehového octu ● mleté čili ● soľ
V miske zamiešame suroviny na marinádu – sójovú omáčku, sezamový olej, prelisovaný cesnak, zázvor nastrúhaný najemno a med. Bravčovú sviečkovicu nakrájame na tenšie pásiky a obalíme takmer v celej marináde (časť si odložíme na potieranie). Necháme pôsobiť aspoň jednu hodinu. Ryžu opláchneme pod tečúcou vodou a uvaríme v osolenej vode. Uvarenú ryžu po pár minútach prevzdušníme vidličkou, prikryjeme a necháme ešte dôjsť. Zeleninu a listovú zeleninu nakrájame a premiešanú alebo v kôpkach uložíme do misky a posypeme bylinkami. Premiešame všetky suroviny na omáčku v rajnici, zohrejeme ju a pár minút povaríme. Ak treba, zriedime vodou a dochutíme soľou. Marinované bravčové mäso napichneme na špízy. Gril alebo grilovaciu panvicu rozpálime na stredne vysokú teplotu a špízy grilujeme za občasného otáčania, kým nebudú hnedé a vnútri doružova upečené. Mäso ku koncu opekania potierame marinádou. Grilované mäso podávame s omáčkou, ryžou, limetami, arašidmi, so šalátom a s bylinkami.
Čas prípravy: 35 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
špízy z panenskej sviečkovej s arašidovou omáčkou
PANKO REZNE S ČILI KALERÁBOVÝM ŠALÁTOM
4 porcie
600 až 800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 80 g hladkej múky ● 2 vajcia ● 2 PL jogurtu ● 200 g panko strúhanky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo masť na vyprážanie
NA ŠALÁT: 2 stredné kaleráby ● 2 mrkvy ● 1 malá červená cibuľa ● hrsť čerstvej petržlenovej vňate
NA ZÁLIEVKU: 60 ml olivového oleja ● 20 až 30 ml jablčného octu ● 1 PL medu ● 1 ČL plnotučnej horčice ● 1 malá čili paprička (voliteľné) ● citrón ● soľ ● mleté čierne korenie
Plátky bravčovej sviečkovice vyklepeme medzi dvoma igelitovými vreckami na hrúbku asi 6 mm a obalíme ich v múke ochutenej soľou a korením, prebytočnú múku oklepeme, ďalej obalíme vo vajciach ochutených jogurtom a v panko strúhanke. Vo veľkej mise zmiešame očistený nastrúhaný kaleráb, mrkvu, červenú cibuľu nakrájanú na plátky a petržlenovú vňať. V malej miske premiešame olivový olej, jablčný ocot, med, horčicu a nasekanú čili papričku. Dochutíme soľou a korením. Olej zohrejeme na teplotu 180 °C a vysmažíme v ňom bravčové rezne do zlatista. Šalát premiešame s pikantnou zálievkou a podávame s chrumkavými rezňami, citrónom, prípadne aj inou obľúbenou prílohou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
panko rezne s čili kalerábovým šalátom