Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte doma panenskú sviečkovú? Máme pre vás recepty, ktoré si zamilujte! Tie panko REZNE sú TOP

Stredomorská plnená panenská sviečková.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Objavte bohatstvo chutí bravčovej panenky s našimi vybranými receptami, ktoré zaručene potešia vaše chuťové poháriky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rezne bez starostí aj výčitiek: Upečte ich v rúre

    Vybrali sme pre vás tieto recepty z bravčovej panenky:

    • STREDOMORSKÁ PLNENÁ PANENSKÁ SVIEČKOVÁ
    • MEDAILÓNIKY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ
    • SVIEČKOVÁ S KALERÁBOVO-ZEMIAKOVÝM PYRÉ
    • ŠPÍZY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ S ARAŠIDOVOU OMÁČKOU
    • PANKO REZNE S ČILI KALERÁBOVÝM ŠALÁTOM

    STREDOMORSKÁ PLNENÁ PANENSKÁ SVIEČKOVÁ

    4 porcie

    800 g bravčovej panenskej sviečkovej  ● 100 g čerstvého špenátu  ● 100 g syra feta ● 50 g olív kalamata ● 50 g sušených paradajok ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    NA ŠALÁT: 200 g šalátu frisée ● 100 g cherry paradajok ● 1 malá červená cibuľa ● 50 g čerstvej uhorky ● olivový olej ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA TZATZIKI: 1 malá šalátová uhorka ● 200 g gréckeho jogurtu ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL čerstvého kôpru ● 1 PL olivového oleja ● 1 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie

    Bravčovú sviečkovicu narežeme pozdĺžne, roztvoríme ju a rozklepeme medzi dvoma igelitovými vreckami na plát s hrúbkou asi 6 mm. Osolíme a okoreníme. Špenátové listy sprudka a krátko orestujeme na jemne naolejovanej panvici a necháme vychladnúť. Na bravčové mäso rozložíme špenát, posypeme ho rozdrobenou fetou, nakrájanými olivami, sušenými paradajkami a prelisovanými cesnakmi. Mäso pevne zrolujeme a zviažeme kuchynským špagátikom. Roládu opečieme na rozpálenej panvici z každej strany, premiestnime do pekáča a dáme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 63 °C, asi 20 minút. Upečenú roládu vyberieme a necháme aspoň 10 minút odpočívať na teplom mieste. Pripravíme šalát. Vo veľkej mise premiešame umytý a osušený šalát frisée, nakrájané paradajky, červenú cibuľu, uhorku spolu s olivovým olejom a s citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a mletým korením. Šalátovú uhorku ošúpeme, nastrúhame, osolíme a necháme pustiť vodu. Uhorku vyžmýkame a premiešame s jogurtom, prelisovaným cesnakom, nakrájaným kôprom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, so soľou a s korením podľa chuti. Plnené mäso nakrájame na plátky a podávame so šalátom, s tzatziki alebo pečenými novými zemiakmi.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    stredomorská plnená panenská sviečková so šalátom frisée

    Anketa

    Kupujete panenskú sviečkovicu často?

    MEDAILÓNIKY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ

    4 porcie

    800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 400 g sladkých zemiakov ● 200 g bielej alebo zelenej špargle ● 100 g hrášku – čerstvého alebo mrazeného ● hráškové výhonky na servírovanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● maslo

    NA ZÁLIEVKU: 60 ml olivového oleja ● 20 až 30 ml jablčného octu ● 1 PL plnotučnej alebo celozrnnej horčice ● 1 ČL medu

    Bravčové medailóniky (hrúbka 2,5 cm) osolíme a okoreníme a opekáme na strednej teplote z oboch strán 3 až 4 minúty. Odložíme bokom na tanier na teplé miesto, prikryjeme a nechajte pár minút oddýchnuť. Ošúpané a nakrájané sladké zemiaky premiešame so soľou, s korením a olivovým olejom. Rozložíme ich v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C do zlatohneda. Všetky suroviny na zálievku spolu zamiešame. Hrubšiu špargľu na spodnej strane ošúpeme, tenšiu mladú nemusíme. Nakrájame ju na menšie kúsky. V panvici po opekaní medailónikov zohrejeme ďalší olej, pridáme trochu masla a špargľu chvíľu opekáme. Prilejte trochu vody, unikajúca para pomôže špargli rýchlejšie zmäknúť. Ku koncu vhodíme aj čerstvý alebo mrazený hrášok a chvíľku ho restujeme, prípadne pridáme ešte pár lyžíc vody. Zeleninu preložíme do misky a prelejeme zálievkou. Medailóniky podávame s pečeným sladkým zemiakom, so zeleninou, s výhonkami a ďalšou zálievkou bokom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    medailóniky z bravčovej panenskej sviečkovej

    SVIEČKOVÁ S KALERÁBOVO-ZEMIAKOVÝM PYRÉ

    4 porcie

    800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● olivový olej ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 stonka čerstvého rozmarínu ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PYRÉ: 400 g múčnych zemiakov ● 1 bobkový list ● 400 g kalerábu ● 30 až 50 g masla ● 50 až 100 ml plnotučného mlieka ● muškátový oriešok (voliteľné) ● soľ ● mleté čierne korenie

    AKO PRÍLOHA: 400 g zelených fazuľových strukov ● 8 mladých mrkiev ● 2 strúčiky cesnaku na tenké plátky ● reďkovky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Bravčovú sviečkovicu potrieme olivovým olejom a zmesou prelisovaného cesnaku, nasekaného rozmarínu, soli a korenia. Opečieme ju zo všetkých strán na stredne rozohriatom oleji, preložíme do pekáča a pečieme v rúre asi 20 minút, kým vnútorná teplota mäsa v strede jeho najhrubšej časti nedosiahne 63 °C. Pred krájaním necháme mäso v teple aspoň 10 minút oddýchnuť. Vo veľkom hrnci uvaríme v slanej vode ošúpané a nakrájané zemiaky s bobkovým listom. Ku koncu varenia pridáme aj kúsky kalerábu a spolu dovaríme domäkka. Scedíme, prebytočnú vlhkosť necháme odpariť, bobkový list odstránime a zemiaky s kalerábom popučíme. Vmiešame alebo všľaháme horúce maslo, mlieko a dochutíme soľou, korením, prípadne aj muškátovým orieškom. Z fazuľových strukov odstránime stonky, mrkvu očistíme a fazuľky a mrkvu uvaríme v osolenej vriacej vode. Struky budú potrebovať 4 až 5 minút, mrkva viac. Plátky cesnaku zohrejeme v olivovom oleji, pridáme nakrájanú mrkvu a celé struky a sprudka ich krátko opečieme. Dochutíme soľou a korením. Nakrájané kúsky mäsa podávame s pyré, opečenou zeleninou a plátkami reďkoviek.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas varenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    bravčová panenská sviečková s kalerábovo - zemiakovým pyré

    ŠPÍZY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ S ARAŠIDOVOU OMÁČKOU

    4 porcie

    800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 60 ml sójovej omáčky ● 30 ml sezamového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL zázvoru ● 2 PL medu ● 350 g jazmínovej ryže ● 630 ml vody ● 100 g zmiešaných listov šalátu ● 1 uhorka ● 1 mrkva ● 1 malá červená cibuľa ● čerstvé bylinky ako mäta, koriander ● limety na servírovanie ● pražené arašidy na servírovanie ● soľ

    NA OMÁČKU: 1 PL červenej thajskej karí pasty ● 150 g arašidového masla ● 150 ml vody ● 340 ml kokosového mlieka ● 1 PL sójovej omáčky ● 50 g hnedého cukru ● 30 ml ryžového, vínneho alebo liehového octu ● mleté čili ● soľ

    V miske zamiešame suroviny na marinádu – sójovú omáčku, sezamový olej, prelisovaný cesnak, zázvor nastrúhaný najemno a med. Bravčovú sviečkovicu nakrájame na tenšie pásiky a obalíme takmer v celej marináde (časť si odložíme na potieranie). Necháme pôsobiť aspoň jednu hodinu. Ryžu opláchneme pod tečúcou vodou a uvaríme v osolenej vode. Uvarenú ryžu po pár minútach prevzdušníme vidličkou, prikryjeme a necháme ešte dôjsť. Zeleninu a listovú zeleninu nakrájame a premiešanú alebo v kôpkach uložíme do misky a posypeme bylinkami. Premiešame všetky suroviny na omáčku v rajnici, zohrejeme ju a pár minút povaríme. Ak treba, zriedime vodou a dochutíme soľou. Marinované bravčové mäso napichneme na špízy. Gril alebo grilovaciu panvicu rozpálime na stredne vysokú teplotu a špízy grilujeme za občasného otáčania, kým nebudú hnedé a vnútri doružova upečené. Mäso ku koncu opekania potierame marinádou. Grilované mäso podávame s omáčkou, ryžou, limetami, arašidmi, so šalátom a s bylinkami.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    špízy z panenskej sviečkovej s arašidovou omáčkou

    PANKO REZNE S ČILI KALERÁBOVÝM ŠALÁTOM

    4 porcie

    600 až 800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 80 g hladkej múky ● 2 vajcia ● 2 PL jogurtu ● 200 g panko strúhanky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo masť na vyprážanie

    NA ŠALÁT: 2 stredné kaleráby ● 2 mrkvy ● 1 malá červená cibuľa ● hrsť čerstvej petržlenovej vňate

    NA ZÁLIEVKU: 60 ml olivového oleja ● 20 až 30 ml jablčného octu ● 1 PL medu ● 1 ČL plnotučnej horčice ● 1 malá čili paprička (voliteľné) ● citrón ● soľ ● mleté čierne korenie

    Plátky bravčovej sviečkovice vyklepeme medzi dvoma igelitovými vreckami na hrúbku asi 6 mm a obalíme ich v múke ochutenej soľou a korením, prebytočnú múku oklepeme, ďalej obalíme vo vajciach ochutených jogurtom a v panko strúhanke. Vo veľkej mise zmiešame očistený nastrúhaný kaleráb, mrkvu, červenú cibuľu nakrájanú na plátky a petržlenovú vňať. V malej miske premiešame olivový olej, jablčný ocot, med, horčicu a nasekanú čili papričku. Dochutíme soľou a korením. Olej zohrejeme na teplotu 180 °C a vysmažíme v ňom bravčové rezne do zlatista. Šalát premiešame s pikantnou zálievkou a podávame s chrumkavými rezňami, citrónom, prípadne aj inou obľúbenou prílohou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    panko rezne s čili kalerábovým šalátom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.