Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Máte doma panenskú sviečkovú? Máme pre vás recepty, ktoré si zamilujte! Tie panko REZNE sú TOP

Stredomorská plnená panenská sviečková.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Objavte bohatstvo chutí bravčovej panenky s našimi vybranými receptami, ktoré zaručene potešia vaše chuťové poháriky.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rezne bez starostí aj výčitiek: Upečte ich v rúre

    Vybrali sme pre vás tieto recepty z bravčovej panenky:

    • STREDOMORSKÁ PLNENÁ PANENSKÁ SVIEČKOVÁ
    • MEDAILÓNIKY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ
    • SVIEČKOVÁ S KALERÁBOVO-ZEMIAKOVÝM PYRÉ
    • ŠPÍZY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ S ARAŠIDOVOU OMÁČKOU
    • PANKO REZNE S ČILI KALERÁBOVÝM ŠALÁTOM

    STREDOMORSKÁ PLNENÁ PANENSKÁ SVIEČKOVÁ

    4 porcie

    800 g bravčovej panenskej sviečkovej  ● 100 g čerstvého špenátu  ● 100 g syra feta ● 50 g olív kalamata ● 50 g sušených paradajok ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    NA ŠALÁT: 200 g šalátu frisée ● 100 g cherry paradajok ● 1 malá červená cibuľa ● 50 g čerstvej uhorky ● olivový olej ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA TZATZIKI: 1 malá šalátová uhorka ● 200 g gréckeho jogurtu ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL čerstvého kôpru ● 1 PL olivového oleja ● 1 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie

    Bravčovú sviečkovicu narežeme pozdĺžne, roztvoríme ju a rozklepeme medzi dvoma igelitovými vreckami na plát s hrúbkou asi 6 mm. Osolíme a okoreníme. Špenátové listy sprudka a krátko orestujeme na jemne naolejovanej panvici a necháme vychladnúť. Na bravčové mäso rozložíme špenát, posypeme ho rozdrobenou fetou, nakrájanými olivami, sušenými paradajkami a prelisovanými cesnakmi. Mäso pevne zrolujeme a zviažeme kuchynským špagátikom. Roládu opečieme na rozpálenej panvici z každej strany, premiestnime do pekáča a dáme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 63 °C, asi 20 minút. Upečenú roládu vyberieme a necháme aspoň 10 minút odpočívať na teplom mieste. Pripravíme šalát. Vo veľkej mise premiešame umytý a osušený šalát frisée, nakrájané paradajky, červenú cibuľu, uhorku spolu s olivovým olejom a s citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a mletým korením. Šalátovú uhorku ošúpeme, nastrúhame, osolíme a necháme pustiť vodu. Uhorku vyžmýkame a premiešame s jogurtom, prelisovaným cesnakom, nakrájaným kôprom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, so soľou a s korením podľa chuti. Plnené mäso nakrájame na plátky a podávame so šalátom, s tzatziki alebo pečenými novými zemiakmi.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    stredomorská plnená panenská sviečková so šalátom frisée

    Anketa

    Kupujete panenskú sviečkovicu často?

    Hlasovanie bolo ukončené

    MEDAILÓNIKY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ

    4 porcie

    800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 400 g sladkých zemiakov ● 200 g bielej alebo zelenej špargle ● 100 g hrášku – čerstvého alebo mrazeného ● hráškové výhonky na servírovanie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● maslo

    NA ZÁLIEVKU: 60 ml olivového oleja ● 20 až 30 ml jablčného octu ● 1 PL plnotučnej alebo celozrnnej horčice ● 1 ČL medu

    Bravčové medailóniky (hrúbka 2,5 cm) osolíme a okoreníme a opekáme na strednej teplote z oboch strán 3 až 4 minúty. Odložíme bokom na tanier na teplé miesto, prikryjeme a nechajte pár minút oddýchnuť. Ošúpané a nakrájané sladké zemiaky premiešame so soľou, s korením a olivovým olejom. Rozložíme ich v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C do zlatohneda. Všetky suroviny na zálievku spolu zamiešame. Hrubšiu špargľu na spodnej strane ošúpeme, tenšiu mladú nemusíme. Nakrájame ju na menšie kúsky. V panvici po opekaní medailónikov zohrejeme ďalší olej, pridáme trochu masla a špargľu chvíľu opekáme. Prilejte trochu vody, unikajúca para pomôže špargli rýchlejšie zmäknúť. Ku koncu vhodíme aj čerstvý alebo mrazený hrášok a chvíľku ho restujeme, prípadne pridáme ešte pár lyžíc vody. Zeleninu preložíme do misky a prelejeme zálievkou. Medailóniky podávame s pečeným sladkým zemiakom, so zeleninou, s výhonkami a ďalšou zálievkou bokom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    medailóniky z bravčovej panenskej sviečkovej

    SVIEČKOVÁ S KALERÁBOVO-ZEMIAKOVÝM PYRÉ

    4 porcie

    800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● olivový olej ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 stonka čerstvého rozmarínu ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA PYRÉ: 400 g múčnych zemiakov ● 1 bobkový list ● 400 g kalerábu ● 30 až 50 g masla ● 50 až 100 ml plnotučného mlieka ● muškátový oriešok (voliteľné) ● soľ ● mleté čierne korenie

    AKO PRÍLOHA: 400 g zelených fazuľových strukov ● 8 mladých mrkiev ● 2 strúčiky cesnaku na tenké plátky ● reďkovky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Bravčovú sviečkovicu potrieme olivovým olejom a zmesou prelisovaného cesnaku, nasekaného rozmarínu, soli a korenia. Opečieme ju zo všetkých strán na stredne rozohriatom oleji, preložíme do pekáča a pečieme v rúre asi 20 minút, kým vnútorná teplota mäsa v strede jeho najhrubšej časti nedosiahne 63 °C. Pred krájaním necháme mäso v teple aspoň 10 minút oddýchnuť. Vo veľkom hrnci uvaríme v slanej vode ošúpané a nakrájané zemiaky s bobkovým listom. Ku koncu varenia pridáme aj kúsky kalerábu a spolu dovaríme domäkka. Scedíme, prebytočnú vlhkosť necháme odpariť, bobkový list odstránime a zemiaky s kalerábom popučíme. Vmiešame alebo všľaháme horúce maslo, mlieko a dochutíme soľou, korením, prípadne aj muškátovým orieškom. Z fazuľových strukov odstránime stonky, mrkvu očistíme a fazuľky a mrkvu uvaríme v osolenej vriacej vode. Struky budú potrebovať 4 až 5 minút, mrkva viac. Plátky cesnaku zohrejeme v olivovom oleji, pridáme nakrájanú mrkvu a celé struky a sprudka ich krátko opečieme. Dochutíme soľou a korením. Nakrájané kúsky mäsa podávame s pyré, opečenou zeleninou a plátkami reďkoviek.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas varenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    bravčová panenská sviečková s kalerábovo - zemiakovým pyré

    ŠPÍZY Z PANENSKEJ SVIEČKOVEJ S ARAŠIDOVOU OMÁČKOU

    4 porcie

    800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 60 ml sójovej omáčky ● 30 ml sezamového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL zázvoru ● 2 PL medu ● 350 g jazmínovej ryže ● 630 ml vody ● 100 g zmiešaných listov šalátu ● 1 uhorka ● 1 mrkva ● 1 malá červená cibuľa ● čerstvé bylinky ako mäta, koriander ● limety na servírovanie ● pražené arašidy na servírovanie ● soľ

    NA OMÁČKU: 1 PL červenej thajskej karí pasty ● 150 g arašidového masla ● 150 ml vody ● 340 ml kokosového mlieka ● 1 PL sójovej omáčky ● 50 g hnedého cukru ● 30 ml ryžového, vínneho alebo liehového octu ● mleté čili ● soľ

    V miske zamiešame suroviny na marinádu – sójovú omáčku, sezamový olej, prelisovaný cesnak, zázvor nastrúhaný najemno a med. Bravčovú sviečkovicu nakrájame na tenšie pásiky a obalíme takmer v celej marináde (časť si odložíme na potieranie). Necháme pôsobiť aspoň jednu hodinu. Ryžu opláchneme pod tečúcou vodou a uvaríme v osolenej vode. Uvarenú ryžu po pár minútach prevzdušníme vidličkou, prikryjeme a necháme ešte dôjsť. Zeleninu a listovú zeleninu nakrájame a premiešanú alebo v kôpkach uložíme do misky a posypeme bylinkami. Premiešame všetky suroviny na omáčku v rajnici, zohrejeme ju a pár minút povaríme. Ak treba, zriedime vodou a dochutíme soľou. Marinované bravčové mäso napichneme na špízy. Gril alebo grilovaciu panvicu rozpálime na stredne vysokú teplotu a špízy grilujeme za občasného otáčania, kým nebudú hnedé a vnútri doružova upečené. Mäso ku koncu opekania potierame marinádou. Grilované mäso podávame s omáčkou, ryžou, limetami, arašidmi, so šalátom a s bylinkami.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    špízy z panenskej sviečkovej s arašidovou omáčkou

    PANKO REZNE S ČILI KALERÁBOVÝM ŠALÁTOM

    4 porcie

    600 až 800 g bravčovej panenskej sviečkovej ● 80 g hladkej múky ● 2 vajcia ● 2 PL jogurtu ● 200 g panko strúhanky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej alebo masť na vyprážanie

    NA ŠALÁT: 2 stredné kaleráby ● 2 mrkvy ● 1 malá červená cibuľa ● hrsť čerstvej petržlenovej vňate

    NA ZÁLIEVKU: 60 ml olivového oleja ● 20 až 30 ml jablčného octu ● 1 PL medu ● 1 ČL plnotučnej horčice ● 1 malá čili paprička (voliteľné) ● citrón ● soľ ● mleté čierne korenie

    Plátky bravčovej sviečkovice vyklepeme medzi dvoma igelitovými vreckami na hrúbku asi 6 mm a obalíme ich v múke ochutenej soľou a korením, prebytočnú múku oklepeme, ďalej obalíme vo vajciach ochutených jogurtom a v panko strúhanke. Vo veľkej mise zmiešame očistený nastrúhaný kaleráb, mrkvu, červenú cibuľu nakrájanú na plátky a petržlenovú vňať. V malej miske premiešame olivový olej, jablčný ocot, med, horčicu a nasekanú čili papričku. Dochutíme soľou a korením. Olej zohrejeme na teplotu 180 °C a vysmažíme v ňom bravčové rezne do zlatista. Šalát premiešame s pikantnou zálievkou a podávame s chrumkavými rezňami, citrónom, prípadne aj inou obľúbenou prílohou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    panko rezne s čili kalerábovým šalátom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.