Reklama

Máte radi orechové koláče? V tom prípade určite vyskúšajte aj tie PISTÁCIOVÉ, sú BOŽSKÉ!

Pistáciová roláda

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Orechové koláče sú u nás veľmi obľúbené. No zabudnite na vlašské orechy či lieskovce. Tieto pistáciové dobroty sú úplne iná úroveň... Mňam!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:11
Remaining Time 1:11
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hit tohtoročnej jesene: Kysnutá hviezda s gaštanovou plnkou! To musíte vyskúšať...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Pripravili sme si pre vás tieto sladké pistáciové recepty:

    • Cheesecake s pistáciovým krémom
    • Pistáciovo-malinová torta
    • Šťavnatý chlebík s polevou
    • Pistáciová roláda
    • Vegánska tarta s pistáciami

    Cheesecake s pistáciovým krémom

    16 kúskov

    NA KORPUS: 60 g masla ● 170 g celozrnných maslových sušienok

    NA TVAROHOVÝ KRÉM: 250 g hladkého tvarohu ● 300 g smotanového syra ● 200 ml smotany na šľahanie ● 4 vajcia ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 160 g krupicového cukru

    NA PISTÁCIOVÝ KRÉM: 190 g pistáciového masla ● 250 g mascarpone ● 200 ml smotany na šľahanie ● 1/2 vrecúška práškovej želatíny

    Ako prvé predhrejeme rúru na 175 °C a tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes natlačíme na dno a boky formy, dáme piecť na 12 minút a vyberieme. Všetky prísady do tvarohového krému spolu vymiešame dohladka a nalejeme na korpus. Pečieme pri teplote 150 °C asi 55 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na pistáciový krém vymiešame mascarpone s pistáciovým maslom. Smotanu vyšľaháme dotuha a opatrne zapracujeme do pistáciového krému. Ako poslednú vmiešame želatínu. Nanesieme na povrch cheesecaku a ozdobíme pistáciami. Dáme aspoň na 6 hodín do chladničky stuhnúť.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 67 minút

    Čas chladenia: 6 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Cheesecake s pistáciovým krémom

    Pistáciovo-malinová torta

    12 kúskov

    NA KORPUS: 100 g pistácií ● 270 g hladkej múky ● 30 g škrobovej múčky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 125 g zmäknutého masla ● 125 ml rastlinného oleja ● 250 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 1 ČL citrónovej kôry ● 4 vajcia ● 4 PL mlieka

    NA MALINOVÚ VRSTVU: 100 g smotany na šľahanie ● 500 g mascarpone ● 180 g bieleho jogurtu ● 1 PL citrónovej šťavy ● 3 PL práškového cukru ● 125 g malín

    NA PISTÁCIOVÚ VRSTVU: 200 g mascarpone ● 100 g kyslej smotany ● 1 PL práškového cukru ● 4 PL pistáciového masla

    OKREM TOHO: 4 PL malinového džemu ● 150 g bieleho fondánu

    Na korpus spracujeme pistácie spolu s polovicou múky v procesore na jemnú zelenú múčku. Zmiešame so zvyškom múky, škrobom a s práškom do pečiva. Maslo vyšľaháme s olejom a cukrom, pridáme citrónovú kôru a vanilkovú esenciu a po jednom aj vajcia. Následne pridáme najprv múčnu zmes a potom aj mlieko. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Až potom nakrájame horizontálne na 3 časti. Na malinový krém vyšľaháme smotanu dotuha. V druhej mise vymiešame mascaporne, jogurt, citrónovú šťavu a práškový cukor dokrémova. Maliny roztlačíme a prepasírujeme cez sitko. Vmiešame do krému. Ako posledné zapracujeme šľahačku. Na pistáciový krém zmiešame všetky suroviny dohladka. Na podnos dáme spodnú časť korpusu a obkolesíme tortovou obručou. Potrieme malinovým džemom, zakryjeme polovicou malinového krému a následne aj pistáciového krému a priklopíme druhým korpusom. Postup ešte raz zopakujeme, priklopíme posledným korpusom a dáme do chladničky na celú noc. Nasledujúci deň povrch torty potrieme džemom a prekryjeme vyvaľkaným fondánom.

    Čas prípravy: 55 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: shutterstock

    Pistáciovo-malinová torta

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Šťavnatý chlebík s polevou

    10 kúskov

    4 vajcia ● 200 g zmäknutého masla ● 200 g jemného cukru ● 150 g mletých pistácií ● 100 g mletých mandlí ● 150 g hladkej múky ● 3 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 80 g bieleho jogurtu

    NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 a 1/2 PL citrónovej šťavy ● nasekané pistácie na posypanie

    Rúru predhrejeme na 160 °C a formu na chlebík vystelieme papierom na pečenie. Maslo vyšľaháme s cukrom dokrémova. Potom po jednom zapracujeme vajcia, až nám vznikne penistá zmes. V druhej mise zmiešame pistácie, mandle, múku, prášok do pečiva a soľ. Zapracujeme do maslovej zmesi. Ako posledné vmiešame jogurt a cesto nalejeme do pripravenej formy. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a natrieme na povrch chlebíka. Posypeme pistáciami a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Šťavnatý chlebík s polevou

    Pistáciová roláda

    12 kúskov

    NA CESTO: 6 vajec ● 1 PL horúcej vody ● 100 g krupicového cukru ● štipka mletej vanilky ● 50 g zemiakového škrobu ● 50 g najemno mletých pistácií

    NA PLNKU: 500 g mascarpone ● 200 ml smotany na šľahanie ● 100 g práškového cukru ● 2 stužovače šľahačky ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 2 PL pistáciového masla

    Plytký plech vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 175 °C. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Žĺtky vyšľaháme s horúcou vodou na penu, pričom zašľaháme aj cukor. V miske zmiešame škrob, pistácie a vanilku a pridáme do žĺtkovej zmesi. Ako posledné opatrne zapracujeme sneh z bielkov. Cesto natrieme na plech a pečieme 10 až 12 minút. Potom vyberieme a vyklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom. Stiahneme papier na pečenie a korpus stočíme do rolády. Necháme úplne vychladnúť. Na plnku vyšľaháme smotanu s 1 stužovačom dotuha. Následne zapracujeme mascaporne, práškový cukor, vanilkový cukor, pistáciové maslo a druhý stužovač šľahačky. Krém natrieme na roládu, ktorú sme stiahli z utierky. Znova zavinieme a potrieme zvyškom krému. Môžeme posypať nasekanými pistáciami a dáme do chladničky aspoň na jednu hodinu.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: shutterstock

    Pistáciová roláda

    Vegánska tarta s pistáciami

    12 kúskov

    NA KORPUS: 155 g datlí ● 160 g mandlí ● 120 g mletých mandlí ● 120 g ovsených vločiek ● 2 PL kokosového oleja

    NA GANÁŠ: 300 g horkej čokolády ● 400 ml kokosového mlieka (z konzervy) ● štipka morskej soli

    NA PISTÁCIOVÚ VRSTVU: 180 g nesolených pistácií ● 4 PL javorového sirupu ● 2 ČL vanilkovej pasty

    Datle namočíme na 15 minút do vody, potom zlejeme. Mandle, mleté mandle a ovsené vločky nasekáme v sekáčiku. Pridáme datle a kokosový olej a rozmixujeme. Zmes natlačíme do tartovej formy, pričom vytvarujeme aj okraje. Na ganáš nalámeme čokoládu do misky a zalejeme kokosovým mliekom, ktorý sme ohriali tesne pod bod varu. Necháme 5 minút postáť a potom dobre premiešame. Pridáme štipku soli a nalejeme na korpus. Dáme do chladničky na 2 hodiny. Pistácie namočíme do vody a necháme odležať asi hodinu. Následne zlejeme a dáme do mixéra spolu s javorovým sirupom, ako aj vanilkovou pastou. Zmes natrieme na povrch koláča a dáme do chladničky na 2 hodiny. Podávame poliate trochou bielej čokolády a posypané nasekanými pistáciami.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas chladenia: 4 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Vegánska tarta s pistáciami

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.