Reklama

Takto ste SLANINU ešte nejedli! Vyskúšajte naše recepty, nebudete sa ich vedieť dojesť

SÝTY ŠALÁT SO ZEMIAKMI

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Dobre vyúdená slaninka to je lahôdka už sama o sebe. V našich receptoch hrá hlavnú úlohu a veruže je to riadna pecka. Mňam.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máme pre vás TIP na rýchlu a chutnú večeru: TVAROHOVÝ KIŠ so SLANINKOU je TOP!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto slaninové recepty:

    Anketa

    Hlavná téma článku je o receptoch so slaninou. Ako často zaradíte slaninové pokrmy do svojho jedálnička?

    KURACÍ SENDVIČ SO SLANINOU

    4 porcie

    2 rezne kuracích pŕs ● 60 g hladkej múky ● 1 ČL sušenej cibule ● 1 ČL sušeného cesnaku ● 1 ČL žitavskej mletej papriky ● soľ ● korenie ● 3 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 8 tenkých plátkov slaniny ● 1 cibuľa ● 4 vajíčka ● 8 plátkov kváskového chleba ● 100 g parmezánu

    NA DRESING: 3 PL jogurtu ● 1 PL hrubozrnnej horčice ● 1 strúčik cesnaku ● štipka cukru ● 2 PL parmezánu ● soľ ● korenie ● listy zeleného šalátu

    Kuracie prsia pozdĺžne prekrojíme na polovice. V miske zmiešame múku s cibuľou, cesnakom, paprikou, so soľou, s korením a petržlenovou vňaťou. Kuracie prsia dobre obalíme v tejto zmesi a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme 20 až 25 minút. Slaninu opečieme na veľkej nepriľnavej panvici dozlatista a vyberieme. Na zvyšnom výpeku osmažíme cibuľu. V inej panvici pripravíme z vajec volské oká. V miske zmiešame dresing, pridáme šalátové listy a dobre premiešame. Z plátkov chleba urobíme hrianky a ešte teplé ich posypeme nastrúhaným parmezánom. Na spodný krajec chleba položíme šalátové listy obalené dresingom, uložíme kurací plátok, pridáme osmaženú cibuľu, volské oko, listy petržlenovej vňate a prikryjeme druhým krajcom chleba. Môžeme ešte posypať parmezánom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    KURACÍ SENDVIČ SO SLANINOU

    BAGETA SO ŠPARGĽOU

    4 porcie

    2 viazaničky špargle ● 1 PL olivového oleja ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 biocitrón ● 4 tenké plátky slaniny ● 4 vajcia ● bageta ● syr pecorino ● soľ ● korenie

    Špargľu umyjeme, odrežeme drevnaté konce a vhodíme do vriacej osolenej vody na 3 až 4 minúty. Vyberieme, uložíme na plech, pokvapkáme olejom, posypeme nasekaným cesnakom, citrónovou kôrou, osolíme a okoreníme. Jemne premiešame. Zoberieme si 5 až 6 šparglí a ovinieme ich plátkom slaniny. Uložíme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme približne 12 minút. Medzitým si uvaríme stratené vajcia. Na servírovací tanier uložíme zopár plátkov bagety, na to uložíme upečené špargle, pridáme stratené vajcia a nakoniec plátky voňavého syra pecorino.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    BAGETA SO ŠPARGĽOU

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Do čoho som investovala najviac peňazí na začiatku chudnutia?

      Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

      KOLÁČ SO SYROM GRUYERE A SLANINOU

      4 porcie

      NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 220 g studeného masla ● 3 až 4 PL studenej vody

      NA PLNKU: 3 menšie zemiaky ● 4 plátky oravskej slaniny ● 1 veľká cibuľa ● 100 g syra gruyere ● 1 šálka špenátu ● 1 vajce ● soľ ● korenie ● jarná cibuľka

      Múku so soľou a s maslom vypracujeme na konzistenciu mrveničky. Postupne pridávame vodu a pripravíme pevné cesto, ktoré následne zabalíme do fólie a vložíme na hodinu do chladničky. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Slaninu nakrájame na pásiky široké 2 cm a osmažíme do chrumkava. Vyberieme. Na zvyšnom tuku osmažíme cibuľu nakrájanú na malé kúsky. Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s rozmerom 30 cm a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu cesta rozložíme tretinu syra, zakryjeme polovicou zemiakov, na to uložíme polovicu osmaženej cibule, pridáme polovicu slaniny a nakoniec polovicu špenátu. Vrstvenie ešte raz opakujeme, aby poslednou vrstvou bola cibuľka so slaninou. Okraje cesta opatrne preložíme smerom do stredu a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Osolíme vločkovou soľou a čerstvým čiernym korením. Vložíme do rúry a pečieme 30 až 40 minút. Necháme 10 minút vychladnúť a podávame posypané jarnou cibuľkou.

      Čas prípravy: 30 minút

      Čas chladenia: 1 hodina

      Čas pečenia: 30 minút

      Zdroj: Laura Witteková

      KOLÁČ SO SYROM GRUYERE A SLANINOU

      PEČENÉ REĎKOVKY S BIELOU RYBOU

      4 porcie

      4 plátky bielej ryby, napríklad tresky ● 2 zväzky reďkoviek ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL miso pasty ● 6 plátkov slaniny ● soľ ● korenie

      Predhrejeme rúru na 220 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Filety z ryby položíme na plech. Okolo ryby poukladáme umyté reďkovky aj s vňaťou. Olej rozmiešame s miso pastou a potrieme touto zmesou rybu aj reďkovky, jemne osolíme a okoreníme. Pridáme plátky slaniny. Vložíme do rúry a pečieme 15 až 20 minút. Slanina bude krásne chrumkavá, reďkovky jemné a ryba lahodná. Podávame posypané reďkovkovými výhonkami.

      Čas prípravy: 15 minút

      Čas pečenia: 20 minút

      Zdroj: Laura Witteková

      PEČENÉ REĎKOVKY S BIELOU RYBOU

      SÝTY ŠALÁT SO ZEMIAKMI

      4 porcie

      600 g malých zemiakov ● olivový olej ● soľ ● korenie ● 8 až 10 plátkov slaniny ● 4 jarné cibuľky ● 4 až 6 vajec ● listový šalát ● 120 g syra s modrou plesňou

      NA DRESING: 2 stopky zeleru ● 1 šalotka ● 2 PL kôpru ● 2 jarné cibuľky ● 1 PL medu ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● korenie

      Zemiaky umyjeme a prekrojíme na polovice. Polejeme ich olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dobre premiešame a uložíme reznou stranou na plech. Vedľa zemiakov poukladáme plátky slaniny, jarné cibuľky prekrojené na polovice a pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 20 minút. Slanina a cibuľka bude hotová skôr, takže ich vyberieme. Vajíčka uvaríme natvrdo. Na dresing nastrúhame zelerové stopky, šalotku, pridáme nasekaný kôpor, cibuľky, med, olivový olej, soľ a korenie. Dobre premiešame. Po upečení zemiaky preložíme do misy, pridáme 2 lyžice dresingu a premiešame. Na tanier rozložíme listy šalátu, poukladáme zemiaky, slaninu, upečenú cibuľku, posypeme syrom s modrou plesňou a nakoniec ešte pokvapkáme zvyšným dresingom.

      Čas prípravy: 20 minút

      Čas pečenia: 20 minút

      Zdroj: Laura Witteková

      SÝTY ŠALÁT SO ZEMIAKMI

      Autor článku

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.