Takto ste SLANINU ešte nejedli! Vyskúšajte naše recepty, nebudete sa ich vedieť dojesť
30. 4. 2025, 7:00

Zdroj: Laura Witteková
Dobre vyúdená slaninka to je lahôdka už sama o sebe. V našich receptoch hrá hlavnú úlohu a veruže je to riadna pecka. Mňam.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto slaninové recepty:
- KURACÍ SENDVIČ SO SLANINOU
- BAGETA SO ŠPARGĽOU
- KOLÁČ SO SYROM GRUYERE A SLANINOU
- PEČENÉ REĎKOVKY S BIELOU RYBOU
- SÝTY ŠALÁT SO ZEMIAKMI
Anketa
Hlavná téma článku je o receptoch so slaninou. Ako často zaradíte slaninové pokrmy do svojho jedálnička?
KURACÍ SENDVIČ SO SLANINOU
4 porcie
2 rezne kuracích pŕs ● 60 g hladkej múky ● 1 ČL sušenej cibule ● 1 ČL sušeného cesnaku ● 1 ČL žitavskej mletej papriky ● soľ ● korenie ● 3 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 8 tenkých plátkov slaniny ● 1 cibuľa ● 4 vajíčka ● 8 plátkov kváskového chleba ● 100 g parmezánu
NA DRESING: 3 PL jogurtu ● 1 PL hrubozrnnej horčice ● 1 strúčik cesnaku ● štipka cukru ● 2 PL parmezánu ● soľ ● korenie ● listy zeleného šalátu
Kuracie prsia pozdĺžne prekrojíme na polovice. V miske zmiešame múku s cibuľou, cesnakom, paprikou, so soľou, s korením a petržlenovou vňaťou. Kuracie prsia dobre obalíme v tejto zmesi a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme 20 až 25 minút. Slaninu opečieme na veľkej nepriľnavej panvici dozlatista a vyberieme. Na zvyšnom výpeku osmažíme cibuľu. V inej panvici pripravíme z vajec volské oká. V miske zmiešame dresing, pridáme šalátové listy a dobre premiešame. Z plátkov chleba urobíme hrianky a ešte teplé ich posypeme nastrúhaným parmezánom. Na spodný krajec chleba položíme šalátové listy obalené dresingom, uložíme kurací plátok, pridáme osmaženú cibuľu, volské oko, listy petržlenovej vňate a prikryjeme druhým krajcom chleba. Môžeme ešte posypať parmezánom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková
KURACÍ SENDVIČ SO SLANINOU
BAGETA SO ŠPARGĽOU
4 porcie
2 viazaničky špargle ● 1 PL olivového oleja ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 biocitrón ● 4 tenké plátky slaniny ● 4 vajcia ● bageta ● syr pecorino ● soľ ● korenie
Špargľu umyjeme, odrežeme drevnaté konce a vhodíme do vriacej osolenej vody na 3 až 4 minúty. Vyberieme, uložíme na plech, pokvapkáme olejom, posypeme nasekaným cesnakom, citrónovou kôrou, osolíme a okoreníme. Jemne premiešame. Zoberieme si 5 až 6 šparglí a ovinieme ich plátkom slaniny. Uložíme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme približne 12 minút. Medzitým si uvaríme stratené vajcia. Na servírovací tanier uložíme zopár plátkov bagety, na to uložíme upečené špargle, pridáme stratené vajcia a nakoniec plátky voňavého syra pecorino.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 12 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková
BAGETA SO ŠPARGĽOU

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
KOLÁČ SO SYROM GRUYERE A SLANINOU
4 porcie
NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 220 g studeného masla ● 3 až 4 PL studenej vody
NA PLNKU: 3 menšie zemiaky ● 4 plátky oravskej slaniny ● 1 veľká cibuľa ● 100 g syra gruyere ● 1 šálka špenátu ● 1 vajce ● soľ ● korenie ● jarná cibuľka
Múku so soľou a s maslom vypracujeme na konzistenciu mrveničky. Postupne pridávame vodu a pripravíme pevné cesto, ktoré následne zabalíme do fólie a vložíme na hodinu do chladničky. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Slaninu nakrájame na pásiky široké 2 cm a osmažíme do chrumkava. Vyberieme. Na zvyšnom tuku osmažíme cibuľu nakrájanú na malé kúsky. Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s rozmerom 30 cm a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu cesta rozložíme tretinu syra, zakryjeme polovicou zemiakov, na to uložíme polovicu osmaženej cibule, pridáme polovicu slaniny a nakoniec polovicu špenátu. Vrstvenie ešte raz opakujeme, aby poslednou vrstvou bola cibuľka so slaninou. Okraje cesta opatrne preložíme smerom do stredu a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Osolíme vločkovou soľou a čerstvým čiernym korením. Vložíme do rúry a pečieme 30 až 40 minút. Necháme 10 minút vychladnúť a podávame posypané jarnou cibuľkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Laura Witteková
KOLÁČ SO SYROM GRUYERE A SLANINOU
PEČENÉ REĎKOVKY S BIELOU RYBOU
4 porcie
4 plátky bielej ryby, napríklad tresky ● 2 zväzky reďkoviek ● 2 PL olivového oleja ● 1 PL miso pasty ● 6 plátkov slaniny ● soľ ● korenie
Predhrejeme rúru na 220 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Filety z ryby položíme na plech. Okolo ryby poukladáme umyté reďkovky aj s vňaťou. Olej rozmiešame s miso pastou a potrieme touto zmesou rybu aj reďkovky, jemne osolíme a okoreníme. Pridáme plátky slaniny. Vložíme do rúry a pečieme 15 až 20 minút. Slanina bude krásne chrumkavá, reďkovky jemné a ryba lahodná. Podávame posypané reďkovkovými výhonkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
PEČENÉ REĎKOVKY S BIELOU RYBOU
SÝTY ŠALÁT SO ZEMIAKMI
4 porcie
600 g malých zemiakov ● olivový olej ● soľ ● korenie ● 8 až 10 plátkov slaniny ● 4 jarné cibuľky ● 4 až 6 vajec ● listový šalát ● 120 g syra s modrou plesňou
NA DRESING: 2 stopky zeleru ● 1 šalotka ● 2 PL kôpru ● 2 jarné cibuľky ● 1 PL medu ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● korenie
Zemiaky umyjeme a prekrojíme na polovice. Polejeme ich olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dobre premiešame a uložíme reznou stranou na plech. Vedľa zemiakov poukladáme plátky slaniny, jarné cibuľky prekrojené na polovice a pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 20 minút. Slanina a cibuľka bude hotová skôr, takže ich vyberieme. Vajíčka uvaríme natvrdo. Na dresing nastrúhame zelerové stopky, šalotku, pridáme nasekaný kôpor, cibuľky, med, olivový olej, soľ a korenie. Dobre premiešame. Po upečení zemiaky preložíme do misy, pridáme 2 lyžice dresingu a premiešame. Na tanier rozložíme listy šalátu, poukladáme zemiaky, slaninu, upečenú cibuľku, posypeme syrom s modrou plesňou a nakoniec ešte pokvapkáme zvyšným dresingom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
SÝTY ŠALÁT SO ZEMIAKMI