Reklama

Tieto strukovinové jedlá si zamiluje celá rodina: Lepšiu ŠOŠOVICOVÚ POLIEVKU ste ešte nejedli!

Hustá šošovicová polievka

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Strukoviny hrali počas jesenných a zimných mesiacov v jedlách našich predkov hlavnú úlohu. Sú nielen úžasne výživné, ale dokážu zasýtiť na skutočne dlhý čas a chutia fantasticky...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neviete sa dočkať VIANOC? Upečte si s nami tieto GAŠTANOVÉ REZY! Sú dokonalé...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto strukovinové recepty:

    Hrachová kaša

    4 porcie

    400 g suchého žltého hrachu ● 800 ml vody ● 1 bobkový list ● 2 PL bravčovej masti ● 1 PL hladkej múky ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● 150 ml zeleninového vývaru ● 1 ČL sušeného majoránu ● soľ ● korenie ● plátky slaniny ● cibuľa ● petržlenová vňať

    Suchý hrach premyjeme vodou a nasypeme do misy. Zalejeme ho vodou a necháme 2 hodiny namočený. Vodu následne zlejeme a hrach preložíme do hrnca, pridáme 800 ml vody, bobkový list a uvaríme domäkka. Keď je hrach hotový, osolíme ho a rozmixujeme dohladka. Do menšieho hrnca dáme zohriať masť, pridáme múku a osmažíme ju. Odstavíme, do zásmažky pretlačíme cesnak a dobre premiešame. Zalejeme vývarom a necháme prevrieť. Teraz pridáme rozmixovaný hrach, čierne korenie, majorán a ešte 2 minúty prevaríme. Podávame s opečenou slaninou a cibuľkou. Ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aké prehrešky robia Slováci voči talianskej kuchyni najčastejšie: TOTO ste vedeli?!
      Zdroj: mobil

      Fazuľové enchiladas bez mäsa

      4 porcie

      1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 1 červená čili paprička ● 1 červená paprika ● 1 malá cukina ● 1 konzerva kukurice ● 1 konzerva čiernych fazúľ ● 1 PL repkového oleja ● 400 g pasírovaných paradajok ● 1 ČL sušeného tymianu ● 1 ČL sušeného oregana ● 1 ČL mletej papriky ● 1/2 ČL rímskej rasce ● 1/2 zväzku čerstvého koriandra ● soľ ● kajenské korenie ● olej na potretie formy ● 4 veľké pšeničné tortily ● 150 g kyslej smotany ● 80 g strúhaného syra ● avokádo na podávanie

      Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Čili papričku prerežeme a vyškrabeme jadierka. Nakrájame nadrobno. Cukinu umyjeme a nakrájame na kocky. Papriku prerežeme, odstránime jadrovník a rovnako nakrájame na malé kocky. Kukuricu a fazuľu zlejeme, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Na panvici rozohrejeme repkový olej, pridáme cibuľu a opekáme dosklovita. Pridáme cesnak a čili a krátko opečieme. Vsypeme papriku a cukinu, chvíľu podusíme a zalejeme paradajkami. Okoreníme tymianom, oreganom, paprikou a rascou. Vmiešame kukuricu a fazuľu a na miernom ohni dusíme asi 10 minút. Koriander nasekáme, asi 3 PL dáme bokom a zvyšok zamiešame do zeleninovej zmesi. Dochutíme soľou a kajenským korením. Rúru predhrejeme na 200 °C a formu 35 x 30 cm vytrieme olejom. Tortily naplníme zeleninovou zmesou, zvinieme a dáme do zapekacej formy. Potrieme smotanou a posypeme syrom. Pečieme asi 20 minút. Podávame s roztlačeným avokádom, posypané zvyšným koriandrom.

      Čas prípravy: 40 minút

      Čas pečenia: 20 minút

      Zdroj: shutterstock

      Fazuľové enchiladas bez mäsa

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jeseň podľa AJURVÉDY: Praktické tipy ako zvládnuť jeseň ZDRAVÁ a plná síl!
        Zdroj: Mobil Karin Grófová, canva

        Indický dál

        4 porcie

        2 šálky sušeného žltého hrachu ● 8 šálok vody ● 3 PL slnečnicového oleja ● 1 cibuľa ● 1 ČL rímskej rasce ● 1 ČL kurkumy ● 1 PL garam masálá korenia ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL nastrúhaného zázvoru ● zelené čili podľa chuti ● soľ podľa chuti ● koriander ● sezamové semiačka ● ryža na podávanie

        Hrach umyjeme, vsypeme do hrnca, pridáme vodu a privedieme do varu. Varíme domäkka približne 45 minút. Ak sa vytvorí pri varení pena, odoberieme ju a zároveň dolejeme ďalšiu vodu. Približne 5 minút pred koncom varenia hrachu zohrejeme na panvici olej, vsypeme nakrájanú cibuľu a osmažíme ju tak, aby získala zlatistú farbu. Vsypeme rascu, kurkumu, korenie garam masálá, pretlačený cesnak, zázvor, čili a všetko spolu orestujeme, aby sa korenie rozvoňalo. Do uvare-ného hrachu prilejeme ešte vodu, aby sme získali konzistenciu hustejšej polievky. Pridáme oresto-vanú korenenú zmes a všetko dobre premiešame. Varíme ešte približne 10 minút, ochutíme soľou a odstavíme. Naservírujeme do misiek, posypeme koriandrom, sezamom a podávame s ryžou.

        Čas prípravy: 35 minút

        Čas pečenia: 45 minút

        Teplý šalát s cícerom

        4 porcie

        250 g bulguru ● 450 ml zeleninového vývaru ● 240 g sterilizovaného cícera ● 2 červené papriky ● 1 cibuľa ● 1 zväzok petržlenovej vňate (nemusí byť) ● 1 konzerva kukurice ● zelenina na podávanie

        NA DRESING: 6 PL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie

        Vývar privedieme do varu a nalejeme na bulgur v mise. Prikryjeme pokrievkou a necháme napučať (prípadne si môžeme bulgur uvariť v osolenej vode, podľa návodu na obale). Papriku očistíme a nakrájame na malé kocky. Cícer a kukuricu zlejeme, prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Rovnako nasekáme aj petržlenovú vňať. Keď bulgur zľahka vychladne, vmiešame cibuľu, cícer, vňať, papriku, kukuricu. Na dresing pretlačíme cesnaky a zmiešame s olivovým olejom a citrónovou šťavou podľa chuti. Nalejeme na šalát a premiešame. Necháme chvíľu odstáť a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame so zeleninou.

        Čas prípravy: 25 minút

        Zdroj: shutterstock

        Teplý šalát s cícerom

        Hustá šošovicová polievka

        6 až 8 porcií

        2 PL masla ● 1/2 stredne veľkej cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 80 ml bieleho vína ● 800 ml až 1 l zeleninového vývaru ● 2 šálky šošovice ● 2 vetvičky tymianu + na ozdobu ● 1 ČL sladkej papriky ● 100 ml smotany na varenie ● 1/3 čerstvého kelu ● soľ ● korenie ● za hrsť petržlenovej vňate

        Do veľkého hrnca dáme maslo a necháme ho rozpustiť. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme. Potom pridáme pretlačený cesnak a miešame, kým nezačne krásne voňať. Vlejeme víno a necháme ho trochu odpariť. Teraz pridáme vývar, prepláchnutú šošovicu, dve vetvičky tymianu, premiešame, privedieme do varu a varíme na strednom plameni približne 20 minút do zmäknutia šošovice. Keď je šošovica uvarená, pridáme papriku, smotanu, nakrájaný kel, soľ a korenie podľa chuti. Varíme ešte približne 5 minút. Odstavíme a nakoniec štedro posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s dobrou bagetou.

        Čas prípravy: 30 minút

        Čas varenia: 25 minút

        Zdroj: Laura Witteková

        Hustá šošovicová polievka

        Viac inšpirácie na strukovinové jedlá nájdete v GALÉRII priamo TU:

        Autor článku

        Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.