Obľúbené FAŠÍRKY 5x inak! Bylinkové, hovädzie alebo s ovsenými vločkami, vždy je to DOBROTA!
22. 1. 2025, 6:00 (aktualizované: 22. 1. 2025, 8:23)
Mäsové guľôčky s mozzarellou
6 porcií
300 g mletého bravčového mäsa ● 400 g mletého hovädzieho mäsa ● 1/2 ČL feniklových semienok ● 1/4 ČL čili vločiek ● 2 ČL sušeného oregana ● 200 g mozzarelly ● 1 veľká cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 ČL paradajkového pretlaku ● 50 ml červeného vína ● 2 x 400 g plechovky nakrájaných paradajok ● 500 ml pasírovaných paradajok ● 3 bobkové listy ● 2 PL kryštálového cukru ● 400 g cestovín linguine (alebo iných cestovín) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Rúru zohrejeme na 180 °C. Vo veľkej mise zmiešame bravčové a hovädzie mäso s feniklovými semienkami, čili, jednou lyžičkou oregana, so soľou a s trochou mletého čierneho korenia. Zo zmesi vytvarujeme asi 18 guľôčok, do ich stredu vložíme kúsok mozzarelly. Guľôčky dáme do chladu na 10 minút. V hrnci zohrejeme lyžicu oleja. Pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, štipku soli a opekáme asi 8 minút, kým nezmäkne. Primiešame prelisované cesnaky a ešte minútu opekáme. Pridáme paradajkový pretlak, víno, nakrájané a pasírované paradajky, bobkové listy, cukor, zvyšné oregano a mleté čierne korenie. Prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút. Medzitým poukladáme fašírky na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olejom a pečieme asi 15 minút. Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale, potom scedíme, trochu vody odložíme. Cestoviny vmiešame do omáčky spolu s výpekom z mäsových guľôčok a trochou vody z cestovín, ak potrebujeme omáčku zriediť. Ešte krátko povaríme. Podávame s mäsovými guľkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Mäsové guľky s paradajkovou omáčkou.