Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Šľahačka a ovocie: Tieto nadýchané koláče z PIŠKÓTOVÉHO CESTA musíte vyskúšať!

VIKTÓRIINE TORTIČKY

Zdroj: Laura Witteková/Dj

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nadýchané piškótové cesto s ovocím alebo šľahačkou to je kombinácia, ktorá priam kričí letom. Ak ste dostali chuť na ľahký dezert, tieto recepty si isto zamilujete...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pripravte si s nami DELIKÁTNÝ JAHODOVÝ KOLÁČ Z PiŠKÓTOVEJ ROLÁDY)

    Vybrali sme pre vás tieto koláče z piškótového cesta:

    Anketa

    Aký je váš obľúbený typ koláča z piškótového cesta?

    Hlasovanie bolo ukončené

    MALINOVÝ KOLÁČ

    10 porcií

    NA CESTO: 3 vajcia ● 75 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 2 PL horúcej vody ● štipka soli ● 50 g mandľovej múky ● 25 g ryžovej múky ● 25 g kukuričného škrobu ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 400 g čerstvých malín

    NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 150 ml smotany na šľahanie ● 1/2 ČL vanilkovej pasty ● 2 PL práškového cukru + na posypanie ● kôra z 1/2 biocitróna

    Žĺtky s cukrom, vanilkovou pastou a dvoma lyžicami horúcej vody vyšľaháme na svetlú penu. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na pevný sneh. K žĺtkovej pene striedavo primiešame preosiate múky so škrobom, s práškom do pečiva a sneh. Dno formy s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie. Hmotu nalejeme do formy a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20 minút. Urobíme test špajľou. Upečený korpus necháme vychladnúť. Všetky suroviny na krém vyšľaháme a následne rovnomerne rozotrieme na povrch korpusu. Ozdobíme čerstvými malinami. Nakoniec jemne posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    MINIBÁBOVKY S ČUČORIEDKOVOU POLEVOU

    12 kúskov

    NA CESTO: 4 vajcia ● 50 g práškového cukru ● 1 PL rastlinného oleja ● kôra z 1/2 citróna ● 1 PL hladkej múky ● 1 PL polohrubej múky + na vysypanie formičiek ● štipka prášku do pečiva ● maslo na vymazanie formičiek ● 50 g čerstvých čučoriedok

    NA POLEVU: 100 g mrazených čučoriedok ● 1 PL citrónovej šťavy ● kôra z 1 biocitróna ● 150 g práškového cukru

    Žĺtky s cukrom vyšľaháme na svetlú penu. Pridáme olej, kôru, obe preosiate múky, prášok do pečiva a zamiešame. Nakoniec zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Zmes naložíme do malých bábovkových formičiek, ktoré sme vymazali maslom a vysypali múkou. Do cesta vtlačíme niekoľko čučoriedok. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 15 minút. Urobíme test špajľou. Na polevu dáme do hrnca čučoriedky, citrónovú šťavu a kôru. Varíme, kým čučoriedky nezmäknú. Následne rozmixujeme a precedíme cez husté sitko. Do misky dáme dve až tri lyžice čučoriedkového pyré, pridáme cukor a dobre rozmiešame. Polevou prelejeme bábovky a podávame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: Laura Witteková/Dj

    MINIBÁBOVKY S ČUČORIEDKOVOU POLEVOU

    RÝCHLA BUBLANINA SO SLIVKAMI

    1 plech

    3 vajcia ● 150 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 150 ml smotany na šľahanie ● 200 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 500 g sliviek ● práškový cukor na posypanie

    Rúru zohrejeme na 180 °C a plech s rozmerom 22 x 28 cm vyložíme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme na svetlú penu. Pridáme smotanu. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva a jemne zamiešame. Zmes vylejeme na plech, navrch poukladáme nakrájané slivky a vložíme do rúry. Pečieme 25 až 30 minút. Urobíme test špajľou. Necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Laura Witteková/Dj

    RÝCHLA BUBLANINA SO SLIVKAMI

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    VANILKOVÁ ROLÁDA

    10 kúskov

    NA CESTO: 5 vajec ● 110 g krupicového cukru ● štipka mletej vanilky ● štipka soli ● 40 ml rastlinného oleja ● 60 ml mlieka ● 85 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva

    NA KRÉM: 300 ml smotany na šľahanie 40 % ● 2 PL práškového cukru ● štipka mletej vanilky

    Žĺtky spolu s 20 g cukru a s vanilkou vyšľaháme na hustú svetlú penu. Pridáme olej, mlieko a zamiešame. Zapracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva. Bielky začneme šľahať, a keď vznikne jemný sneh, postupne pridávame cukor a vždy ho zapracujeme, až potom vsypeme ďalší. Sneh na dvakrát jemne zamiešame do hmoty s múkou. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech s rozmerom 30 x 30 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 20 minút. Povrch by mal mať zlatú farbu. Po upečení prevrátime korpus na čistý plát papiera na pečenie, odstránime papier, s ktorým sa roláda piekla, a zrolujeme. Necháme vychladnúť. Smotanu spolu s cukrom, vanilkou vyšľaháme a rozotrieme na korpus. Zrolujeme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom už iba nakrájame a podávame.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: Laura Witteková/Dj

    VANILKOVÁ ROLÁDA

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Čokoládová roláda KROK ZA KROKOM: Hotová je do pol hodiny! Mňam...
      Zdroj: Canva NCpZ

      VIKTÓRIINE TORTIČKY

      12 kúskov

      NA CESTO: 3 vajcia ● 60 g krupicového cukru ● 20 g rastlinného oleja ● 85 g polohrubej múky + na vysypanie formičiek ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● maslo na vymazanie formičiek

      NA PODÁVANIE: 300 ml smotany na šľahanie 33 % ● 100 g jahodového džemu

      Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetlú hustú penu. Znížime rýchlosť šľahania na polovicu a vlejeme olej. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a zapracujeme. Nakoniec už len ručne zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rozdelíme do formičiek na mafiny vymazaných maslom a vysypaných múkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 15 minút. Korpusy vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy rozkrojíme na polovice. Vyšľaháme smotanu, naplníme ňou spodnú časť tortičiek, pridáme lyžičku jahodového džemu, prikryjeme druhou časťou korpusu s nakoniec jemne posypeme práškovým cukrom.

      Čas prípravy: 25 minút

      Čas pečenia: 15 minút

      Zdroj: Laura Witteková/Dj

      VIKTÓRIINE TORTIČKY

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.