Šľahačka a ovocie: Tieto nadýchané koláče z PIŠKÓTOVÉHO CESTA musíte vyskúšať!
14. 5. 2025, 7:00

Zdroj: Laura Witteková/Dj
Nadýchané piškótové cesto s ovocím alebo šľahačkou to je kombinácia, ktorá priam kričí letom. Ak ste dostali chuť na ľahký dezert, tieto recepty si isto zamilujete...
Zdroj: Laura Witteková/Dj
Zdroj: Laura Witteková/Dj
Zdroj: Laura Witteková/Dj
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto koláče z piškótového cesta:
- MALINOVÝ KOLÁČ
- MINIBÁBOVKY S ČUČORIEDKOVOU POLEVOU
- RÝCHLA BUBLANINA SO SLIVKAMI
- VANILKOVÁ ROLÁDA
- VIKTÓRIINE TORTIČKY
Anketa
Aký je váš obľúbený typ koláča z piškótového cesta?
Hlasovanie bolo ukončené
MALINOVÝ KOLÁČ
10 porcií
NA CESTO: 3 vajcia ● 75 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 2 PL horúcej vody ● štipka soli ● 50 g mandľovej múky ● 25 g ryžovej múky ● 25 g kukuričného škrobu ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 400 g čerstvých malín
NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 150 ml smotany na šľahanie ● 1/2 ČL vanilkovej pasty ● 2 PL práškového cukru + na posypanie ● kôra z 1/2 biocitróna
Žĺtky s cukrom, vanilkovou pastou a dvoma lyžicami horúcej vody vyšľaháme na svetlú penu. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na pevný sneh. K žĺtkovej pene striedavo primiešame preosiate múky so škrobom, s práškom do pečiva a sneh. Dno formy s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie. Hmotu nalejeme do formy a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20 minút. Urobíme test špajľou. Upečený korpus necháme vychladnúť. Všetky suroviny na krém vyšľaháme a následne rovnomerne rozotrieme na povrch korpusu. Ozdobíme čerstvými malinami. Nakoniec jemne posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dj
MALINOVÝ KOLÁČ
MINIBÁBOVKY S ČUČORIEDKOVOU POLEVOU
12 kúskov
NA CESTO: 4 vajcia ● 50 g práškového cukru ● 1 PL rastlinného oleja ● kôra z 1/2 citróna ● 1 PL hladkej múky ● 1 PL polohrubej múky + na vysypanie formičiek ● štipka prášku do pečiva ● maslo na vymazanie formičiek ● 50 g čerstvých čučoriedok
NA POLEVU: 100 g mrazených čučoriedok ● 1 PL citrónovej šťavy ● kôra z 1 biocitróna ● 150 g práškového cukru
Žĺtky s cukrom vyšľaháme na svetlú penu. Pridáme olej, kôru, obe preosiate múky, prášok do pečiva a zamiešame. Nakoniec zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Zmes naložíme do malých bábovkových formičiek, ktoré sme vymazali maslom a vysypali múkou. Do cesta vtlačíme niekoľko čučoriedok. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 15 minút. Urobíme test špajľou. Na polevu dáme do hrnca čučoriedky, citrónovú šťavu a kôru. Varíme, kým čučoriedky nezmäknú. Následne rozmixujeme a precedíme cez husté sitko. Do misky dáme dve až tri lyžice čučoriedkového pyré, pridáme cukor a dobre rozmiešame. Polevou prelejeme bábovky a podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dj
MINIBÁBOVKY S ČUČORIEDKOVOU POLEVOU
RÝCHLA BUBLANINA SO SLIVKAMI
1 plech
3 vajcia ● 150 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 150 ml smotany na šľahanie ● 200 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 500 g sliviek ● práškový cukor na posypanie
Rúru zohrejeme na 180 °C a plech s rozmerom 22 x 28 cm vyložíme papierom na pečenie. Vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme na svetlú penu. Pridáme smotanu. Vsypeme preosiatu múku s práškom do pečiva a jemne zamiešame. Zmes vylejeme na plech, navrch poukladáme nakrájané slivky a vložíme do rúry. Pečieme 25 až 30 minút. Urobíme test špajľou. Necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dj
RÝCHLA BUBLANINA SO SLIVKAMI
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
VANILKOVÁ ROLÁDA
10 kúskov
NA CESTO: 5 vajec ● 110 g krupicového cukru ● štipka mletej vanilky ● štipka soli ● 40 ml rastlinného oleja ● 60 ml mlieka ● 85 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva
NA KRÉM: 300 ml smotany na šľahanie 40 % ● 2 PL práškového cukru ● štipka mletej vanilky
Žĺtky spolu s 20 g cukru a s vanilkou vyšľaháme na hustú svetlú penu. Pridáme olej, mlieko a zamiešame. Zapracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva. Bielky začneme šľahať, a keď vznikne jemný sneh, postupne pridávame cukor a vždy ho zapracujeme, až potom vsypeme ďalší. Sneh na dvakrát jemne zamiešame do hmoty s múkou. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech s rozmerom 30 x 30 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 20 minút. Povrch by mal mať zlatú farbu. Po upečení prevrátime korpus na čistý plát papiera na pečenie, odstránime papier, s ktorým sa roláda piekla, a zrolujeme. Necháme vychladnúť. Smotanu spolu s cukrom, vanilkou vyšľaháme a rozotrieme na korpus. Zrolujeme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom už iba nakrájame a podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: Laura Witteková/Dj
VANILKOVÁ ROLÁDA

Zdroj: Canva NCpZ
VIKTÓRIINE TORTIČKY
12 kúskov
NA CESTO: 3 vajcia ● 60 g krupicového cukru ● 20 g rastlinného oleja ● 85 g polohrubej múky + na vysypanie formičiek ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● maslo na vymazanie formičiek
NA PODÁVANIE: 300 ml smotany na šľahanie 33 % ● 100 g jahodového džemu
Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetlú hustú penu. Znížime rýchlosť šľahania na polovicu a vlejeme olej. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a zapracujeme. Nakoniec už len ručne zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rozdelíme do formičiek na mafiny vymazaných maslom a vysypaných múkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 15 minút. Korpusy vyklopíme z formičiek a necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy rozkrojíme na polovice. Vyšľaháme smotanu, naplníme ňou spodnú časť tortičiek, pridáme lyžičku jahodového džemu, prikryjeme druhou časťou korpusu s nakoniec jemne posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková/Dj
VIKTÓRIINE TORTIČKY