Reklama

Doprajte si SLADKÝ OBED ako od BABIČKY: Tieto tvarohové GUĽKY sú BOMBA! Mňam

Plnené tvarohové guľky s jahodami.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Predstavujeme sladké recepty, ktoré si okamžite získajú vaše srdce: plnené tvarohové guľky, šúľance s karamelizovanými hruškami, zapekané rezance, čerešňové pirohy či trhanec s pyré.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pirohy od výmyslu sveta: Vyskúšajte originálne RECEPTY

    Vybrali sme pre vás tieto sladké recepty:

    Anketa

    Máte radi sladký obed?

    • Áno, milujem ho!69%
    • Nevyhľadávam ho, ale zjem.25%
    • Nie, obed musí byť slaný.4%

    Hlasovanie bolo ukončené

    ZAPEKANÉ REZANCE S ORECHMI A SLIVKAMI

    4 porcie

    300 g cestovín rezancov ● 50 g masla + na vymazanie formy ● 30 g práškového cukru + na posypanie ● 3 vajcia ● 1 ČL vanilkového extraktu ● kôra z 1 biocitróna ● strúhanka na vysypanie formy ● 80 g nasekaných vlašských orechov ● 400 g zaváraných sliviek

    NA MRVENIČKU: 40 g masla ● 30 g krupicového cukru ● 30 g nasekaných vlašských orechov ● 30 g polohrubej múky

    Cestoviny uvaríme v slanej vode podľa návodu. Scedíme. V mise vymiešame maslo s cukrom. Pridáme žĺtky, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a premiešame s uvarenými cestovinami. Nakoniec jemne zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Zapekaciu misu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Polovicu zmesi naložíme do misy, posypeme nasekanými orechmi a navrstvíme polovičky sliviek. Prikryjeme druhou polovicou rezancov a posypeme mrveničkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme približne 30 minút, tak aby povrch získal peknú zlatú farbu. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    ZAPEKANÉ REZANCE S ORECHMI A SLIVKAMI

    PLNENÉ TVAROHOVÉ GUĽKY

    4 porcie

    NA CESTO: 200 g hrudkovitého tvarohu ● 1 vajce ● 50 ml mlieka ● 240 g hrubej múky ● štipka soli ● 30 g rozpusteného masla ● 10 ks čerstvých jahôd

    NA JAHODOVO-MALINOVÚ OMÁČKU: 250 g čerstvých alebo mrazených jahôd ● 250 g čerstvých alebo mrazených malín ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 80 g krupicového cukru ● 80 ml vody

    NA PODÁVANIE: maslo ● hrudkovitý tvaroh

    Tvaroh poriadne rozmiešame. Pridáme vajce, mlieko, múku, soľ a roztopené maslo. Všetko premiešame a spracujeme na jemne lepivé cesto. Cesto rozdelíme na 10 približne rovnakých kusov. Vezmeme do ruky prvý kúsok cesta a na múkou vysypanej doske roztlačíme na okrúhlu placku. Do stredu uložíme umytú a očistenú jahodu. Cesto pekne zlepíme okolo jahody a vytvarujeme guľu. Takto pokračujeme aj so zvyšným cestom a jahodami. Na omáčku dáme do panvice jahody nakrájané na menšie kúsky, maliny, vanilku, cukor, vodu a varíme na miernom ohni, kým ovocie jemne nezmäkne a omáčka sa ním nezahustí. Trvá to približne 8 až 10 minút. Ochutnáme a podľa chuti ovocia pridáme cukor. Jahodové guľky vhodíme do vriacej, jemne osolenej vody a varíme približne 10 minút. Guľky vyplávajú na hladinu, keď sú hotové. Uvarené guľky polejeme maslom. Poukladáme na tanier a podávame s jahodovo-malinovou omáčkou, posypané tvarohom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Plnené tvarohové guľky s jahodami.

    ŠÚĽANCE S KARAMELIZOVANÝMI HRUŠKAMI

    4 porcie

    4 stredne veľké zemiaky ● 150 až 200 g polohrubej múky ● 1 vajce ● štipka soli ● 1 PL masla

    NA HRUŠKY: 2 až 3 pevnejšie hrušky ● 3 PL krupicového cukru ● 1 PL brandy ● 1 PL masla ● 1 ČL mletej škorice ● za hrsť lieskových orieškov

    V šupke uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle alebo pretlačíme. K zemiakom pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme nelepivé cesto. Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme do tvaru valca. Valec nakrájame približne na rovnaké kúsky. Každý kúsok cesta jemne pošúľame medzi doskou a dlaňou, aby sme vytvorili šúľanec. Ak je potrebné, podsypeme si dosku múkou. Šúľance uvaríme vo vriacej, jemne osolenej vode a po vybratí polejeme maslom, aby sa nezlepili. Hrušky očistíme, odstránime jadrovník a rozkrájame na štvrtiny. Na panvicu nasypeme cukor a bez miešania zohrievame, kým neskaramelizuje na zlatú farbu. Potom znížime teplotu, pridáme brandy, maslo a škoricu. Veľmi opatrne premiešame a pridáme hrušky. Necháme ich v zmesi dusiť z každej strany približne 3 minúty, odstavíme. Pridáme nasekané oriešky, uvarené šúľance a všetko premiešame.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Šúľance s karamelizovanými hruškami a lieskovými orieškami.

    TRHANEC S JABLKOVÝM PYRÉ

    4 porcie

    NA TRHANEC: 140 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 50 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 150 ml mlieka ● 50 g masla ● 50 g hrozienok ● práškový cukor ● čerstvé maliny

    NA PYRÉ: 300 g jabĺk ● 2 PL citrónovej šťavy ● kôra z 1/2 biocitróna ● 50 ml vody ● cukor podľa chuti ● mletá škorica

    Najskôr si pripravíme jablkové pyré. Jablká očistíme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich do kastróla, pridáme citrónovú šťavu, kôru, vodu a cukor podľa chuti jabĺčok. Varíme do zmäknutia jabĺk. Následne rozmixujeme, ochutnáme, pridáme škoricu a ešte horúce naložíme do čistých sklených pohárov. Uzatvoríme ich, otočíme hore dnom a necháme úplne vychladnúť. Takto pripravené pyré nám vydrží niekoľko mesiacov. Pripravíme cesto na trhanec. Do misy nasypeme múku, prášok do pečiva, soľ, cukor, pridáme žĺtky, mlieko a rozmiešame. Pridáme sneh vyšľahaný z bielkov a jemne zapracujeme. Na väčšej panvici necháme roztopiť polovicu masla a rozotrieme ho po celej ploche panvice. Do panvice vylejeme cesto, posypeme hrozienkami a na miernom ohni necháme piecť, kým sa na povrchu nebudú robiť malé bublinky. Keď už sú na ceste malé bublinky, obrátime ho a rozdelíme, respektíve potrháme na malé kúsky. Pridáme zvyšné maslo a ešte chvíľu opekáme. Trhanec posypeme práškovým cukrom a podávame s jablkovým pyré a malinami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    TRHANEC S JABLKOVÝM PYRÉ

    PIROHY PLNENÉ ČEREŠŇAMI

    6 porcií

    NA CESTO: 6 stredne veľkých zemiakov ● 300 g polohrubej múky ● 50 g práškového cukru ● 2 vajcia

    NA PLNKU: 200 g odkôstkovaných zaváraných čerešní ● 30 g krupicového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL vanilkového extraktu

    NA PODÁVANIE: 200 ml smotany na šľahanie ● 1 PL práškového cukru ● 1/2 ČL vanilkovej pasty

    Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme chvíľu vychladnúť, následne ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle alebo pretlačíme. K zemiakom pridáme múku, cukor a vajíčka. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Ak sa cesto príliš lepí, prisypeme ešte múku. Na náplň scedíme do misy zavárané čerešne, pridáme k nim cukor, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, premiešame a privedieme do varu. Varíme len pár minút, kým sa cukor rozpustí. Ak čerešne pustili šťavu, znovu ich scedíme. Šťavu si necháme, môžeme ňou poliať hotové pirohy. Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 5 mm a formičkou alebo pohárom vykrajujeme kruhy s priemerom približne 8 až 9 cm. Na každý kruh uložíme 2 až 3 čerešne, preložíme ich na polovicu a okraje dobre pritlačíme. Pomocou vidličky urobíme ozdobný okraj. V tomto štádiu môžeme dať pirohy aj zamraziť. Pirohy vhodíme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme a podávame ešte teplé so šľahačkou vyšľahanou s cukrom a vanilkovou pastou, poliate šťavou z uvarených čerešní.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    PIROHY PLNENÉ ČEREŠŇAMI

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.