Spravte si doma TEKVICOVÉ HODY: Či už v polievke, ako prívarok či rizoto, vždy je to pochúťka!
11. 9. 2024, 14:00

Zdroj: Canva Ncpz
Zelená, biela, oranžová, tekvica je zelenina, ktorá vnesie do vášho jedálneho lístka chutné spestrenie. Pozrite sa s nami, aké delikatesy sa z nej dajú vykúzliť. Mňam.
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto recepty:
- Plnená vegánska tekvica
- Polievka z bielej tekvice a cukety
- Tekvicové rizoto
- Prívarok s bravčovými kockami
- Vyprážaná so syrom
Plnená vegánska tekvica
4 až 6 porcií
1 veľká tekvica ● 2 menšie červené cibule ● 1 malý pór ● 250 g šampiňónov ● 2 menšie červené papriky (kapie) ● 200 g bieleho tofu ● 3 PL hladkej cícerovej múky (alebo špaldovej) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Tekvicu umyjeme a po dĺžke prekrojíme na polovice. Lyžicou odstránime jadierka. Tekvicu nešúpeme. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Pór umyjeme, odstránime korienky a nakrájame ho na kolieska. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Papriky umyjeme, očistíme od semiačok a nakrájame na kocky. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a opečieme cibuľu do sklovita. Pridáme pór, šampiňóny a papriky. Zeleninu osolíme a okoreníme, premiešame a opekáme ďalej asi 15 minút. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej zeleniny primiešame rozmrvené tofu a plnku zahustíme múkou. Na plech nalejeme trochu oleja, uložíme doň tekvice a naplníme ich pripravenou plnkou. Tekvice prikryjeme alobalom a pri 180 °C ich pečieme asi 25 minút. Zmäknuté tekvice odokryjeme a pri 200 °C ešte 10 minút zapekáme. Necháme mierne vychladnúť a až potom nakrájame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Plnená vegánska tekvica
Polievka z bielej tekvice a cukety
4 porcie
1 stredne veľká tekvica ● 1 stredne veľká cuketa ● 1 biela cibuľa ● 1 a 1/2 šálky zeleninového vývaru ● 2 ČL čerstvej bazalky ● 2 až 3 strúčiky cesnaku ● 4 PL smotanového jogurtu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Tekvicu očistíme, prekrojíme na polovice a lyžicou vydlabeme jadierka. Cuketu umyjeme a spolu s tekvicou ju nakrájame na menšie kocky. V hrnci zohrejeme olivový olej a zľahka na ňom opečieme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú tekvicu a cuketu. Zalejeme vývarom, tak aby bola zelenina zaliata po okraj. Dochutíme bylinkami, soľou, korením a varíme do zmäknutia 15 až 20 minút. Keď je zelenina hotová, ponorným mixérom polievku rozmixujeme dohladka. Nakoniec pridáme biely jogurt, prelisovaný cesnak a znovu premixujeme.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Polievka z bielej tekvice a cukety
Tekvicové rizoto
4 porcie
1 veľká mrkva ● 1/4 zeleru ● 1 cibuľa ● pár nasekaných ihličiek rozmarínu ● 1 menšia tekvica ● 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru ● 200 g ryže arborio ● 200 ml bieleho vína ● 30 g parmezánu + na servírovanie ● 40 g masla ● 50 g kozieho syra ● 40 g mandľových lupienkov ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Na olivovom oleji si pripravíme základ z cibule nakrájanej nadrobno, z mrkvy a zo zeleru nastrúhaných nahrubo. Všetko spolu krátko orestujeme. Prihodíme nasekaný rozmarín, jedlo krásne prevonia. K základu pridáme očistenú tekvicu nakrájanú na kocky a chvíľu restujeme. Vývar zohrejeme, aby takmer vrel. Do hrnca nasypeme nepremytú ryžu a asi dve minúty ju restujeme. Ryža sa zatiahne a škrob ostane vnútri. Podlejeme vínom a premiešame. Ryža víno rýchlo absorbuje. Teraz začneme pridávať plnú naberačku horúceho vývaru. Prvé naberačky ryža rýchlo vypije, neskôr sa tempo spomalí. Po celý čas rizoto miešame a prilievame vývar. Bude to trvať asi 20 minút. Hotové rizoto dochutíme strúhaným parmezánom, soľou, korením, lyžicou masla a necháme pod pokrievkou asi 2 minúty oddychovať. Premiešame, navrch nasypeme parmezán, nadrobíme kozí syr a plátky mandlí opečených nasucho.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Tekvicové rizoto
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Prívarok s bravčovými kockami
4 porcie
1 tekvica ● 1 šalotka ● 1 PL masla ● 1 PL hladkej múky ● 250 ml mlieka alebo smotany na varenie ● čerstvý kôpor podľa chuti ● soľ ● mleté čierne korenie ● olejNA MÄSO: 800 g bravčového pliecka ● 1 cibuľa ● mletá alebo drvená rasca ● 1/2 PL mletej červenej papriky ● 1/2 PL mletej údenej papriky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Tekvicu očistíme, prekrojíme na polovice a lyžicou vydlabeme jadierka. Na strúhadle ju nastrúhame nahrubo. Šalotku očistíme a nakrájame nadrobno. Na masle a malom množstve oleja ju v hrnci osmažíme do sklovita. Pridáme nastrúhanú tekvicu, osolíme ju a okoreníme. Dusíme asi 30 minút. Lyžicu múky rozmiešame v mlieku (smotane) a zátrepkou zalejeme podusenú tekvicu. Múku do omáčky pridávať nemusíme, ale prívarok bude redší. Do uvareného prívarku pridáme kôpor nakrájaný nadrobno, soľ a korenie podľa chuti. Pripravíme bravčové kocky. Pliecko umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Na oleji do sklovita opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme lyžičku mletej alebo drvenej rasce. Pridáme mäso a oba druhy mletej papriky. Osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme na miernom plameni. Mäso na začiatku pustí vlastnú šťavu, ale asi po desiatich minútach ho trochu podlejeme vodou. Dusíme asi hodinu, kým nebude celkom mäkké, podľa potreby aj dlhšie. Podávame so zemiakovou kašou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: Natália Jablonková
Prívarok s bravčovými kockami
Vyprážaná so syrom
4 porcie
1 tekvica ● polohrubá múka ● 100 g tvrdého syra ● sušená cibuľa ● 3 vajcia ● strúhanka ● soľ ● olej ● pečené zemiaky
NA JOGURTOVÚ OMÁČKU: 300 g bieleho jogurtu ● citrónová šťava (podľa chuti) ● 1 PL plnotučnej horčice ● 1 strúčik cesnaku ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie
Pripravíme jogurtovú omáčku. Jogurt vymiešame s citrónovou šťavou podľa chuti, horčicou, so soľou a s korením. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Tekvicu očistíme, prekrojíme na polovice a vnútro vydlabeme. Nakrájame na plátky hrubé asi centimeter. Zľahka osolíme a obalíme v múke zmiešanej s nastrúhaným syrom a so sušenou cibuľou. Vajcia rozšľaháme so soľou, tekvicu do nich namočíme a ešte ich obalíme v preosiatej strúhanke. Tekvicu na rozohriatom oleji vypražíme z oboch strán dozlatista. Podávame s pečenými zemiakmi a jogurtovou omáčkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas vyprážania: 5 minút/1 kus
Zdroj: Natália Jablonková
Vyprážaná tekvica so syrom