Reklama

Takéto špargľové recepty ste ešte nejedli: Polievka s čili či špargľová nátierka, sú TOP!

losos so zemiakovo - špargľovým pyré

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Či už biela, alebo zelená, tieto chutné dlhé výhonky prevýšia všetky jarné dobroty. Svojou neutrálnou chuťou a vysokým obsahom vody sa výborne hodí ako príloha, ale aj do polievok či šalátov.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte toto JAHODOVÉ TIRAMISU! Je bez vajec a jeho príprava je viac než jednoduchá...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Špargľový šalát s avokádovo-kôprovou zálievkou

    4 porcie

    2 viazaničky hrubšej zelenej alebo bielej špargle ● 100 g mrazeného alebo čerstvého hrášku ● 1 viazanička reďkoviek ● 50 g parmezánu ● 50 g píniových orieškov ● 100 g až 200 g rukoly ● rôzne bylinky (petržlen, kôpor, mäta, koriander, bazalka)

    NA ZÁLIEVKU: 1 zrelé avokádo ● 1 menší strúčik cesnaku ● šťava z 1/2 citróna ● 50 ml olivového oleja ● 1 PL nasekaného kôpru ● voda ● soľ ● mleté čierne korenie

    Hrubšie kusy špargle ošúpeme a ostrou škrabkou ich nakrájame na dlhé tenké plátky. Tenšie kusy špargle nakrájame na menšie kúsky a krátko sparíme v osolenej vriacej vode. Čerstvý alebo mrazený hrášok tiež sparíme a potom schladíme v studenej vode. Reďkovky nakrájame na tenké plátky, parmezán tiež nakrájame pomocou škrabky. Píniové oriešky opečieme na suchej horúcej panvici, rukolu umyjeme a osušíme. Stolným alebo ponorným mixérom pripravíme zálievku rozmixovaním uvedených ingrediencií. Kôpor primiešame až do hotovej zálievky. Ak treba, zriedime ju vodou a dochutíme soľou a mletým korením. Všetky suroviny na šalát premiešame, ozdobíme ho bylinkami a podávame s avokádovou zálievkou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Špargľový šalát s avokádovo-kôprovou zálievkou

    Losos so zemiakovo-špargľovým pyré

    4 porcie

    1 kg múčnych zemiakov ● 1 bobkový list ● 100 g masla ● 2 viazaničky špargle ● 4 filety lososa ● 50 g masla ● citrónová šťava ● 2 PL nasekaného kôpru alebo pažítky ● 800 g čerstvého špenátu ● 1 strúčik cesnaku ● muškátový oriešok ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode spolu s bobkovým listom. Scedíme, necháme odpariť prebytočnú tekutinu a spolu s maslom ich popučíme na pyré. Špargľu očistíme, ošúpeme (ak treba), zbavíme drevnatých koncov, nakrájame nadrobno, sparíme v osolenej vriacej vode, scedíme a časť primiešame k zemiakom. Medzitým očistíme filety lososa, osolíme ich a opečieme v rozpálenej panvici na oleji. Začneme ich opekať zo strany kože pri strednej teplote a pokračujeme opekaním zo zvyšných troch strán. Opečeného lososa odložíme na tanier, do panvice vhodíme kúsok masla, pridáme citrónovú šťavu podľa chuti a čerstvo nasekanú pažítku alebo kôpor. Citrusové maslo odstavíme, prelejeme a udržujeme v teple. Špenát umyjeme, osušíme, veľké listy zbavíme stoniek. Panvicu utrieme kuchynskou papierovou utierkou, pridáme trochu oleja, plátky cesnaku a pomaly ich skaramelizujeme. Zvýšime plameň a pridáme listy špenátu. Necháme ich sprudka zvädnúť pri pravidelnom miešaní, dochutíme čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením. Lososa podávame so zemiakovo-špargľovým pyré, špargľou, s citrusovým maslom a čerstvým alebo duseným špenátom.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas varenia: 50 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Losos so zemiakovo-špargľovým pyré

    Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

    Špargľové špagety carbonara

    4 porcie

    1 viazanička zelenej alebo bielej špargle ● 500 g cestovín ● 200 g až 300 g chudšej slaniny ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 6 žĺtkov ● 100 g parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● zelený šalát

    NA ZÁLIEVKU: 2 až 3 PL citrónovej šťavy ● 1 ČL horčice ● 6 PL olivového oleja ● 1 strúčik cesnaku ● med ● soľ ● mleté čierne korenie

    Špargľu očistíme, ak treba, ošúpeme ju, zbavíme drevnatých koncov, nakrájame, krátko povaríme v osolenej vriacej vode, scedíme a schladíme. Cestoviny uvaríme v tej istej osolenej vriacej vode, scedíme a časť vody odložíme. Na oleji osmažíme nakrájanú slaninu spolu s rozpučeným cesnakom, pridáme cestoviny spolu s pár lyžicami cestovinovej vody a panvicu odstavíme. Zmiešame žĺtky s polovicou nastrúhaného parmezánu a mletým korením. Túto zmes hneď nalejeme na horúce cestoviny v panvici, za stáleho miešania vrátime na plameň a pomaly zohrievame. Omáčku zahustíme natoľko, aby držala na cestovinách, ale nie tak, aby sa žĺtky zrazili na „praženicu“. Cesnak odstránime. Do cestovín pridáme kúsky špargle, dochutíme ich ďalším parmezánom a korením. Omáčka by mala byť výrazná, krémová a jemne pikantná z mletého korenia. Šalát očistíme, premiešame ho so zálievkou a podávame k cestovinám.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Špargľové špagety carbonara

    Špargľová polievka s čili krutónmi

    5 porcií

    2 viazaničky hrubšej zelenej špargle ● 3 šalotky ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 stredne veľké zemiaky ● špargľový vývar (asi 1,2 litra) ● 50 g mladého zeleného špenátu ● 1 čili paprička ● pár plátkov ražného chleba ● soľ ● maslo a olej

    Hrubšiu špargľu ošúpeme približne od polovice nadol, spodky odrežeme a špargľu nakrájame na kúsky. Vrcholky krátko uvaríme v troche vody. Umyté odrezky a šupky varíme zvlášť vo vode asi 15 minút. Vývar z nich scedíme a pridáme k nemu vývar z vrcholkov, ktoré si odložíme bokom. Na masle orestujeme očistené a nakrájané šalotky. Pridáme pretlačený cesnak a po chvíli aj ošúpané a rozpolené zemiaky. Zalejeme pripraveným scedeným špargľovým vývarom, pridáme soľ a varíme, aby zemiaky boli mäkké. Vložíme odloženú nakrájanú špargľu a varíme pár minút do zmäknutia. Pridáme mladý špenát a necháme ho zvädnúť. Polievku mierne schladíme v studenom vodnom kúpeli a tyčovým mixérom ju rozmixujeme dokrémova. Kým sa polievka varí, urobíme krutóny. Čili s olejom dáme do studenej panvice a pomaly zohrievame. Potom pridáme nakrájaný chlieb, osolíme ho a opečieme dochrumkava. Polievku podávame s predvarenými hlavičkami špargle, mladým špenátom, čerstvými bylinkami a čili krutónmi.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Špargľová polievka s čili krutónmi

    Hrianky so špargľovou nátierkou

    4 porcie

    1 viazanička zelenej špargle ● 100 g prírodného syra ● 150 g plnotučného hrudkovitého tvarohu ● 1 ČL horčice ● soľ ● mleté čierne korenie ● čerstvý kôpor ● 1 jarná cibuľka ● mleté čili papričky

    OKREM TOHO: 4 menšie vajcia alebo 12 prepeličích vajíčok ● 4 väčšie krajce dobrého chleba ● 2 strúčiky cesnaku ● čerstvé alebo sterilizované čili papričky ● čerstvý kôpor alebo iná čerstvá zelenina ● olej

    Staršiu alebo väčšiu špargľu zbavíme drevnatých koncov a ošúpeme tuhšiu časť šupky. Mladú a tenkú špargľu použijeme celú. Špargľu nakrájame na menšie kúsky a krátko ju sparíme v osolenej vriacej vode. Scedíme a schladíme v studenej vode. Kúsky špargle ešte najemno posekáme ručne alebo v kuchynskom robote s nož­mi, primiešame tvaroh, prírodný syr, horčicu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Môžeme pridať kôpor, cibuľku alebo čili. Vajcia uvaríme na hniličku v mierne vriacej vode (4 až 5 minút, prepeličie vajcia 2 až 3 minúty), schladíme a ošúpeme ich pod tečúcou studenou vodou. Krajce chleba opečieme z oboch strán na oleji a potrieme cesnakom. Na chlieb natrieme špargľovú nátierku, pridáme polovicu uvareného vajíčka, ozdobíme čili a čerstvým kôprom, prípadne aj inou čerstvou zeleninou (reďkovkou, paradajkami), klíčkami alebo aj sušenou, alebo dusenou šunkou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Hrianky so špargľovou nátierkou