Reklama

Tieto sladké dezerty ku DŇU MATIEK potešia každú mamičku: Aj vaša svokra bude PAF!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šľahačkové rezy so sladkými malinami musíte vyskúšať!
    Zdroj: Canva NCpZ
    Reklama

    Najbližšiu nedeľu oslavujeme Deň matiek, a tak si ju spravme peknú. Napríklad takýmito láskyplnými dobrotami, ktoré isto potešia tak maminky, ako aj gratulantov.

    Pripravili sme si pre vás tieto recepty:

    • MILLE-FEUILLE
    • Ružová pena s ruby čokoládou
    • Malinová torta
    • Sladké lízanky
    • Marcipánové sušienky s kokosovou polevou

    MILLE-FEUILLE

    4 porcie

    1 balenie lístkového cesta ● 2 PL práškového cukru ● 200 g čerstvých malín

    NA KRÉM: 3 plátky želatíny ● 3 žĺtky ● 50 g krupicového cukru ● 25 g kukuričného škrobu ● 250 ml mlieka ● 25 g masla ● 125 ml smotany na šľahanie ● 20 g práškového cukru ● 20 g lyofilizovaných malín alebo jahôd

    Najskôr pripravíme krém. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Žĺtky vyšľaháme s krupicovým cukrom na hustú svetlú penu. Pridáme kukuričný škrob a zašľaháme ho. K žĺtkom postupne prilievame mlieko a dobre zapracujeme. Zmes prelejeme do hrnca a na miernom ohni za stáleho miešania zohrievame 3 až 4 minúty do zhustnutia. Odstavíme a zamiešame maslo. Keď teplota krému dosiahne približne 50 °C, zamiešame želatínu. Zakryjeme potravinárskou fóliou a cez noc necháme úplne vychladnúť v chladničke. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát s hrúbkou 2 mm.Cesto prikryjeme plátom papiera a zhora zaťažíme ďalším plechom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút. Potom horný plech odložíme, odstránime aj papier a necháme úplne vychladnúť. Plát rovnomerne po celej ploche posypeme práškovým cukrom. Teplotu zvýšime na 220 °C a cesto dopečieme tak, aby získalo zlatú farbu. Ostrým nožom odkrojíme okraje a plát nakrájame na rovnaké obdĺžniky. Potrebujeme vždy 3 vrstvy na jeden dezert. Na dokončenie krému najskôr vyšľaháme smotanu a ku koncu šľahania pridáme práškový cukor. Šľahačku jemne zapracujeme do žĺtkového základu. Lyofilizované maliny rozmixujeme a zamiešame do krému. Dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na spodné plátky upečeného lístkového cesta. Ozdobíme malinami, položíme druhý plátok cesta a postup opakujeme. Krém a maliny dáme aj na hornú vrstvu.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      JAR podľa AYURVÉDY: Čo robiť, jesť a piť aby sme boli zdravé a cítili sa výborne
      Zdroj: Canva, Karin Grófová

      Ružová pena s ruby čokoládou

      8 porcií

      300 g mrazených alebo čerstvých malín, či černíc ● 80 g krupicového cukru ● 350 ml smotany na šľahanie 33 % ● 2 ČL práškovej želatíny na krém ● ruby čokoláda na ozdobenie

      Ovocie nasypeme do hrnca, pridáme cukor a podlejeme dvoma lyžicami vody. Varíme pár minút, aby zmäklo. Prepasírujeme cez sitko, aby sme ho zbavili zrniečok. Šľahačku vlejeme do misy, pridáme práškovú želatínu podľa návodu na obale a vyšľaháme na pevné špičky. Po malých častiach pridávame ovocné pyré a už iba stierkou jemne zapracujeme. Penu naplníme do pohárikova ozdobíme ruby čokoládou. Pred podávaním nechajte penu dobre zachladiť.

      Čas prípravy: 20 minút

      Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

      Ružová pena s ruby čokoládou

      Náš podcast o zdraví a výžive poznáte?

      Malinová torta

      8 porcií

      NA KORPUS: 4 vajcia ● 25 g masla + na vymastenie formy ● 130 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 120 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 2 PL hrubej múky na vysypanie formy

      NA KRÉM: 150 g masla ● 70 g práškového cukru ● 500 g jemného tučného tvarohu ● 50 ml smotany na šľahanie ● 1 ČL prášku zo sušeného dračieho ovocia pitahaja

      NA OZDOBU: malinový džem ● jedlé kvietky

      Vajcia vyložíme z chladničky hodinu pred pečením, aby mali izbovú teplotu. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Hladkú múku preosejeme a premiešame s práškom do pečiva. Tortovú formu s priemerom 18 cm vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Vajcia s cukrom vyšľaháme na svetlú hustú penu. Pridáme múku, ktorú zľahka zapracujeme pomocou stierky. Nakoniec vmiešame rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 40 minút.

      Čas prípravy: 35 minút

      Čas pečenia: 40 minút

      Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

      Malinová torta s lízankami

      Sladké lízanky

      20 kusov

      195 g kryštálového cukru ● 120 ml vody ● 310 g kukuričného sirupu ● olej na vymastenie formičiek

      OKREM TOHO: rozdrvené sušené maliny ● sušené jedlé kvety alebo cukrárske perličky

      Formičky na lízanky potrieme olejom a vložíme do nich špajle. Cukor, vodu a kukuričný sirup dáme do hrnca a veľmi pomaly privedieme do varu. Pomalé varenie je cesta ku krásnej čírej farbe. Teplomerom priebežne kontrolujeme teplotu. Keď dosiahne 149 °C, stiahneme hrniec zo sporáka. Do pripravených formičiek nalejeme polovicu cukrovej hmoty. Poprášime rozdrvenými malinami, kvietkami a zalejeme druhou polovicou. Pracujeme opatrne, pretože cukrová zmes je veľmi horúca. Necháme vychladnúť a až potom vyberieme z formičiek.

      Čas prípravy: 45 minút

      Marcipánové sušienky s kokosovou polevou

      25 kúskov

      NA SUŠIENKY: 150 g masla ● 100 g marcipánovej hmoty ● 50 g práškového cukru ● 1 žĺtok ● 250 g hladkej múky

      NA POLEVU: 140 g kakaového masla ● 35 g kokosového oleja ● 70 g práškového cukru ● prášok z dračieho ovocia

      Maslo izbovej teploty vyšľaháme na penu. K maslu pridáme najemno nastrúhaný marcipán, cukor, žĺtok a do- bre zamiešame. Nakoniec zapracujeme múku. Cesto zabalíme a necháme v chladničke aspoň hodinu. Potom rozvaľkáme medzi dvoma pevnejšími plátmi potravinárskej fólie na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujeme sušienky a pomocou noža ich opatrne preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10 minút. Necháme ich na mriežke vychladnúť. Na polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli kakaové maslo a kokosový olej. Dobre premiešame, aby sa obe suroviny spojili. Odstavíme, pridáme cukor a premiešame metličkou. Necháme vychladnúť a nakoniec primiešame prášok zo sušeného dračieho ovocia. Prášok pridávame podľa svojho uváženia, aby sme dosiahli požadovaný odtieň. Polevu nanesieme na sušienky a necháme v chlade stuhnúť.

      Čas prípravy: 30 minút

      Čas chladenia: 1 hodina

      Čas pečenia: 10 minút

      Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

      Marcipánové sušienky s kokosovou polevou