Reklama

Tie najlepšie recepty priamo z Ameriky: Od cheesecaku až po pumpkin pie, stačí si len vybrať!

American Flag pie

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak aj vás uchvátili sladké maškrty z amerických filmov, ste na správnej adrese. Máme pre vás cookies, cupcake aj cheesecake… Ktorý si vyberiete?

Vybrali sme pre vás tieto americké tradičné koláče:

American Flag pie

12 kúskov

NA CESTO: 360 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 1 PL krupicového cukru ● 100 g masla ● 100 g margarínu ● 1 žĺtok ● 5 až 8 PL ľadovej vody

NA JAHODOVÚ PLNKU: 700 g jahôd ● 65 g krupicového cukru ● 45 g škrobovej múčky

NA ČUČORIEDKOVÚ PLNKU: 250 g čučoriedok ● 40 g krupicového cukru ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 15 g škrobovej múčky

Do misy dáme múku, soľ a cukor spolu s čo najstudenším maslom a margarínom. Vypracujeme mrveničku. Pridáme žĺtok a dve až tri lyžice ľadovej vody, premiešame vidličkou a ak potrebujeme, ešte pridáme vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie, a dáme na 30 minút do chladničky. Následne vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na plát o niečo väčší ako pripravená forma na koláč a prenesieme do formy, pričom vytvarujeme aj okraje. Prevísajúce časti odrežeme a vykrojíme z nich hviezdičky a pásy cesta na vlajku. Rúru predhrejeme na 165 °C. Z alobalu vytvoríme zobáčik, ktorý dáme do ľavej hornej časti korpusu. Pripravíme si čučoriedky a jahody tak, že ich len zmiešame s ostatnými uvedenými ingredienciami a nasypeme do vyhradenej časti. Čučoriedky do menšej a jahody do väčšej. Alobal odstránime a navrch poukladáme hviezdičky a pásy odloženého cesta tak, aby sme vytvorili americkú vlajku. Dáme piecť na 60 až 70 minút. Ak cesto na povrchu prirýchlo hnedne, prekryjeme ho plátom alobalu.

Čas prípravy: 20 minút

Čas odležania: 30 minút

Čas pečenia: 60 minút

Zdroj: shutterstock

American Flag pie

Chocolate chips cookies

10 kúskov

300 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 175 g zmäknutého masla ● 150 g hnedého cukru ● 50 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 2 vajcia ● 300 g čokoládových a karamelových toliarikov

V mise zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. V druhej mise vyšľaháme maslo s oboma druhmi cukru, vanilkovou esenciou a vajcami dokrémova. Urýchlene zapracujeme múčnu zmes a nakoniec aj toliariky. Z cesta formujeme guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných odstupoch. Prekryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 30 minút do mrazničky. Pokojne však aj na celú noc. Potom vyberieme, necháme chvíľu postáť, odstránime fóliu a dáme piecť pri teplote 160 °C na 10 až 12 minút.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 12 minút

Zdroj: shutterstock

Chocolate chips cookies

Pumpkin pie

10 až 12 kúskov

NA CESTO: 200 g hladkej múky ● 120 g studeného masla ● 60 g krupicového cukru ● 40 ml ľadovej vody ● štipka soli

NA PLNKU: 2 vajcia ● 140 g hnedého cukru ● 1 nesladené kondenzované mlieko ● 450 g tekvicového pyré ● 1 ČL škorice ● 1/4 ČL mletého zázvoru ● štipka muškátového orieška ● 1/2 ČL soli ● 2 ČL škrobovej múčky

Na cesto zmiešame v mise cukor, múku a soľ. Zapracujeme studené maslo nakrájané na kocky a potom aj ľadovú vodu. Rýchlo spracujeme, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Na plnku vyšľaháme vajcia s cukrom a opatrne zapracujeme tekvicu, kondenzované mlieko, škrobovú múčku a koreniny. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na zľahka pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na plát o niečo väčší ako pripravená tartová forma a prenesieme do formy. Prevísajúce cesto odrežeme nožom. Na cesto vo forme nalejeme plnku a dáme piecť na najspodnejšej koľajničke na 10 minút. Potom teplotu znížime na 175 °C a pečieme ďalších 30 až 40 minút. Plnka by mala byť po upečení v strede jemne mäkká. Rúru vypneme a koláč v nej necháme ešte hodinu chladnúť.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 35 minút

New York cheesecake

12 kúskov

NA KORPUS: 125 g sušienok (grahamových alebo maslových) ● 50 g krupicového cukru ● 80 g rozpusteného masla

NA PLNKU: 6 vajec ● 300 g krupicového cukru ● 900 g smotanového syra ● 250 ml kyslej smotany● 250 ml smotany na šľahanie ● 1 citrón ● 1 PL vanilkovej esencie ● 2 PL hladkej múky

Sušienky rozdrvíme a zmiešame s cukrom a rozpusteným maslom. Natlačíme na dno a po okrajoch tortovej formy a dáme do chladničky na 15 minút. Na plnku vyšľaháme vajcia, cukor, smotanový syr, kyslú smotanu, smotanu na šľahanie, šťavu z citróna, vanilkovú esenciu a hladkú múku dohladka. Šľaháme len jemne a krátko. Rúru predhrejeme na 220 °C. Plnku nalejeme na korpus a necháme 5 minút odležať. Následne dáme na 15 minút do rúry. Potom teplotu znížime na 135 °C a necháme piecť ešte 1 hodinu. Rúru neotvárame! Potom rúru vypneme a cheesecake v nej necháme ešte dve hodiny pomaly chladnúť. Až potom vyberieme a dáme na 8 hodín do chladničky. Nakrájame.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 75 minút

Zdroj: shutterstock

New York cheesecake

Red velvet cupcakes

16 kúskov

NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1/4 ČL soli ● 25 g kakaa ● 2 vajcia ● 200 g krupicového cukru ● 1 PL vanilkového sirupu ● 125 ml rastlinného oleja ● 175 g cmaru ● 1 ČL červeného potravinárskeho farbiva

NA OZDOBU: 200 g bielej čokolády ● 300 g smotanového syra ● 75 g masla ● farebná cukrová posýpka

Formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a kakao. V druhej mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilkovým sirupom na penu. Potom opatrne zapracujeme olej, cmar a farbivo. Pridáme preosiatu múčnu zmes a vypracujeme hladké cesto. To nanesieme do pripravených košíčkov a pečieme pri teplote 175 °C asi 20 až 22 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na ozdobu rozpustíme bielu čokoládu nad horúcim vodným kúpeľom a necháme trocha vychladnúť. Smotanový syr zľahka prešľaháme a po častiach a na striedačku zapracujeme maslo a čokoládu. Krém nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka na vrch mafinov a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním posypeme cukrovou posýpkou.

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Red velvet cupcakes

Viac sladkej inšpirácie nájdete v GALÉRII priamo TU:

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.