Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zmeňte svoj život už dnes: Tá KLÍČKOVÁ POLIEVKA je TOP a prináša revolúciu vo vašom zdraví! WOW

Naklíčená polievka

Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Drobné klíčky, ktoré sú priam nabité všetkými možnými vitamínmi a minerálmi, by vo vašom jedálničku rozhodne nemali chýbať. A v týchto chutných jedlách si ich zamilujete.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Klíčky sú malé rastlinné poklady, ktoré sa stávajú čoraz populárnejšou súčasťou zdravej výživy. Nielen, že sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ale ich čerstvosť a chuť dodajú jedlám zaujímavý nádych. V tomto článku vám predstavíme benefity klíčkov pre zdravie a poradíme, ako si ich jednoducho vypestovať priamo doma.

    Anketa

    Pestujete doma klíčky?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Prečo zaradiť klíčky do svojho jedálnička?

    Zdroj: Shutterstock

    Klíčky si vypestujte doma a pomôžu vám aj pri chudnutí.

    Bohaté na živiny: Klíčky obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a minerálov, ako je železo a horčík, ktoré podporujú imunitný systém a celkovú vitalitu.
    Enzýmová bomba: Pri klíčení dochádza k aktivácii enzýmov, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie a podporujú detoxikáciu organizmu.
    Nízkokalorické a vláknité: Ideálne pre diéty, pretože prispievajú k pocitu sýtosti bez nadbytočných kalórií.
    Antioxidanty: Pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, čím prispievajú k prevencii starnutia a ochoreniam.
    Podpora energie a krásy: Pravidelná konzumácia klíčkov môže prispieť k lepšej pokožke, silnejším vlasom a celkovému pocitu energie.

    Zdroj: Shutterstock

    Klíčky podporujú imunitu, srdcovo-cievny systém aj trávenie. Majú antimikrobiálne a antioxidačné účinky.

    Ako správne pestovať klíčky doma

    Zdroj: Shutterstock

    Na vypestovanie klíčkov vám postačí sklenený pohár a gáza.

    Pestovanie klíčkov je jednoduché a nenáročné – stačí vám pár základných pomôcok a trocha trpezlivosti. Postupujte podľa týchto krokov:
    Výber semienok: Začnite s kvalitnými, bio semienkami, ktoré sú určené špeciálne na klíčenie. Na trhu nájdete rôzne druhy, napríklad lucernu, brokolicu, reďkovku alebo pšenicu.
    Namočenie: Semienka opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ich namočené v čistom pohári na 8–12 hodín. Týmto procesom sa aktivujú prirodzené enzýmy, ktoré podporia klíčenie.
    Zalievanie a odvodnenie: Po uplynutí doby namočenia scedíte vodu a semienka vložte do skleneného pohára alebo špeciálnej nádoby na klíčky. Zakryte otvormi (napr. pomocou gázy alebo sieťky) a zabezpečte ich gumičkou.
    Pravidelné oplachovanie: Oplachujte klíčky 2–3 krát denne čerstvou, čistou vodou. Uistite sa, že je z nich odstránená prebytočná voda, aby ste predišli vzniku plesní.
    Umiestnenie: Umistite pohár na tmavé miesto počas prvých dní klíčenia a potom ich presuňte na svetlejšie miesto, ale mimo priameho slnečného žiarenia. Týmto spôsobom zabezpečíte, že klíčky budú mať správnu farbu a konzistenciu.
    Zber: Po 4–7 dňoch by mali byť klíčky pripravené na konzumáciu. Pred použitím ich dôkladne opláchnite a uskladnite v chladničke, kde vydržia čerstvé niekoľko dní.

    Anketa

    Ako často klíčky konzumujete?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Tipy, ako začleniť klíčky do každodennej stravy

    Zdroj: Shutterstock

    Vyzerá to pekne a obzvlášť v zime je príjemné pozerať sa, ako sa semienka prebúdzajú k životu.

    Pridajte ich do šalátov, sendvičov alebo smoothies pre extra dávku vitamínov.
    Vyskúšajte ich ako ozdobu na polievky či teplé pokrmy.
    Experimentujte s rôznymi druhmi klíčkov, aby ste objavili tie, ktoré vám najviac chutia a vyhovujú vášmu životnému štýlu.

    Klíčky nie sú len chutným a osviežujúcim doplnkom stravy, ale aj skvelým spôsobom, ako dodať telu potrebné živiny pre krásu a vitalitu. Vyskúšajte si ich pestovať doma a objavte, ako môže malá zmena priniesť veľké benefity pre vaše zdravie a celkovú pohodu.

    Vybrali sme pre vás tieto naj recepty z klíčkov:

    • Naklíčená polievka
    • Avokádový chlebík s cícerom
    • Stir-fry s naklíčenou mungo fazuľou
    • Naklíčený šalát s treskou

    Naklíčená polievka

    6 až 8 porcií

    250 g naklíčenej šošovice ● 2 mrkvy ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku● 3 stopky zeleru ● 2 hrste kučeravé­ho kelu ● 2 cm čerstvého zázvo­ru ● 1,2 l zeleninového vývaru ● 2 PL rastlinného oleja ● 1/2 ČL karí korenia ● soľ ● mle­té čierne korenie ● klíčky na ozdobu● pečivo na podávanie

    Cibuľu nakrájame na štvrtiny, cesnak, mrkvu a zeler na tenké plátky. Kel nasekáme. V hrnci rozpálime olej a opečieme na ňom cibuľu, cesnak a zázvor. Pridáme zvyšnú zeleninu a opečieme dozlatista. Zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a varíme, kým zelenina nezmäkne, trvá to asi 20 minút. Potom vsypeme naklíčenú šošovicu, karí a varíme spolu ešte 5 minút. Podávame posypané jemnými klíčkami a s dobrým pečivom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

    Naklíčená polievka

    Avokádový chlebík s cícerom

    4 porcie

    4 krajce kváskového chleba ● 1 zrelé avokádo ● 1/2 citróna ● za hrsť naklíčeného cícera ● drobné klíčky na ozdobu ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA BAZALKOVÝ DRESING: za hrsť kešu orechov ● 1/2 zväzku čerstvej bazalky ● citrónová šťava ● 1 strúčik cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie

    Najprv pripravíme dresing. Orechy namočíme do studenej vody najmenej na 6 hodín. Potom ich zlejeme, prepláchneme a rozmixujeme s trochou vody, otrhanými bazalkovými lístkami a cesnakom nahladko. Podľa chuti osolíme, okoreníme a doladíme citrónovou šťavou. Roztlačíme dužinu avokáda spolu s trochou soli a citrónovej šťavy pomocou vidličky. Krajce chleba nasucho opečieme a potrieme avokádom. Pokvapkáme trochou bazalkového dresingu, posypeme naklíčeným cícerom, drobnými klíčkami a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet

    Avokádový chlebík s cícerom

    Viac receptov nájdete na ďalšej strane...

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.