Toto vitamínmi nabité MENU vás postaví na nohy: Cestoviny s omáčkou z medvedieho cesnaku sú TOP
15. 3. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:26)

Zdroj: Nikoleta Šimonová
Po dlhej zime nám všetkým dobre padne jedlo priam nabité vitamínmi a minerálmi, ktoré naše telo tak potrebuje. A tieto recepty sú famózne...
Raňajky
Ovocné mafiny s müsli
12 kúskov
200 g mrazeného drobného ovocia ● 2 vajcia ● 100 ml slnečnicového oleja ● 250 g bieleho jogurtu ● 250 g múky● 1 balíček prášku do pečiva ● 100 g cukru z kokosových kvetov ● 150 g müsli bez cukru
Ovocie necháme rozmraziť a zlejeme. Vajcia, jogurt a olej spolu vyšľaháme. Pridáme múku, prášok do pečiva, cukor a premiešame. Zapracujeme polovicu müsli. Cesto nanesieme do plechu na mafiny vystlaného papierovými košíčkami a obložíme ovocím. Posypeme zvyšným müsli a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Ovocné mafiny s müsli
Náš podcast o zdraví poznáte?
Polievka
Mrkvovo-pomarančová so zázvorom
4 porcie
500 g mrkvy ● 1/2 zväzku jarnej cibuľky ● 1 PL masla ● 1/2 PL karí korenia ● 250 ml pomarančovej šťavy ● 1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru ● 15 g čerstvého zázvoru ● 100 ml smotany na šľahanie ● soľ ● cukor ● limeta
Mrkvu ošúpeme a nakrájame. Cibuľky očistíme a bielu časť nakrájame. V hrnci rozpálime maslo, pridáme mrkvu a cibuľky a asi 5 minút opekáme. Posypeme karí korením a zalejeme vývarom a pomarančovou šťavou. Privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Zázvor ošúpeme a nastrúhame. Limetu odšťavíme. Polievku rozmixujeme, následne zjemníme smotanou. Dochutíme zázvorom, soľou, cukrom a limetovou šťavou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: shutterstock
Mrkvovo-pomarančová polievka so zázvorom
Hlavné jedlo
Cestoviny s omáčkou z medvedieho cesnaku
4 porcie
soľ ● mleté čierne korenie ● 500 g cestovín ● 2 zväzky medvedieho cesnaku ● 1 cibuľa ● 2 PL píniových orieškov ● 2 PL oleja ● 100 ml suchého bieleho vína ● 200 g kozieho syra ● 100 g kyslej smotany
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode al dente. Zlejeme, pričom vodu zachytíme. Medvedí cesnak opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. V menšom hrnci nasucho opražíme píniové oriešky. Vyberieme. Do hrnca pridáme olej, opečieme na ňom cibuľu a zalejeme vínom, ako aj 100 ml vody z cestovín. Varíme asi 3 minúty. Vsypeme medvedí cesnak a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme kozí syr, ako aj smotanu a dobre rozmiešame. Dochutíme soľoua korením. Podávame s cestovinami a píniovým orieškami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Cestoviny s omáčkou z medvedieho cesnaku
Niečo sladké
Zdravé banánové tyčinky
8 kúskov
1 PL kokosového oleja ● 3 veľmi zrelé banány ● 1 PL medu● 2 PL arašidového masla ● 180 g ovsených vločiek ● 2 PL ľanových semienok
Banány vidličkou roztlačíme na kašu. V hrnci roztopíme med, arašidové maslo a kokosový olej. Odstavíme z ohňa a primiešame banány. Vsypeme vločky, semienka a dôkladne premiešame do lepkavej masy. Cesto rozotrieme do vymastenej formy veľkosti 20 x 20 cm a pečieme pri 180 °C asi 20 minút do zlatohneda. Necháme úplne vychladnúť a nakrájame na tyčinky. Tyčinky môžeme pre lepšiu chuť namočiť do rozpustenej horkej čokolády a posypať kokosom, orechmi alebo poliať medom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdravé banánové tyčinky