Upečte si s nami tieto lahodné TVAROHOVÉ KOLÁČE na sviatky: Potešia sa nielen šibači, MŇAM!
28. 3. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:27)
Pokiaľ milujete tvaroh rovnako ako my, isto nezaváhate a tieto jednoduché ale megachutné dezerty si s nami pripravíte.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Tvarohový mrežovník
20 kúskov
NA CESTO: 4 vajcia ● 120 g kyslej smotany ● 180 g práškového cukru ● 120 g slnečnicového oleja ● 300 g hladkej múky ● 1/2 ČL soli ● 10 g prášku do pečiva
NA PLNKU: 400 g tučného hrudkového tvarohu ● 3 až 4 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 1 vajce
Najskôr pripravíme plnku. Do misy dáme tvaroh a dobre rozmiešame. Pridáme cukor, vanilkovú pastu, vajíčko a znovu zamiešame. Aby bola plnka jemnejšia, môžeme ju aj rozmixovať. Na cesto dáme do misy vajíčka, pridáme práškový cukor a vyšľaháme na svetlú penu. Potom pridáme kyslú smotanu, olej a premiešame. Nakoniec vsypeme preosiatu múku zmiešanú so soľou a s práškom do pečiva. Zmes pridávame na dvakrát a vždy dobre zapracujeme. Cesto vylejeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie alebo vymazaný maslom a vysypaný polohrubou múkou. Rovnomerne ho rozotrieme. Tvarohovú plnku preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a navrch cesta z plnky nastriekame mriežky. Plech s koláčom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 25 až 30 minút. Necháme ho vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a už len pekne nakrájame.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Laura Witteková
TVAROHOVÝ MREŽOVNÍK

Zdroj: Canva NCpZ
Plnené mafiny
12 kúskov
NA CESTO: 2 vajcia ● 35 ml olivového oleja ● 70 g krupicového cukru ● 300 g hladkej múky ● 1 ČL soli
NA PLNKU: 3 vajcia ● 70 g krupicového cukru ● kôra z 1 biocitróna ● 300 g ricotty ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1/4 ČL citrónovej šťavy ● práškový cukor na posypanie
Vo väčšej mise rozšľaháme vajíčko vidličkou, pridáme olej, cukor a dobre premiešame. Vsypeme preosiatu zmes múky a soli a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Na plnku oddelíme žĺtky od bielkov. Do misy k žĺtkom vsypeme cukor, citrónovú kôru a vyšľaháme na svetlú nadýchanú penu. Potom pridáme ricottu, vanilkový extrakt a dobre zmiešame, aby bola zmes hladká. V druhej mise vyšľaháme bielky s citrónovou šťavou na pevný sneh. Zapracujeme ho do ricottovej zmesi. Oddýchnuté cesto rozdelíme na 12 kusov, každý rozvaľkáme do tvaru štvorca. Poukladáme ich do vymastenej formy na mafiny vysypanej múkou, aby cesto pretŕčalo cez okraje jamky. Mafiny naplníme a prikryjeme pretŕčajúcim cestom. Mafiny vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 30 minút bez otvárania dvierok na rúre. Potom teplotu znížime na 175 °C a dopekáme ešte ďalších 10 až 15 minút, aby bol povrch mafinov pekne zlatistý. Vyberieme ich a necháme vychladnúť. Pred podávaním mafiny posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Plnené mafiny
Pohár s ricottou a jablkami
6 porcií
NA JABLKOVÚ VRSTVU: 80 g krupicového cukru ● 50 g masla + 1 PL na jablká ● 50 ml smotany na šľahanie ● 4 jablká (Jonagold)
NA GRANOLU: 70 g ovsených vločiek ● 40 g lúpaných mandlí ● 2 PL sezamu ● 1 PL ľanových semiačok ● štipka škorice ● 80 g masla ● 50 g javorového sirupu alebo medu
NA KRÉM: 250 ml smotany na šľahanie ● 50 g práškového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● kôra z 1/2 pomaranča ● 500 g ricotty
Na jablkovú vrstvu vsypeme do hlbšej panvice cukor a necháme ho skaramelizovať. Pridáme maslo a dobre rozmiešame. Zapracujeme zohriatu smotanu, aby sa všetko spojilo. Odstavíme. Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Na panvicu dáme roztopiť lyžicu masla, pridáme jablká a osmažíme, aby jemne zmäkli. Potom pridáme karamel a zamiešame. Na granolu zmiešame v mise vločky, mandle, sezam, ľanové semiačka, škoricu a zalejeme ich roztopeným maslom s javorovým sirupom. Dobre premiešame a vysypeme na plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 8 až 12 minút, aby zmes získala zlatú farbu. Granolu niekoľkokrát počas pečenia premiešame. Na ricottový krém dáme do misy smotanu, cukor, vanilkový extrakt, kôru z polovice pomaranča a vyšľaháme. Nakoniec zamiešame ricottu a krém preložíme do cukrárskeho vrecka. Na dno pohárov dáme vrstvu granoly, nastriekame vrstvu ricottového krému, pridáme jablkovo-karamelovú zmes. Postup zopakujeme. Nakoniec navrch pohárov nasypeme ešte trochou chrumkavej granoly.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: Laura Witteková
POHÁR S RICOTTOU A JABLKAMI
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Strúhaný tvarohový koláč
10 kúskov
NA CESTO: 300 g hladkej múky ● 10 g prášku do pečiva ● 75 g práškového cukru ● 25 g kakaa holandského typu ● 200 g masla + na vytretie formy ● 1 žĺtok ● štipka soli
NA PLNKU: 200 g tučného hrudkovitého tvarohu ● 250 g tučného jemného tvarohu ● 90 g práškového cukru ● 1 ČL mletej vanilky ● kôra z 1 biocitróna ● 3 vajcia ● 1 bielok
Do misy vsypeme múku s práškom do pečiva, pridáme cukor, preosiate kakao, maslo izbovej teploty nakrájané na kocky, žĺtok, soľ a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky aspoň na hodinu, aby stuhlo a dalo sa lepšie strúhať. Zatiaľ pripravíme tvarohovú plnku. Všetky suroviny dáme do väčšej misy a dobre premiešame. Stuhnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Dno formy (priemer 23 cm) vyložíme papierom na pečenie a boky potrieme maslom. Na dno rovnomerne nastrúhame prvú polovicu cesta. Pomocou lyžice cesto jemne pritlačíme ku dnu. Nalejeme naň tvarohovú plnku a na ňu nastrúhame druhú polovicu cesta. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme približne 30 až 40 minút. Pred podávaním ho necháme úplne vychladnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Laura Witteková
STRÚHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ