Reklama

Vydajte sa s nami na sladkú jazdu po tých najvychytenejších svetových cukrárňach, MŇAM!

Sicílske cannoli

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Máte už letnú dovolenku za sebou? Nesmúťte a pripomeňte si ju sladkými dobrotami z tých najobľúbenejších letných destinácií.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:11
Remaining Time 1:11
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dostali ste chuť na čokoládu? Tento krémový cheesecake s praclíkovou posýpkou je TOPKA!
    Zdroj: canva ncpz

    Pripravili sme pre vás tieto svetoznáme dezerty:

    Francúzske makrónky

    12 kúskov

    45 g mletých mandlí ● 75 g práškového cukru ● 1 bielok ● 10 g krupicového cukru ● 50 g smotany na šľahanie ● 100 g bielej čokolády ● pár kvapiek vanilkovej arómy ● pár kvapiek ružového potravinárskeho farbiva ● 50 g malín

    Práškový cukor a mandle rozmixujeme v mixéri najemno a preosejeme cez sitko. Bielok vyšľaháme dotuha, pričom zašľaháme aj cukor. Opatrne zapracujeme mandľovú zmes. Rozdelíme ju napoly, pričom do druhej zapracujeme zopár kvapiek ružového potravinárskeho farbiva. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie rovnako veľké kruhy (asi 2 cm). Opatrne plechom buchneme o stôl, aby z cesta unikli prípadné vzduchové bublinky, a necháme 30 minút odležať. Rúru predhrejeme na 150 °C a následne makrónky pečieme 12 až 14 minút. Vyberieme z rúry a spolu s papierom na pečenie položíme na chladnú pracovnú dosku. Necháme úplne vychladnúť. Na plnku rozpustíme čokoládu v horúcej smotane a vymiešame dohladka. Rozdelíme do dvoch misiek, do jednej pridáme prepasírované maliny a do druhej vanilkovú arómu. Dáme aspoň na hodinu do chladničky. Potom krém pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na polovicu makrónok a prekryjeme druhou polovicou makrónok.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas odležania: 1 a 1/2 hodiny

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: shutterstock

    Francúzske makrónky

    Chorvátske kremšnite

    6 kúskov

    1 lístkové cesto (250 g) ● 3 žĺtky ● 60 g krupicového cukru ● 20 g kukuričného škrobu ● 500 ml mlieka ● 1 balíček vanilkového cukru ● 200 ml smotany na šľahanie ● práškový cukor na posypanie

    Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút. Necháme vychladnúť. Žĺtky vyšľaháme s cukrom aj s vanilkovým cukrom na penu. Zamiešame kukuričný škrob. V hrnci privedieme mlieko do varu a za stáleho miešania pridáme žĺtkovú zmes. Varíme na miernom ohni a za stáleho miešania dovtedy, kým krém nezhustne. Necháme vychladnúť, pričom občas premiešame, aby nám nevznikli hrudky. Smotanu vyšľaháme a opatrne zapracujeme do vychladnutého krému. Lístkové cesto prepolíme. Jednu časť obkolesíme obručou, následne potrieme krémom. Priklopíme druhou časťou cesta a posypeme práškovým cukrom. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom nakrájame na kocky a poprášime práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: shutterstock

    Chorvátske kremšnite

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Turecká baklava

    15 kúskov

    125 g filo cesta ● 70 ml vody ● 150 g krupicového cukru ● 50 g medu ● 50 g sekaných pistácií ● 120 g sekaných mandlí  ● 120 g sekaných vlašských orechov ● 1 ČL škorice ● 125 g rozpusteného masla ● 3 PL sekaných pistácií na posypanie

    Zapekaciu formu 20 x 25 cm vytrieme tekutým maslom. Orechy zmiešame so škoricou a podľa potreby ešte nasekáme. Rúru predhrejeme na 170 °C. Filo cesto nastriháme na veľkosť formy. Prvý plát potrieme maslom a dáme do formy. Posypeme 2 PL orechovej zmesi a postup opakujeme, kým neukončíme vrstvy posledným plátom cesta. Baklavu narežeme na kosoštvoce alebo štvorce. V hrnci privedieme do varu vodu, cukor a med. Varíme, kým nám nevznikne sirup, trvá to asi 4 minúty, a stiahneme z ohňa. Následne ešte horúci nalejeme na baklavu a dáme piecť približne na 35 minút dozlatista. Vyberieme a posypeme nasekanými pistáciami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: shutterstock

    Turecká baklava

    Španielske churros

    20 kúskov

    NA CESTO: 250 ml mlieka ● 50 g masla ● štipka soli ● 2 ČL krupicového cukru ● 130 g hladkej múky ● 3 vajcia ● štipka prášku do pečiva ● 1 l oleja na vyprážanie ● škoricový cukor na posypanie

    NA ČOKOLÁDOVÚ OMÁČKU: 40 g horkej čokolády ● 40 g mliečnej čokolády ● 150 ml smotany na šľahanie ● 1 PL kakaa

    Na cesto dáme do hrnca mlieko, cukor, soľ a maslo a za stáleho miešania ohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Vsypeme múku a odpaľujeme, kým nám nevznikne hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od bokov hrnca. Stiahneme z ohňa a necháme trocha vychladnúť. Následne zapracujeme po jednom vajci izbovej teploty a nakoniec aj prášok do pečiva. V hrnci rozpálime olej na 170 °C. Pomocou cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou nastriekame do oleja asi 10 až 15 cm dlhé pásy a tie opekáme dozlatista. Vyberieme a obalíme v škoricovom cukre. Opakujeme, kým neminieme všetko cesto. Podávame s čokoládovou omáčkou, ktorú sme si pripravili vymiešaním horúceho mlieka s oboma druhmi čokolády a kakaom. Podávame ešte teplé.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Španielske churros

    Sicílske cannoli

    24 kúskov

    NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 1/2 ČL kakaa ● štipka soli ● 35 g krupicového cukru ● 40 g masla ● 1 vajce ● 70 ml marsaly, prípadne bieleho vína  ● 1 ČL bieleho vínneho octu ● 1 l oleja na vyprážanie

    NA PLNKU: 500 g ricotty ● 3 ČL marsaly ● 6 PL práškového cukru  ● 100 g sekaných pistácií ● 100 g čokolády ● 3 ČL práškového cukru na posypanie

    Na cesto nasypeme múku, kakao, soľ a cukor do misy a premiešame. Maslo ohrejeme a spolu so žĺtkom pridáme do múčnej zmesi. Zapracujeme marsalu a vínny ocot a miesime, kým nezískame hladké a pevné cesto. To zabalíme do potravinovej fólie a dáme na hodinu do chladničky odležať. Potom rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm. Rúrky na cannoli alebo šamrolky potrieme maslom a posypeme múkou. Z cesta vykrojíme 24 kruhov s priemerom 12 cm. Každý kúsok ovinieme okolo pripravenej rúrky, pričom miesto kontaktu potrieme bielkom a spojíme. Olej rozpálime na 170 °C a cannoli na ňom asi 4 minúty opekáme do svetlohneda. Potom vyberieme na tanier vystlaný papierovou utierkou a necháme vychladnúť. Na plnku pretrieme ricottu cez sitko a vymiešame s práškovým cukrom dokrémova. Zapracujeme marsalu a pomocou cukrárskeho vrecka naplníme trubičky cannoli. Konce namočíme do nasekaných pistácií alebo rozpustenej čokolády. Posypeme práškovým cukrom a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas odležania: 1 hodina

    Čas opekania: 4 minúty/1 kus

    Zdroj: shutterstock

    Sicílske cannoli

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.