Reklama

Máte za domom lúku s rozkvitnutými púpavami? Pripravte si z nich tento lahodný a liečivý sirup!

Reklama

Pripravte si s nami krok za krokom chutný sirup. Príjemne osvieži aj pomôže pri chorobe.

Domáci púpavový sirup

2 litre

● 250 púpavových kvetov ● 1 liter vody ● 1 kg kryštálového cukru ● 1 citrón

1. Vodu necháme pár minút variť, mierne ju schladíme a precedíme cez gázu alebo inú jemnú čistú látku napríklad plienku. Vďaka tomu sa zlepší chuť a kvalita vody, čo pomôže lepšie vyniknúť aróme kvetov. Pridáme do vody šťavu z citróna.

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

Vodu necháme pár minút variť, mierne ju schladíme a precedíme cez gázu alebo inú jemnú čistú látku napríklad plienku.

2. Púpavové kvety zbavíme nečistôt a hmyzu, ale neumývame ich. Odstránime zelené stonky a kvetné lôžko, necháme iba lupene.

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

Púpavové kvety zbavíme nečistôt

3. Lupene kvetov zalejeme vychladnutou vodou s pridanou citrónovou šťavou a necháme v chlade 24 hodín lúhovať.

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

Necháme v chlade 24 hodín lúhovať.

4. Vodu z vylúhovaných kvetov opatrne precedíme cez gázu.

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

Púpavové kvety precedíme.

5. Do scedeného výluhu pridáme cukor, privedieme takmer do varu a niekoľko minút držíme pri teplote okolo 70 až 80 °C (tesne pod bodom varu).

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

Do scedeného výluhu pridáme cukor.

6. Sirup prelejeme do dôkladne vyčistenej nádoby, uzavrieme ju a necháme vychladnúť. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

Sirup prelejeme do dôkladne vyčistenej nádoby.

Čas prípravy: 30 minút

Čas lúhovania: 24 hodín

Vyskúšajte aj tento recept: