Reklama

Keď na tanieri vládne zelená! To TOSKÁNSKE kurča musíte vyskúšať, je BOŽSKÉ...

Špenátové jedlo na zelený štvrtok.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Niežeby sme mali niečo proti tradícii dať si na tento sviatok špenátový prívarok s vajcom a so zemiakmi, no vyskúšať môžete aj tieto špenátové delikatesy...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Svieža ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA: Efektnú pochúťku na Veľkú noc upečiete raz-dva!
    Zdroj: Tatiana Kubicová/Dobré jedlo

    Vybrali sme pre vás tieto zelené recepty:

    • Špenátové guľky z ricotty
    • Polievka so špenátom a s gnocchi
    • Fašírky z kvinoy a zo špenátu
    • Zapečené špenátové misky
    • Krémové toskánske kurča

    Špenátové guľky z ricotty

    4 porcie

    250 g ricotty ● 200 g baby špenátu ● 1 žĺtok ● 50 g parmezánu + na servírovanie ● 2 strúčiky cesnaku ● 250 g krupice ● 75 g masla ● za hrsť listov šalvie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Sito vystelieme mušelínom alebo tenkou utierkou a dáme do misy. Vložíme doň ricottu, zatočíme a zaviažeme vrch. Necháme odkvapkať v chlade aspoň 4 hodiny, aby sa z ricotty odstránilo čo najviac tekutiny. Baby špenát krátko blanšírujeme v panvici v malom množstve vody, kým nezvädne.Po vychladnutí z neho rukami vytlačíme čo najviac tekutiny a nasekáme ho nadrobno. Scedenú ricottu vyklopíme do misy, osolíme a okoreníme. Pridáme špenát, žĺtok, nastrúhaný parmezán a prelisovaný cesnak.

    Premiešame a vytvarujeme 16 guliek. Do pekáča nasypeme v rovnomernej vrstve 125 g krupice. Uložíme do nej guľky, necháme medzi nimi odstup. Na guľky potom nasypeme zvyšných 125 g krupice a každú guľku dobre zakryjeme. Prikryjeme fóliou a necháme cez noc chladiť. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu a guľky varíme 2 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme ich a potom opečieme na panvici s 3 lyžicami oleja. Guľky smažíme 2 až 3 minúty. V malej panvici rozohrejeme maslo, kým nestmavne a nebude voňať po orieškoch. Pridáme za hrsť šalviových listov. Guľky rozdelíme do misiek, lyžicou na ne dáme časť šalviových lístkov s maslom, nastrúhame trochu parmezánu a posypeme ich mletým čiernym korením.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas chladenia: 8 hodín

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Špenátové guľky z ricotty.

    Polievka so špenátom a s gnocchi

    6 až 8 porcií

    1 veľká cibuľa ● 3 veľké mrkvy ● 2 stopky zeleru ● 4 strúčiky cesnaku ● 6 šálok kuracieho vývaru ● 500 g vykostených kuracích stehien bez kože ● 1 ČL čerstvého tymianu ● 200 g zemiakových gnocchi ● 150 g baby špenátu ● 1 šálka smotany na šľahanie ● grana padano ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Olej zohrejeme na strednú teplotu. Pridáme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno, mrkvu nakrájanú na kolieska a stopkový zeler nakrájaný na kúsky. Za občasného miešania opekáme, kým nezmäknú, 10 až 12 minút. Na konci opekania pridáme prelisovaný cesnak. K zelenine prilejeme vývar a privedieme ho do varu. Pridáme umyté a na menšie kúsky nakrájané kuracie mäso, lístky tymianu, soľ a korenie. Polievku varíme 12 až 15 minút. Pridáme gnocchi a varíme ďalšie 3 minúty. Už len krátko povaríme so špenátom a smotanou. Odložíme z tepla a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Na tanieri môžeme posypať nastrúhaným syrom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Polievka so špenátom a syrom.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Využite ešte najlepšiu bryndzu roka a upečte si s nami túto famóznu bryndzovú roládu!

      Fašírky z kvinoy a zo špenátu

      6 porcií

      1 šálka neuvarenej kvinoy ● 2 šálky vody ● 4 vajcia ● 1/2 šálky parmezánu ● 3 jarné cibuľky ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 šálka duseného špenátu ● 1 šálka strúhanky ● soľ● olivový olej

      Kvinou dôkladne opláchneme a dáme ju do hrnca spolu s 2 šálkami osolenej vody. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme, kým kvinoa nezmäkne a neabsorbuje tekutinu. Bude to trvať asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešame uvarenú kvinou, rozšľahané vajcia, nastrúhaný parmezán, nakrájané cibuľky, prelisovaný cesnak, krátko podusený a nakrájaný špenát, strúhanku a soľ. Necháme niekoľko minút postáť. V panvici na stredne vysokej teplote rozohrejeme olej a fašírky opekáme 8 až 10 minút z každej strany dozlatista.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 40 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Špenátové fašírky z quinoy.

      Zapečené špenátové misky

      4 porcie

      600 g špenátových listov ● 30 g masla ● 2 PL hladkej múky ● 200 ml smotany na šľahanie ● 1 až 2 šalotky ● 150 g čedaru ● soľ ● olej ● 2 PL strúhanky ● mletá červená paprika

      Do veľkej panvice dáme špenát s malým množstvom vody. Miešame, kým úplne nezvädne, ochladíme ho a vytlačíme všetku prebytočnú tekutinu.Rúru rozohrejeme na 170 °C. V hrnci rozpustíme maslo, vmiešame múku a minútu povaríme za stáleho miešania. Múku zalejeme smotanou a pár minút povaríme, kým zmes nezhustne.Pridáme do nej šalotku nakrájanú nadrobno, väčšinu nastrúhaného čedaru a sparený nakrájaný špenát. Podľa potreby osolíme. Zapekacie misky vymastíme olejom. Naplníme ich špenátovo-syrovou zmesou a povrch posypeme strúhankou, zvyšným syrom a mletou červenou paprikou. Pečieme dozlatista asi 15 minút.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 25 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Špenátové misky s čedarom.

      Krémové toskánske kurča

      4 porcie

      4 vykostené kuracie prsia bez kože ● 1 ČL sušeného oregana ● 3 PL masla ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 a 1/2 šálky cherry paradajok ● 3 šálky baby špenátu ● 1/2 šálky smotany na šľahanie ● 1/4 šálky parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

      NA PODÁVANIE: zemiakové pyré ● 1 citrón

      Kuracie mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na tenšie plátky a dochutíme oreganom, soľou a korením. Vo veľkej panvici na strednom ohni zohrejeme malé množstvo oleja. Mäso opečieme z každej strany dozlatista. Ak sa vám plátky nezmestia na panvicu, opekáme ich postupne. Po opečení mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom. V tej istej panvici na strednom ohni rozohrejeme maslo. Vmiešame prelisovaný cesnak a krátko ho opekáme, kým sa nerozvonia. Pridáme cherry paradajky prekrojené na polovice, dochutíme soľou a korením a dusíme asi 10 minút. Potom pridáme špenát a krátko povaríme, kým nezačne vädnúť. K paradajkám pridáme smotanu a parmezán a zmes privedieme do varu. Znížime teplotu na minimum a varíme, kým sa omáčka mierne nezredukuje, asi 3 minúty. Do panvice vrátime plátky mäsa a varíme ich ďalších 5 až 7 minút. Podávame s citrónom a so zemiakovým pyré.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 25 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Toskánske kurča so špenátom.

      Autor článku

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.