Tieto recepty to sú hotová JAR NA TANIERI: Guľky s tarhoňou a hráškom musíte vyskúšať! MŇAM
23. 4. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
V obchodoch to len tak prekypuje čerstvou, chrumkavou a úžasne chutnou mladou zeleninou. Bol by priam hriech to nevyužiť a niečo dobré si z nej nepripraviť.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Pripravili sme pre vás tieto recepty:
- Jahňacie guľky s hráškom
- Jarná králičia polievka
- Domáca pizza primavera
- Šunková pena s ricottou
- Ricottové gnocchi s parmezánom
Jahňacie guľky s hráškom
4 porcie
NA GUĽKY: 200 g zeleného hrášku ● 4 krajce staršieho chleba ● 50 ml až 100 ml mlieka ● 1 kg jahňacieho mäsa na mletie (napríklad zmes plece, stehno, krk) ● 1 väčšia cibuľa ● 2 až 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA OMÁČKU: 1 väčšia cibuľa ● za hrsť koreňovej zeleniny ● vývar alebo voda ● kukuričný škrob na zahustenie (ak treba) ● maslo na zjemnenie omáčky
OKREM TOHO: 250 g tarhone (ideálne z tvrdej pšenice) ● 450 ml vývaru alebo vody ● 250 g tučného jogurtu gréckeho typu ● čerstvé alebo drvené sušené čili podľa chuti ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Pripravíme guľky. Hrášok sparíme, scedíme a väčšinu popučíme vidličkou. Chlieb nakrájame na kocky a necháme ho vysušiť v teplej rúre alebo na panvici. Prilejeme k nemu trochu mlieka a necháme ho nasiaknuť. Jahňacie mäso pomelieme, pridáme najemno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, chlieb a popučený hrášok. Dochutíme mletou rímskou rascou, soľou, mletým čiernym korením. Kúsok zmesi opečieme na oleji a podľa potreby dochutíme zvyšok. Zo zmesi vytvarujeme guľky a sprudka ich opečieme na rozpálenom oleji. Odložíme bokom. Na omáčku vo výpeku orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu a koreňovú zeleninu. Vrátime guľky k zelenine, podlejeme vývarom alebo vodou, privedieme do varu, prikryjeme a udusíme domäkka v rúre alebo na sporáku. Môže to trvať asi 45 minút. Tarhoňu orestujeme na tuku v mierne rozpálenom hrnci tak, aby miestami zhnedla. Zalejeme ju vývarom alebo vodou a pridáme soľ. Privedieme do varu, prikryjeme, plameň stíšime, povaríme5 minút a odstavíme. Premiešame a necháme prikryté dôjsť. Jogurt premiešame s čili papričkami, so soľou a s mletým čiernym korením. Udusené guľky vyberieme z tekutiny, tú zahustíme ďalším varením (ak je omáčka silná a riedka, zahustíme ju škrobom) a ku koncu zjemníme maslom. Ak treba, dochutíme soľou. Guľky podávame s tarhoňou, omáčkou, čili jogurtom, so zvyšným hráškom alebo aj s hráškovými výhonkami.
Čas prípravy: 45 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jahňacie guľky s hráškom a tarhoňou
Jarná králičia polievka
8 porcií
8 králičích lopatiek alebo 4 stehná ● 2 cibule ● za 4 hrste koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, stopkový a buľvový zeler) ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušenej bazalky● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1/4 ČL sušeného tymianu ● 1 bobkový list ● 2 PL hustého paradajkového koncentrátu ● 2 až 3 litre vývaru alebo vody ● kôrka tvrdého zrejúceho syra (parmezán, grana padano, pecorino) ● za 2 hrste nakrájanej krehkej zeleniny (brokolica, karfiol, kaleráb, hrášok, kel) ● 400 g uvarenej malej bielej fazule (150 g sušenej) ● soľ ● mleté čierne korenie ● extra panenský olivový olej ● čerstvé bylinky (petržlenová vňať, bazalka, oregano, pažítka) na podávanie
Králičie lopatky alebo stehná osolíme, okoreníme, potrieme olejom a sprudka opečieme z oboch strán. Ak treba, orestujeme po várkach. Vyberieme ich z hrnca, pridáme olej, nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu. Na záver restovania zeleninu osolíme, pridáme plátky cesnaku, sušené bylinky, bobkový list a neskôr aj paradajkový koncentrát. Všetko spolu krátko orestujeme, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme syrovú kôrku, vložíme králičie kúsky späť a uvaríme ich domäkka. Králičie diely a syrovú kôrku vyberieme, ak treba, pridáme ďalší vývar alebo vodu, polievku privedieme do varu a vložíme do nej nakrájanú krehkú zeleninu a povaríme do zmäknutia niekoľko minút. Na záver dáme do polievky uvarenú fazuľu, privedieme do varu a odstavíme. Polievku dochutíme soľou a mletým korením. Podávame s králičím mäsom, dobrým olivovým olejom, čerstvými jemnými bylinkami a nastrúhaným vyzretým syrom.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 45 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jarná králičia polievka
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Domáca pizza primavera
4 až 6 porcií
NA CESTO: 500 g pizzovej múky alebo múky na kysnuté cesto ● 1 ČL soli ● 1 PL cukru ● 1 vrecko instantného droždia (7 g) ● 300 ml vlažnej vody
NA OMÁČKU: 30 g masla ● 2 strúčiky cesnaku ● 500 ml smotany na šľahanie ● 30 až 50 g strúhaného parmezánu ● 1/2 ČL soli ● 1/4 ČL mletého čierneho korenia
NA OBLOŽENIE: 4 hrudky mozzarelly ● 1 nakrájaná a sparená brokolica ● 100 g rozpolených kríčkových paradajok ● 100 g čerstvého alebo mrazeného hrášku ● 2 stredne veľké červené cibule ● 2 cukety ● 2 červené papriky ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 100 g polotvrdého syra (eidam) ● čerstvé bylinky (oregano a bazalka)
Zmiešame múku so soľou, s cukrom, so sušeným droždím a postupne do zmesi zapracujeme vlažnú vodu. Vymiesime hladké a jemné cesto, prikryjeme ho v miske kuchynskou fóliou a necháme približne hodinu nakysnúť. Rúru vyhrejeme na 250 °C. Ak máme, zvolíme program pizza, prípadne horný a dolný ohrev. Do úplne spodnej časti rúry vsunieme pevný a hrubší plech na pečenie dnom nahor. Na omáčku v rajnici rozpustíme maslo, chvíľu na ňom opražíme pretlačený cesnak a zalejeme smotanou. Omáčku povaríme do zhustnutia 5 až 10 minút, odstavíme a vmiešame do nej nastrúhaný parmezán, dochutíme soľou a korením. Necháme mierne vychladnúť. Cesto rozdelíme na štyri časti. Z každej vytvarujeme rukami kruhy s priemerom asi 30 cm a mierne vyvýšenými okrajmi. Jeden prenesieme na papier na pečenie uložený na ďalšom plytkom plechu. Rovnomerne naň rozotrieme štvrť smotanovej omáčky (okrem 2 cm okraja). Poukladáme naň nakrájanú mozzarellu, zeleninu podľa vlastného výberu a trochu sušeného oregana. Pizzu opatrne presunieme aj s papierom na rozpálený obrátený plech v rúre a takto pečieme 5 až 10 minút, podľa teploty rúry. Hotová pizza bude po okrajoch zhnednutá, syr bude roztopený a bublajúci. Presunieme na studený plech a necháme ju pred krájaním pár minút vychladnúť. Postup opakujeme s ďalšími pizzami. Posypeme čerstvými bylinkami.
Čas prípravy: 90 minút
Čas pečenia: 4 x 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
domáca pizza primavera
Šunková pena s ricottou
6 porcií
150 g šunky ● 125 g zmäknutého masla ● 125 g ricotty (izbovej teploty) ● 1 až 2 PL horčice ● 1 jarná cibuľka ● zväzok mladých reďkoviek ● 1 až 2 PL horúceho mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie ● chlieb, čerstvá zelenina a chrumkavé listy šalátu na podávanie
Šunku pomelieme v mlynčeku na mäso alebo posekáme v kuchynskom robote s nožmi. Zmäknuté maslo vyšľaháme na penu, pridáme mletú šunku, ricottu, horčicu, nasekanú jarnú cibuľku a časť nasekanej reďkovky. Dochutíme soľou a korením. Na zjemnenie pridáme trochu horúceho mlieka. Šunkovú penu s ricottou podávame s čerstvou zeleninou a dobrým chlebom.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
šunková pena s ricottou
Ricottové gnocchi s parmezánom
4 porcie
NA GNOCCHI: 250 g syra ricotta ● 75 g parmezánu ● asi 125 g polohrubej múky (+ na pomúčenie plechu) ● 1 vajce ● 1 žĺtok ● 1/4 ČL soli ● mleté čierne korenie
NA OMÁČKU: 150 g zeleného hrášku ● 2 strúčiky cesnaku ● 50 g masla + na varenie ● parmezán na dochutenie ● 100 ml smotany na varenie (nemusí byť) ● soľ ● mleté čierne korenie
OKREM TOHO: čerstvé bylinky (pažítka alebo bazalka) ● listy jemného šalátu (poľný šalát, rukola, mladý špenát)
Ricottu premiešame s najemno postrúhaným parmezánom, polohrubou múkou, celým vajcom, so žĺtkom, soľou a s korením. Necháme chvíľu odstáť. Pomocou lyžičky vytvarujeme z cesta gnocchi, uložíme ich na pomúčený plech a potom uvaríme v osolenej, jemne vriacej vode. Varíme, kým nevyplávajú na povrch, a potom ešte asi 2 minúty. Gnocchi opatrne vyberieme z vody a odložíme bokom. Vo vode z ich varenia krátko sparíme čerstvý alebo mrazený hrášok. Vodu z varenia si ponecháme na omáčku. Do studenej panvice s maslom vložíme tenké plátky cesnaku, postupne panvicu zohrievame a necháme cesnak mierne zhnednúť. Prilejeme vodu z varenia, necháme ju zovrieť a mierne zahustíme varením. Odstavíme, vmiešame hrudku masla a najemno nastrúhaný parmezán. Dochutíme ju mletým čiernym korením a, ak treba, aj soľou. Omáčka má byť pomerne výrazná a stredne hustá. Ak chceme, omáčku zjemníme prevarenou smotanou na varenie. Gnocchi podávame s hráškom, ďalším parmezánom, posypané mletým čiernym korením, čerstvými bylinkami a čerstvým jemným šalátom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ricottové noky s parmezánom