Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Keď na tanieri vládne zelená! To TOSKÁNSKE kurča musíte vyskúšať, je BOŽSKÉ...

Špenátové jedlo na zelený štvrtok.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Niežeby sme mali niečo proti tradícii dať si na tento sviatok špenátový prívarok s vajcom a so zemiakmi, no vyskúšať môžete aj tieto špenátové delikatesy...

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Svieža ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA: Efektnú pochúťku na Veľkú noc upečiete raz-dva!
    Zdroj: Tatiana Kubicová/Dobré jedlo

    Vybrali sme pre vás tieto zelené recepty:

    • Špenátové guľky z ricotty
    • Polievka so špenátom a s gnocchi
    • Fašírky z kvinoy a zo špenátu
    • Zapečené špenátové misky
    • Krémové toskánske kurča

    Špenátové guľky z ricotty

    4 porcie

    250 g ricotty ● 200 g baby špenátu ● 1 žĺtok ● 50 g parmezánu + na servírovanie ● 2 strúčiky cesnaku ● 250 g krupice ● 75 g masla ● za hrsť listov šalvie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    Sito vystelieme mušelínom alebo tenkou utierkou a dáme do misy. Vložíme doň ricottu, zatočíme a zaviažeme vrch. Necháme odkvapkať v chlade aspoň 4 hodiny, aby sa z ricotty odstránilo čo najviac tekutiny. Baby špenát krátko blanšírujeme v panvici v malom množstve vody, kým nezvädne.Po vychladnutí z neho rukami vytlačíme čo najviac tekutiny a nasekáme ho nadrobno. Scedenú ricottu vyklopíme do misy, osolíme a okoreníme. Pridáme špenát, žĺtok, nastrúhaný parmezán a prelisovaný cesnak.

    Premiešame a vytvarujeme 16 guliek. Do pekáča nasypeme v rovnomernej vrstve 125 g krupice. Uložíme do nej guľky, necháme medzi nimi odstup. Na guľky potom nasypeme zvyšných 125 g krupice a každú guľku dobre zakryjeme. Prikryjeme fóliou a necháme cez noc chladiť. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu a guľky varíme 2 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme ich a potom opečieme na panvici s 3 lyžicami oleja. Guľky smažíme 2 až 3 minúty. V malej panvici rozohrejeme maslo, kým nestmavne a nebude voňať po orieškoch. Pridáme za hrsť šalviových listov. Guľky rozdelíme do misiek, lyžicou na ne dáme časť šalviových lístkov s maslom, nastrúhame trochu parmezánu a posypeme ich mletým čiernym korením.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas chladenia: 8 hodín

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Špenátové guľky z ricotty.

    Polievka so špenátom a s gnocchi

    6 až 8 porcií

    1 veľká cibuľa ● 3 veľké mrkvy ● 2 stopky zeleru ● 4 strúčiky cesnaku ● 6 šálok kuracieho vývaru ● 500 g vykostených kuracích stehien bez kože ● 1 ČL čerstvého tymianu ● 200 g zemiakových gnocchi ● 150 g baby špenátu ● 1 šálka smotany na šľahanie ● grana padano ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Olej zohrejeme na strednú teplotu. Pridáme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno, mrkvu nakrájanú na kolieska a stopkový zeler nakrájaný na kúsky. Za občasného miešania opekáme, kým nezmäknú, 10 až 12 minút. Na konci opekania pridáme prelisovaný cesnak. K zelenine prilejeme vývar a privedieme ho do varu. Pridáme umyté a na menšie kúsky nakrájané kuracie mäso, lístky tymianu, soľ a korenie. Polievku varíme 12 až 15 minút. Pridáme gnocchi a varíme ďalšie 3 minúty. Už len krátko povaríme so špenátom a smotanou. Odložíme z tepla a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Na tanieri môžeme posypať nastrúhaným syrom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Polievka so špenátom a syrom.

    Zdieľať

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Využite ešte najlepšiu bryndzu roka a upečte si s nami túto famóznu bryndzovú roládu!

      Fašírky z kvinoy a zo špenátu

      6 porcií

      1 šálka neuvarenej kvinoy ● 2 šálky vody ● 4 vajcia ● 1/2 šálky parmezánu ● 3 jarné cibuľky ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 šálka duseného špenátu ● 1 šálka strúhanky ● soľ● olivový olej

      Kvinou dôkladne opláchneme a dáme ju do hrnca spolu s 2 šálkami osolenej vody. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme, kým kvinoa nezmäkne a neabsorbuje tekutinu. Bude to trvať asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešame uvarenú kvinou, rozšľahané vajcia, nastrúhaný parmezán, nakrájané cibuľky, prelisovaný cesnak, krátko podusený a nakrájaný špenát, strúhanku a soľ. Necháme niekoľko minút postáť. V panvici na stredne vysokej teplote rozohrejeme olej a fašírky opekáme 8 až 10 minút z každej strany dozlatista.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 40 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Špenátové fašírky z quinoy.

      Zapečené špenátové misky

      4 porcie

      600 g špenátových listov ● 30 g masla ● 2 PL hladkej múky ● 200 ml smotany na šľahanie ● 1 až 2 šalotky ● 150 g čedaru ● soľ ● olej ● 2 PL strúhanky ● mletá červená paprika

      Do veľkej panvice dáme špenát s malým množstvom vody. Miešame, kým úplne nezvädne, ochladíme ho a vytlačíme všetku prebytočnú tekutinu.Rúru rozohrejeme na 170 °C. V hrnci rozpustíme maslo, vmiešame múku a minútu povaríme za stáleho miešania. Múku zalejeme smotanou a pár minút povaríme, kým zmes nezhustne.Pridáme do nej šalotku nakrájanú nadrobno, väčšinu nastrúhaného čedaru a sparený nakrájaný špenát. Podľa potreby osolíme. Zapekacie misky vymastíme olejom. Naplníme ich špenátovo-syrovou zmesou a povrch posypeme strúhankou, zvyšným syrom a mletou červenou paprikou. Pečieme dozlatista asi 15 minút.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 25 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Špenátové misky s čedarom.

      Krémové toskánske kurča

      4 porcie

      4 vykostené kuracie prsia bez kože ● 1 ČL sušeného oregana ● 3 PL masla ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 a 1/2 šálky cherry paradajok ● 3 šálky baby špenátu ● 1/2 šálky smotany na šľahanie ● 1/4 šálky parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

      NA PODÁVANIE: zemiakové pyré ● 1 citrón

      Kuracie mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na tenšie plátky a dochutíme oreganom, soľou a korením. Vo veľkej panvici na strednom ohni zohrejeme malé množstvo oleja. Mäso opečieme z každej strany dozlatista. Ak sa vám plátky nezmestia na panvicu, opekáme ich postupne. Po opečení mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom. V tej istej panvici na strednom ohni rozohrejeme maslo. Vmiešame prelisovaný cesnak a krátko ho opekáme, kým sa nerozvonia. Pridáme cherry paradajky prekrojené na polovice, dochutíme soľou a korením a dusíme asi 10 minút. Potom pridáme špenát a krátko povaríme, kým nezačne vädnúť. K paradajkám pridáme smotanu a parmezán a zmes privedieme do varu. Znížime teplotu na minimum a varíme, kým sa omáčka mierne nezredukuje, asi 3 minúty. Do panvice vrátime plátky mäsa a varíme ich ďalších 5 až 7 minút. Podávame s citrónom a so zemiakovým pyré.

      Čas prípravy: 10 minút

      Čas varenia: 25 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

      Toskánske kurča so špenátom.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.