Reklama

Máte ráno citlivý žalúdok? Týmto potravinám sa radšej vyhnite! Na "OPICU" zaberie TOTO

Portrait,,Fruit,Salad,And,Apple,With,A,Senior,Woman,In

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Aj váš dedko každé ráno začínal štamperlíkom a nikdy mu nič nebolo? S výživovou špecialistkou Zdenkou Solík sme sa pozreli bližšie na naše ranné rituály a zistili sme, ako je to naozaj.

Kedy máme prázdny žalúdok?

Či už sa ráno chystáme na odber krvi, či odborné vyšetrenie, veľakrát nám prikážu prísť nalačno. V praxi to znamená, že by sme posledné jedlo mali prijať pred 8 až 12 hodinami. Počas tohto okna môžeme piť vodu prípadne nesladený čaj, na ktorý reagujeme dobre.

Prázdny znamená aj citlivejší

Ak sme nalačno, môžeme citlivo reagovať aj na potraviny, ktoré nám inak nerobia problémy. U každého je to individuálne, no ak na niečo takéto natrafíte, je dobré hneď nevyradiť danú potravinu z celého jedálneho lístka. Skúste ju radšej nabudúce skombinovať s inou potravinou, prípadne tepelne upraviť, či si dať len malé množstvo a postupne pridávať.

Ráno sa určite vyhnite

Sýteným nápojom a minerálkam – často spôsobujú žalúdočné problémy. Na vine je hlavne oxid uhličitý, ktorý spôsobuje tlak v žalúdku, čo môže vyvolať pocit nafúknutia. Alkoholu – rovnako nevhodné je aj užitie starými rodičmi odporúčaného štamperlíka nalačno. Prázdny žalúdok si s alkoholom poradí ťažšie, a tak to môže mať presne opačný efekt.

Výživovým doplnkom – užívajte ich len na odporúčanie lekára. Ak vám niečo chýba, najskôr siahnite po potravinách bohatých na daný vitamín alebo minerál. Tabletky sú poslednou možnosťou a rozhodne nie na prázdny žalúdok.

Energetickým nápojom – tie okrem stimulantov obsahujú veľa cukru a rôznych aditív, ktoré na náš organizmus nepôsobia priaznivo. Aj keď máte pocit, že vás do dňa naštartujú, ich povzbudivý účinok je veľmi krátky.

Pálivým, korenistým jedlám – rôzne koreniny a čili papričky obsahujú látky nazývané kapsaicíny. Tie dráždia nervové zakončenia v ústach a pažeráku, čo vyvoláva pocit pálenia a môžu stimulovať produkciu žalúdočnej kyseliny, čo môže viesť k páleniu záhy.

Mlieko áno alebo nie?

Čierny čaj aj káva obsahujú stimulanty, ktoré na prázdny žalúdok môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. V takom prípade ich môžete skúsiť podávať s mliekom, ktoré ich zjemní. To, že káva s mliekom spôsobuje prekyslenie žalúdka, je mýtus.

Pozor na citrusy

Veľmi často ľudia zle reagujú na citrusové džúsy, hlavne tie z koncentrátu, prípadne čerstvo vytlačené, aj keď im iné džúsy problémy nerobia. Problémom býva práve silná kyslosť. Už aj tak často odporúčaná voda s citrónovou šťavou nalačno môže žalúdok podráždiť. Rozhodne to nie je zázrak na všetko, ako sa to často prezentuje. Lepšou voľbou je dochutiť vodu trochou umeoctu (1 PL do 1 dcl vody). Tento nápoj zmierňuje tráviace ťažkosti, no nie nalačno. Ráno by sme mali ideálne začínať jedným alebo dvoma pohármi vlažnej až teplej vody.

Čo na „opicu“

Po spoločensky náročnom večere, keď ste to možno trocha prehnali s jedlom aj alkoholom, rozhodne nevybíjajte klin klinom, ako sa hovorí. Ak ste počuli, že si treba dať pivo, tak na to zabudnite. Vaše telo potrebuje doplniť minerály, vitamíny i antioxidanty. Nielen váš žalúdok sa tak poteší kvalitnému dlho varenému vývaru či ovocnej šťave, alebo smoothies nabitými vitamínmi.

Nie je čaj ako čaj

Čierne aj zelené čaje obsahujú stimulanty, ktoré môžu pôsobiť dráždivo na žalúdok. Omnoho vhodnejšie sú chuťovo neutrálne a jemné bylinky ako kamilky, mäta či lipa.

Surová zelenina a ovocie

Samostatnú kapitolu tvorí ovocie a zelenina. Všetky odporúčania nám kážu zaradiť ich do nášho jedálnička kedykoľvek sa dá, no mnohí, najmä ráno, na ne nereagujú najlepšie. Problémy často spôsobujú reďkovky, huby, kaleráb, neošúpaná uhorka či paprika. Ak vám ráno robí problém nejaká zelenina, skúste ju pokvapkať umeoctom, skombinovať s iným jedlom a začať s menším množstvom. Prípadne tepelne spracovať. Ak nič nefunguje, namiesto papriky si k chlebíku pridajte listový šalát, ako je rukola či polníček. Ten sa znáša oveľa lepšie. Rovnako pristupujte aj k problematickému ovociu. Rozvarené ovocie je výborné na kašu či do jogurtu a je ľahšie stráviteľné ako ovocie v surovom stave.

Náš tip: Biela ryža je veľmi dobre stráviteľná potravina, ktorá sa výborne kombinuje. Preto sa hodí aj na raňajky, napríklad ako mliečna ryžová kaša či jednoduché rizoto.

Viac o tom, čo nám ráno môže podráždiť žalúdok a, naopak, čo ho upokojí, sa dozviete v podcaste Dobré jedlo pre zdravie: Káva, čaj, vianočka? Čo môžeme a nemôžeme jesť nalačno? Vypočujte si celý podcast:

Tipy na chutné a zdravé raňajky nájdete v GALÉRII priamo TU:

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.