Reklama

Jedna lyžička oleja a cvičenie je v háji: Prečo ma stereotyp učí viac než diéty? Môj jedálniček

Som na ceste chudnutia už tretí mesiac a budujem si stereotyp.

Zdroj: Ivana Adamcová

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Pre kreatívneho človeka je stereotyp ťažko zvládnuteľný. Ale nevyhnutný pre úspech. A tak sa mu učím. Zíde sa mi aj pri iných veciach.

Vedeli ste, že jedna lyžička olivového oleja má toľko kalórií, koľko spálite počas polhodinovej prechádzky? Stále som vo fáze „redukcie hmotnosti“, takže si do jedla dávam maximálne jednu lyžičku tuku – a niekedy ani to nie. Ak sa rozhodnem pre voľnejší režim, musím si to vykompenzovať cvičením – lenže v mojom pracovnom nasadení nemám priestor na extra pohyb. Preto sa snažím držať svojho výživového plánu čo najviac.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Za 1 mesiac som schudla 2,6 kg! Ako sa mi to podarilo a čo prišlo potom?

    Ako si budujem návyk?

    Plán dodržiavam takmer na 100 percent a hlavne prvé tri mesiace si dávam pozor na presné množstvá. Môj plán nie je prísny na výber potravín, ale na ich množstvo a pomer. Varím si osobitne – moji „domáci stravníci“ by moje jedlá veľmi neocenili. Zuzka Lišková, moja výživová poradkyňa, mi radila vymyslieť jedlá vhodné pre celú rodinu, ale to sa u nás zatiaľ nedá. Takže si varím sama – a áno, nie sú to žiadne „instagramové fotogenické chuťovky“. Jedlá sú jednoduché, často sa opakujú. A hoci ma ten stereotyp niekedy otravuje, viem, že práve vďaka nemu si návyk upevňujem. A úprimne, keď viem, že väčšina ľudí, ktorí chudnú, to majú podobne, cítim sa lepšie.

    Zdroj: Ivana Adamcová

    Jedla nevyzerajú veľmi vábne, ale zasýtia. Lebo zjesť veľkú porciu šalátu s cícerom a syrom je dosť veľká makačka. A nie, nevyhladnete rýchlo. Práve naopak. Telo si zvykne a potom, keď zjete niečo ťažké, bude vám skutočne ťažko.

    Ako vyzerajú raňajky

    Raňajkujem až po deviatej, predtým len káva alebo čaj. Jedlá sa odvíjajú od chuti – buď sladké, alebo slané. Snažím sa mať vždy poruke vajcia, konzervu rýb, rôzne kaše (špaldovú, kukuričnú, ryžovú), ovocie – najčastejšie jablká, pomaranče, banány. Zo sladkej verzie si robím kašu s ovocím alebo medom, niekedy s ľanovými semienkami či orechmi. Slanou verziou sú dve vajíčka s cuketou alebo hubami a jeden krajec tmavého ražného chleba – ak ho nemám, vezmem iný, ktorý doma máme. Nátierky by boli fajn, ale nestíham ich pripravovať, takže často siahnem po šunke alebo tuniakovi z konzervy, k tomu chlieb a zelenina. Niekedy si pripravím smoothie – jogurt rozmixovaný s ovocím, to som si osvojila počas detoxikačného týždňa. V chladničke mám aj syr a rastlinné mlieka (sójové, mandľové, kokosové), ktoré používam aj do kávy.

    A tu si prečítajte ako som schudla za pol roka 20 kg!

    Od nového roka som sa rozhodla, že schudnem ešte 10 kg

    A čo obedy a večere?

    Na obed striedam kuracie mäso – pečené bez oleja alebo grilované na panvici – so zeleninou, často mrazenou. Niekedy si k tomu pridám batat alebo cuketu, ryžu veľmi zriedka, skôr kuskus. Mäso striedam s rybou, so strukovinami alebo s tofu. Na večeru mám väčšinou to isté, len v inej kombinácii. Niekedy si spravím čerstvý šalát a pridám syr feta alebo bryndzu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Bolo ťažké schudnúť skoro 30 kíl? Keď sa obhliadnem dozadu, nie, nebolo!

      Paradoxne, večere si viem pripraviť v pokoji, na obed si však často pripravím len niečo rýchle. Základné suroviny, ktoré mám stále doma, sú kuracie mäso, konzervované strukoviny (cícer, šošovica, fazuľa – rýchle na prípravu), ryby (často konzervované), tofu, syr, huby, vajcia. Zo zeleniny šalát, uhorka, paradajka, cuketa – tá je moja stálica, lebo je rýchla a univerzálna. Ak mám doma tekvicu, zaradím ju do viacerých jedál, rovnako predvarenú cviklu.

      Zdroj: Ivana Adamcová

      Pestrosť? Nie, nemám pestré stravovanie. Jedlá sa opakujú. Jediné, čo je pestré, sú jednotlivé ingrediencie na tanieri. Konkrétne tu mám opečené tofu marinované so zeleninovým šalátom (uhorka, paprika, paradajka, šalát) a pažítku, ktorú si pestujem na balkóne.

      Pestrosť? Áno, ale…

      Áno, viem, že viac pestrosti by neuškodilo. Občas sa premôžem a vyskúšam niečo nové. No realita je taká, že som rada, keď si popri práci vôbec stihnem niečo navariť a nesiaham po polotovaroch. Hoci to občas zachránim hotovým suši alebo čínskymi rezancami. A ovocie? Jedno jablko alebo pomaranč – ako súčasť raňajok a potom si dám ešte jeden kus na obed.

      Aké odporúčania mi dala výživová poradkyňa vo fáze redukcie hmotnosti - čítajte na 2. strane...

      Autor článku

      Ivana Adamcová

      vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
      Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.