Jedna lyžička oleja a cvičenie je v háji: Prečo ma stereotyp učí viac než diéty? Môj jedálniček
29. 4. 2025, 6:00

Zdroj: Ivana Adamcová
Pre kreatívneho človeka je stereotyp ťažko zvládnuteľný. Ale nevyhnutný pre úspech. A tak sa mu učím. Zíde sa mi aj pri iných veciach.
Zdroj: Ivana Adamcová
Zdroj: Ivana Adamcová
Zdroj: Ivana Adamcová
Galéria k článku
Vedeli ste, že jedna lyžička olivového oleja má toľko kalórií, koľko spálite počas polhodinovej prechádzky? Stále som vo fáze „redukcie hmotnosti“, takže si do jedla dávam maximálne jednu lyžičku tuku – a niekedy ani to nie. Ak sa rozhodnem pre voľnejší režim, musím si to vykompenzovať cvičením – lenže v mojom pracovnom nasadení nemám priestor na extra pohyb. Preto sa snažím držať svojho výživového plánu čo najviac.

Ako si budujem návyk?
Plán dodržiavam takmer na 100 percent a hlavne prvé tri mesiace si dávam pozor na presné množstvá. Môj plán nie je prísny na výber potravín, ale na ich množstvo a pomer. Varím si osobitne – moji „domáci stravníci“ by moje jedlá veľmi neocenili. Zuzka Lišková, moja výživová poradkyňa, mi radila vymyslieť jedlá vhodné pre celú rodinu, ale to sa u nás zatiaľ nedá. Takže si varím sama – a áno, nie sú to žiadne „instagramové fotogenické chuťovky“. Jedlá sú jednoduché, často sa opakujú. A hoci ma ten stereotyp niekedy otravuje, viem, že práve vďaka nemu si návyk upevňujem. A úprimne, keď viem, že väčšina ľudí, ktorí chudnú, to majú podobne, cítim sa lepšie.
Zdroj: Ivana Adamcová
Jedla nevyzerajú veľmi vábne, ale zasýtia. Lebo zjesť veľkú porciu šalátu s cícerom a syrom je dosť veľká makačka. A nie, nevyhladnete rýchlo. Práve naopak. Telo si zvykne a potom, keď zjete niečo ťažké, bude vám skutočne ťažko.
Ako vyzerajú raňajky
Raňajkujem až po deviatej, predtým len káva alebo čaj. Jedlá sa odvíjajú od chuti – buď sladké, alebo slané. Snažím sa mať vždy poruke vajcia, konzervu rýb, rôzne kaše (špaldovú, kukuričnú, ryžovú), ovocie – najčastejšie jablká, pomaranče, banány. Zo sladkej verzie si robím kašu s ovocím alebo medom, niekedy s ľanovými semienkami či orechmi. Slanou verziou sú dve vajíčka s cuketou alebo hubami a jeden krajec tmavého ražného chleba – ak ho nemám, vezmem iný, ktorý doma máme. Nátierky by boli fajn, ale nestíham ich pripravovať, takže často siahnem po šunke alebo tuniakovi z konzervy, k tomu chlieb a zelenina. Niekedy si pripravím smoothie – jogurt rozmixovaný s ovocím, to som si osvojila počas detoxikačného týždňa. V chladničke mám aj syr a rastlinné mlieka (sójové, mandľové, kokosové), ktoré používam aj do kávy.
A tu si prečítajte ako som schudla za pol roka 20 kg!
Od nového roka som sa rozhodla, že schudnem ešte 10 kg
A čo obedy a večere?
Na obed striedam kuracie mäso – pečené bez oleja alebo grilované na panvici – so zeleninou, často mrazenou. Niekedy si k tomu pridám batat alebo cuketu, ryžu veľmi zriedka, skôr kuskus. Mäso striedam s rybou, so strukovinami alebo s tofu. Na večeru mám väčšinou to isté, len v inej kombinácii. Niekedy si spravím čerstvý šalát a pridám syr feta alebo bryndzu.

Paradoxne, večere si viem pripraviť v pokoji, na obed si však často pripravím len niečo rýchle. Základné suroviny, ktoré mám stále doma, sú kuracie mäso, konzervované strukoviny (cícer, šošovica, fazuľa – rýchle na prípravu), ryby (často konzervované), tofu, syr, huby, vajcia. Zo zeleniny šalát, uhorka, paradajka, cuketa – tá je moja stálica, lebo je rýchla a univerzálna. Ak mám doma tekvicu, zaradím ju do viacerých jedál, rovnako predvarenú cviklu.
Zdroj: Ivana Adamcová
Pestrosť? Nie, nemám pestré stravovanie. Jedlá sa opakujú. Jediné, čo je pestré, sú jednotlivé ingrediencie na tanieri. Konkrétne tu mám opečené tofu marinované so zeleninovým šalátom (uhorka, paprika, paradajka, šalát) a pažítku, ktorú si pestujem na balkóne.
Pestrosť? Áno, ale…
Áno, viem, že viac pestrosti by neuškodilo. Občas sa premôžem a vyskúšam niečo nové. No realita je taká, že som rada, keď si popri práci vôbec stihnem niečo navariť a nesiaham po polotovaroch. Hoci to občas zachránim hotovým suši alebo čínskymi rezancami. A ovocie? Jedno jablko alebo pomaranč – ako súčasť raňajok a potom si dám ešte jeden kus na obed.