Máme pre vás RÝCHLE MENU na celý deň: Tie zapekané jahody sú úplne božské...
28. 5. 2024, 16:00

Zdroj: Canva NCpZ
Akonáhle sa teploty zdvíhajú, tráviť veľa času za horúcim sporákom sa nám nechce. Našťastie tieto lahodné recepty sú hotové raz dva.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Vyskladali sme pre vás toto zdravé a jednoduché menu:
- RAŇAJKY: Bryndzovo-avokádová nátierka
- POLIEVKA: Hustá hrášková polievka
- HLAVNÉ JEDLO: Zemiakovo-lososový šalát
- DEZERT: Zapekané jahody
Bryndzovo-avokádová nátierka
4 porcie
2 avokáda ● 4 vajcia ● 60 g nízkotučného tvarohu ● 60 g bryndze ● šťava z 1/2 citróna ● štipka čierneho korenia ● soľ
Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme. Avokáda rozpolíme, vyberieme jadro a vyškrabeme dužinu. Tú roztlačíme v miske vidličkou, premiešame s citrónovou šťavou a následne aj s bryndzou a tvarohom. Vajcia nasekáme a zamiešame do nátierky. Dochutíme soľou a korením.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Bryndzovo-avokádová nátierka
Hustá hrášková polievka
6 porcií
500 g hrášku ● 2,5 cm zeleru ● 2 mrkvy ● 1 pór ● 2 cibule ● 3 zemiaky ● 1 ČL majoránu ● 2 PL petržlenovej vňate ● 1 ČL údenej papriky ● 2 l zeleninového vývaru ● 1/2 ČL bieleho korenia ● 2 ČL jablčného octu ● soľ ● mleté čierne korenie
Zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Pór nakrájame na kolieska. Dáme do veľkého hrnca a zľahka opečieme. Pridáme hrášok, zalejeme vývarom, pridáme majorán, papriku, korenie, údenú papriku aj nasekanú vňať. Varíme na miernom ohni asi hodinu. Dochutíme soľou, korením a jablčným octom. Pred podávaním môžeme posypať krutónmi a parmezánom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 1 hodina
Zdroj: shutterstock
Hrášková polievka
Zemiakovo-lososový šalát
6 porcií
1 kg nových zemiakov ● soľ ● mleté čierne korenie ● 6 vajec ● 1 cibuľa ● 2 vetvičky kôpru ● 150 g miešaného šalátu ● 3 PL bieleho vínneho octu ● 2 PL medu ● 2 PL horčice ● 4 PL repkového oleja ● 250 g lososa
Zemiaky uvaríme v osolenej vode aj so šupkou. Vajcia uvaríme natvrdo, trvá to asi 7 minút. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Kôpor opláchneme a osušíme. Natrháme a nasekáme. Na dresing zmiešame ocot, 1 PL vody, med a horčicu. Postupne zašľaháme olej. Osolíme aj okoreníme. Lososa uvaríme na pare a natrháme. Do misy dáme zemiaky, nakrájané vajcia, cibuľu, šalát, kôpor a zalejeme dresingom. Opatrne premiešame a ihneď podávame. Do dresingu môžeme primiešať aj nakrájanú kyslú uhorku a kapary. Bude výraznejší.
Čas prípravy: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Zemiakovo-lososový šalát
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Zapekané jahody
4 porcie
1/2 biocitróna ● 500 g jahôd ● 1 ČL vanilky ● 1 banán ● štipka kajenského korenia ● 1 vajce ● soľ ● 2 PL cukru z kokosových kvetov ● 100 g nízkotučného tvarohu ● 50 ml sójovej smotany
Citrón umyjeme, nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Jahody opláchneme a necháme odkvapkať, osušíme papierovou utierkou. Asi tretinu jahôd rozmixujeme, zvyšok nakrájame. Do pyré zamiešame vanilku a kajenské korenie. Nakrájané jahody opatrne premiešame s 1 PL citrónovej šťavy a nakrájaným banánom. Zmes nanesieme do zapekacích misiek. Oddelíme od seba bielok a žĺtok, bielok vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtok vyšľaháme s kokosovým cukrom na penu, vmiešame sójovú smotanu a tvaroh. Dochutíme citrónovou kôrou a citrónovou šťavou a nakoniec zapracujeme sneh z bielka. Nanesieme na jahody a dáme piecť pri teplote 225 °C asi na 6 až 8 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 8 minút
Zdroj: shutterstock
Zapekané jahody
Vyskúšajte aj tento recept:

Zdroj: CAnva NCpZ