Máte za domom lúku s rozkvitnutými púpavami? Pripravte si z nich tento lahodný a liečivý sirup!
2. 6. 2024, 16:00

Zdroj: Canva NCpZ
Pripravte si s nami krok za krokom chutný sirup. Príjemne osvieži aj pomôže pri chorobe.
Domáci púpavový sirup
2 litre
● 250 púpavových kvetov ● 1 liter vody ● 1 kg kryštálového cukru ● 1 citrón
1. Vodu necháme pár minút variť, mierne ju schladíme a precedíme cez gázu alebo inú jemnú čistú látku napríklad plienku. Vďaka tomu sa zlepší chuť a kvalita vody, čo pomôže lepšie vyniknúť aróme kvetov. Pridáme do vody šťavu z citróna.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Vodu necháme pár minút variť, mierne ju schladíme a precedíme cez gázu alebo inú jemnú čistú látku napríklad plienku.
2. Púpavové kvety zbavíme nečistôt a hmyzu, ale neumývame ich. Odstránime zelené stonky a kvetné lôžko, necháme iba lupene.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Púpavové kvety zbavíme nečistôt
3. Lupene kvetov zalejeme vychladnutou vodou s pridanou citrónovou šťavou a necháme v chlade 24 hodín lúhovať.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Necháme v chlade 24 hodín lúhovať.
4. Vodu z vylúhovaných kvetov opatrne precedíme cez gázu.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Púpavové kvety precedíme.
5. Do scedeného výluhu pridáme cukor, privedieme takmer do varu a niekoľko minút držíme pri teplote okolo 70 až 80 °C (tesne pod bodom varu).
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Do scedeného výluhu pridáme cukor.
6. Sirup prelejeme do dôkladne vyčistenej nádoby, uzavrieme ju a necháme vychladnúť. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Sirup prelejeme do dôkladne vyčistenej nádoby.
Čas prípravy: 30 minút
Čas lúhovania: 24 hodín
Vyskúšajte aj tento recept:

Zdroj: Canva NCpZ