Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nechajte hlávkovú kapustu zažiariť vo vašej kuchyni: Chrumkavé placky či stejky sú TOP!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TVAROHOVÝ KIŠ so slaninkou jednoducho musíte vyskúšať!
    Zdroj: Canva NCPZ
    Reklama
    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Z tejto zdravej jesennej zeleniny sa totiž dajú vykúzliť aj takéto ľahké dobroty...

    Vybrali sme pre vás tieto kapustové recepty:

    • ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM
    • KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM
    • KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM
    • KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY
    • ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI

    ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM

    4 až 5 porcií

    NA MÄSO: ● 4 kuracie prsia ● 2 PL olivového oleja ● 2 PL hustého jogurtu ● 1/2 ČL údenej mletej papriky ● 1/2 ČL nasekaného rozmarínu ● soľ, korenie

    NA ŠALÁT: ● 1/4 hlávky bielej kapusty ● 1/4 hlávky červenej kapusty ● 3 mrkvy ● 1 červené jablko ● 1 PL krupicového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL jablkového octu ● 1 PL dijonskej horčice ● 1 ČL soli ● 115 g majonézy (so zníženým obsahom tuku) ● 60 g hustého jogurtu

    Mäso osušíme papierovou utierkou a dáme do misy. Pridáme lyžicu oleja a zvyšné suroviny. Premiešame a necháme 24 hodín odležať. Na rozohriatom zvyšnom oleji v panvici opečieme prsia z oboch strán do zlatista. Do misy na jemno nakrájame obe kapusty, mrkvu a jablko. Zvlášť zmiešame cukor, citrónovú šťavu, ocot, horčicu, soľ, majonézu a jogurt. Dresing so zeleninou dobre premiešame. Kôpky šalátu podávame s nakrájanými kuracími prsami.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM

    KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM

    4 až 5 porcií

    NA STEJKY: 1 menšia hlávka kapusty 3 PL olivového oleja soľ, korenie 3 až 4 vetvičky tymianu a šalvie

    NA DIP: 80 g hustej kyslej smotany 50 g repy 2 strúčiky cesnaku 2 PL citrónovej šťavy 2 až 3 PL vody 1 PL olivového oleja soľ, korenie

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Kapustu nakrájame hlúbikom dole na 1,5 až 2 cm hrubé plátky, tak aby listy držali pohromade. Hlúbik môžeme po upečení vykrojiť. Každý stejk dobre potrieme z oboch strán olejom, osolíme a okoreníme. Posypeme lístkami tymianu a šalvie. Pečieme 15 až 18 minút. Otočíme a pečieme ďalších 15 až 18 minút. Pripravíme dip. Do mixéra dáme kyslú smotanu, uvarenú repu nakrájanú na kúsky, cesnak, citrónovú šťavu, vodu, olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixujeme dohladka. Kapustové stejky podávame poliate dipom a ozdobené tymianom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 36 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM

    4 až 5 porcií

    1 PL olivového oleja 3 strúčiky cesnaku 150 g kapusty 1 pór 65 g orechov kešu 1 ČL kukuričného škrobu štipka muškátového orieška trocha sušeného oregana 180 ml vody 250 g lístkového cesta 5 stredne veľkých uvarených zemiakov syr s modrou plesňou soľ, korenie

    V panvici na oleji pár minút orestujeme cesnak nakrájaný na tenké plátky. Vsypeme kapustu a pór nakrájané najemno. Osolíme, okoreníme a restujeme 5 až 8 minút. V mixéri rozmixujeme oriešky kešu, škrob, muškátový oriešok, oregano, soľ, korenie a vodu na hladkú hmotu. Ak treba, dochutíme. Lístkové cesto rozvaľkáme, aby bolo o niečo väčšie ako plech s rozmermi 20 x 30 cm. Na plechu jeho okraje jemne zahneme smerom dovnútra, dno popicháme vidličkou. Poukladáme zemiaky nakrájané na plátky, potom ich zakryjeme restovanou kapustou s pórom a zalejeme orechovou zmesou. Nakoniec poukladáme syr. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 30 minút. Pred podávaním necháme 10 minút vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 8 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM

    KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY

    4 až 5 porcií

    NA PLACKY: 2 PL ľanových semiačok 7 PL vody 500 g kapusty 200 g mrkvy 2 až 4 lyžice ryžovej múky 1 ČL prášku do pečiva 1 ČL kurkumy 1 ČL sušeného cesnaku soľ, korenie olej na vysmážanie zelené výhonky

    NA ČILI MAJONÉZU: 2 PL majonézy 1 PL kyslej smotany šťava z limetky 1 ČL mletej červenej papriky 1 ČL čili vločiek soľ podľa chuti

    Semienka necháme postáť 10 až 15 minút vo vode za občasného premiešania. Kapustu a mrkvu nastrúhame najemno. Pridáme múku, prášok do pečiva, kurkumu, cesnak, soľ, korenie a napučané ľanové semiačka. Dobre premiešame. Zmes necháme 5 minút postáť. Malé placky osmažíme na panvici z oboch strán. Dáme na papierový obrúsok a necháme vsiaknuť prebytočný tuk. Podávame s majonézou vymiešanou z uvedených surovín a so zelenými výhonkami.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas smaženia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY

    ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI

    4 až 5 porcií

    NA ŠALÁT: 1 PL masla 1 konzerva cíceru 1 PL čerstvého oregana soľ, korenie 1 malá hlávka kapusty 2 šálky rukoly 4 mrkvy 1 malý pohár sušených paradajok naložených v oleji 1 PL nasekaného kôpru 1 PL nasekanej bazalky 2 PL nasekanej pažítky 1 syr feta 1 až 2 avokáda

    NA VINAIGRETTE: 4 PL oleja z naložených paradajok šťava z 1/2 citróna 1 PL jablkového octu 1 PL medu soľ, korenie štipka čili vločiek

    V panvici rozpustíme maslo. Pridáme scedený cícer, nasekané oregano, soľ a korenie podľa chuti. Opekáme, pokiaľ cícer nie je chrumkavý, a odstavíme. Do veľkej misy nastrúhame kapustu najemno, pridáme rukolu, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, sušené paradajky, kôpor, bazalku a pažítku. Všetko zľahka premiešame. Na vinaigratte zmiešame zvyšný olej z paradajok, citrónovú šťavu, ocot a med. Dochutíme soľou, korením a čili. Nalejeme na šalát, dobre premiešame a naložíme na tanier. Na vrch pridáme syr feta, nakrájané avokádo a posypeme opečeným cícerom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

    ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.