Reklama

Nechajte hlávkovú kapustu zažiariť vo vašej kuchyni: Chrumkavé placky či stejky sú TOP!

Reklama

Z tejto zdravej jesennej zeleniny sa totiž dajú vykúzliť aj takéto ľahké dobroty...

Vybrali sme pre vás tieto kapustové recepty:

  • ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM
  • KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM
  • KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM
  • KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY
  • ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI

ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM

4 až 5 porcií

NA MÄSO: ● 4 kuracie prsia ● 2 PL olivového oleja ● 2 PL hustého jogurtu ● 1/2 ČL údenej mletej papriky ● 1/2 ČL nasekaného rozmarínu ● soľ, korenie

NA ŠALÁT: ● 1/4 hlávky bielej kapusty ● 1/4 hlávky červenej kapusty ● 3 mrkvy ● 1 červené jablko ● 1 PL krupicového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL jablkového octu ● 1 PL dijonskej horčice ● 1 ČL soli ● 115 g majonézy (so zníženým obsahom tuku) ● 60 g hustého jogurtu

Mäso osušíme papierovou utierkou a dáme do misy. Pridáme lyžicu oleja a zvyšné suroviny. Premiešame a necháme 24 hodín odležať. Na rozohriatom zvyšnom oleji v panvici opečieme prsia z oboch strán do zlatista. Do misy na jemno nakrájame obe kapusty, mrkvu a jablko. Zvlášť zmiešame cukor, citrónovú šťavu, ocot, horčicu, soľ, majonézu a jogurt. Dresing so zeleninou dobre premiešame. Kôpky šalátu podávame s nakrájanými kuracími prsami.

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 15 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM

KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM

4 až 5 porcií

NA STEJKY: 1 menšia hlávka kapusty 3 PL olivového oleja soľ, korenie 3 až 4 vetvičky tymianu a šalvie

NA DIP: 80 g hustej kyslej smotany 50 g repy 2 strúčiky cesnaku 2 PL citrónovej šťavy 2 až 3 PL vody 1 PL olivového oleja soľ, korenie

Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Kapustu nakrájame hlúbikom dole na 1,5 až 2 cm hrubé plátky, tak aby listy držali pohromade. Hlúbik môžeme po upečení vykrojiť. Každý stejk dobre potrieme z oboch strán olejom, osolíme a okoreníme. Posypeme lístkami tymianu a šalvie. Pečieme 15 až 18 minút. Otočíme a pečieme ďalších 15 až 18 minút. Pripravíme dip. Do mixéra dáme kyslú smotanu, uvarenú repu nakrájanú na kúsky, cesnak, citrónovú šťavu, vodu, olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixujeme dohladka. Kapustové stejky podávame poliate dipom a ozdobené tymianom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 36 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM

4 až 5 porcií

1 PL olivového oleja 3 strúčiky cesnaku 150 g kapusty 1 pór 65 g orechov kešu 1 ČL kukuričného škrobu štipka muškátového orieška trocha sušeného oregana 180 ml vody 250 g lístkového cesta 5 stredne veľkých uvarených zemiakov syr s modrou plesňou soľ, korenie

V panvici na oleji pár minút orestujeme cesnak nakrájaný na tenké plátky. Vsypeme kapustu a pór nakrájané najemno. Osolíme, okoreníme a restujeme 5 až 8 minút. V mixéri rozmixujeme oriešky kešu, škrob, muškátový oriešok, oregano, soľ, korenie a vodu na hladkú hmotu. Ak treba, dochutíme. Lístkové cesto rozvaľkáme, aby bolo o niečo väčšie ako plech s rozmermi 20 x 30 cm. Na plechu jeho okraje jemne zahneme smerom dovnútra, dno popicháme vidličkou. Poukladáme zemiaky nakrájané na plátky, potom ich zakryjeme restovanou kapustou s pórom a zalejeme orechovou zmesou. Nakoniec poukladáme syr. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 30 minút. Pred podávaním necháme 10 minút vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 8 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM

KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY

4 až 5 porcií

NA PLACKY: 2 PL ľanových semiačok 7 PL vody 500 g kapusty 200 g mrkvy 2 až 4 lyžice ryžovej múky 1 ČL prášku do pečiva 1 ČL kurkumy 1 ČL sušeného cesnaku soľ, korenie olej na vysmážanie zelené výhonky

NA ČILI MAJONÉZU: 2 PL majonézy 1 PL kyslej smotany šťava z limetky 1 ČL mletej červenej papriky 1 ČL čili vločiek soľ podľa chuti

Semienka necháme postáť 10 až 15 minút vo vode za občasného premiešania. Kapustu a mrkvu nastrúhame najemno. Pridáme múku, prášok do pečiva, kurkumu, cesnak, soľ, korenie a napučané ľanové semiačka. Dobre premiešame. Zmes necháme 5 minút postáť. Malé placky osmažíme na panvici z oboch strán. Dáme na papierový obrúsok a necháme vsiaknuť prebytočný tuk. Podávame s majonézou vymiešanou z uvedených surovín a so zelenými výhonkami.

Čas prípravy: 20 minút

Čas smaženia: 10 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY

ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI

4 až 5 porcií

NA ŠALÁT: 1 PL masla 1 konzerva cíceru 1 PL čerstvého oregana soľ, korenie 1 malá hlávka kapusty 2 šálky rukoly 4 mrkvy 1 malý pohár sušených paradajok naložených v oleji 1 PL nasekaného kôpru 1 PL nasekanej bazalky 2 PL nasekanej pažítky 1 syr feta 1 až 2 avokáda

NA VINAIGRETTE: 4 PL oleja z naložených paradajok šťava z 1/2 citróna 1 PL jablkového octu 1 PL medu soľ, korenie štipka čili vločiek

V panvici rozpustíme maslo. Pridáme scedený cícer, nasekané oregano, soľ a korenie podľa chuti. Opekáme, pokiaľ cícer nie je chrumkavý, a odstavíme. Do veľkej misy nastrúhame kapustu najemno, pridáme rukolu, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, sušené paradajky, kôpor, bazalku a pažítku. Všetko zľahka premiešame. Na vinaigratte zmiešame zvyšný olej z paradajok, citrónovú šťavu, ocot a med. Dochutíme soľou, korením a čili. Nalejeme na šalát, dobre premiešame a naložíme na tanier. Na vrch pridáme syr feta, nakrájané avokádo a posypeme opečeným cícerom.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 5 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo

ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.