Nechajte hlávkovú kapustu zažiariť vo vašej kuchyni: Chrumkavé placky či stejky sú TOP!
27. 9. 2024, 7:00
Z tejto zdravej jesennej zeleniny sa totiž dajú vykúzliť aj takéto ľahké dobroty...
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto kapustové recepty:
- ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM
- KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM
- KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM
- KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY
- ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI
ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM
4 až 5 porcií
NA MÄSO: ● 4 kuracie prsia ● 2 PL olivového oleja ● 2 PL hustého jogurtu ● 1/2 ČL údenej mletej papriky ● 1/2 ČL nasekaného rozmarínu ● soľ, korenie
NA ŠALÁT: ● 1/4 hlávky bielej kapusty ● 1/4 hlávky červenej kapusty ● 3 mrkvy ● 1 červené jablko ● 1 PL krupicového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 1 PL jablkového octu ● 1 PL dijonskej horčice ● 1 ČL soli ● 115 g majonézy (so zníženým obsahom tuku) ● 60 g hustého jogurtu
Mäso osušíme papierovou utierkou a dáme do misy. Pridáme lyžicu oleja a zvyšné suroviny. Premiešame a necháme 24 hodín odležať. Na rozohriatom zvyšnom oleji v panvici opečieme prsia z oboch strán do zlatista. Do misy na jemno nakrájame obe kapusty, mrkvu a jablko. Zvlášť zmiešame cukor, citrónovú šťavu, ocot, horčicu, soľ, majonézu a jogurt. Dresing so zeleninou dobre premiešame. Kôpky šalátu podávame s nakrájanými kuracími prsami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
ŠALÁT COLESLAW S KURACÍM MÄSOM
KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM
4 až 5 porcií
NA STEJKY: ● 1 menšia hlávka kapusty ● 3 PL olivového oleja ● soľ, korenie ● 3 až 4 vetvičky tymianu a šalvie
NA DIP: ● 80 g hustej kyslej smotany ● 50 g repy ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL citrónovej šťavy ● 2 až 3 PL vody ● 1 PL olivového oleja ● soľ, korenie
Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Kapustu nakrájame hlúbikom dole na 1,5 až 2 cm hrubé plátky, tak aby listy držali pohromade. Hlúbik môžeme po upečení vykrojiť. Každý stejk dobre potrieme z oboch strán olejom, osolíme a okoreníme. Posypeme lístkami tymianu a šalvie. Pečieme 15 až 18 minút. Otočíme a pečieme ďalších 15 až 18 minút. Pripravíme dip. Do mixéra dáme kyslú smotanu, uvarenú repu nakrájanú na kúsky, cesnak, citrónovú šťavu, vodu, olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixujeme dohladka. Kapustové stejky podávame poliate dipom a ozdobené tymianom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 36 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
KAPUSTOVÉ STEJKY S REPOVÝM DIPOM
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM
4 až 5 porcií
● 1 PL olivového oleja ● 3 strúčiky cesnaku ● 150 g kapusty ● 1 pór ● 65 g orechov kešu ● 1 ČL kukuričného škrobu ● štipka muškátového orieška ● trocha sušeného oregana ● 180 ml vody ● 250 g lístkového cesta ● 5 stredne veľkých uvarených zemiakov ● syr s modrou plesňou ● soľ, korenie
V panvici na oleji pár minút orestujeme cesnak nakrájaný na tenké plátky. Vsypeme kapustu a pór nakrájané najemno. Osolíme, okoreníme a restujeme 5 až 8 minút. V mixéri rozmixujeme oriešky kešu, škrob, muškátový oriešok, oregano, soľ, korenie a vodu na hladkú hmotu. Ak treba, dochutíme. Lístkové cesto rozvaľkáme, aby bolo o niečo väčšie ako plech s rozmermi 20 x 30 cm. Na plechu jeho okraje jemne zahneme smerom dovnútra, dno popicháme vidličkou. Poukladáme zemiaky nakrájané na plátky, potom ich zakryjeme restovanou kapustou s pórom a zalejeme orechovou zmesou. Nakoniec poukladáme syr. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 30 minút. Pred podávaním necháme 10 minút vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 8 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
KOLÁČ S PÓRIKOM A MODRÝM SYROM
KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY
4 až 5 porcií
NA PLACKY: ● 2 PL ľanových semiačok ● 7 PL vody ● 500 g kapusty ● 200 g mrkvy ● 2 až 4 lyžice ryžovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 ČL kurkumy ● 1 ČL sušeného cesnaku ● soľ, korenie ● olej na vysmážanie ● zelené výhonky
NA ČILI MAJONÉZU: ● 2 PL majonézy ● 1 PL kyslej smotany ● šťava z limetky ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1 ČL čili vločiek ● soľ podľa chuti
Semienka necháme postáť 10 až 15 minút vo vode za občasného premiešania. Kapustu a mrkvu nastrúhame najemno. Pridáme múku, prášok do pečiva, kurkumu, cesnak, soľ, korenie a napučané ľanové semiačka. Dobre premiešame. Zmes necháme 5 minút postáť. Malé placky osmažíme na panvici z oboch strán. Dáme na papierový obrúsok a necháme vsiaknuť prebytočný tuk. Podávame s majonézou vymiešanou z uvedených surovín a so zelenými výhonkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas smaženia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
KAPUSTOVO-MRKVOVÉ PLACKY
ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI
4 až 5 porcií
NA ŠALÁT: ● 1 PL masla ● 1 konzerva cíceru ● 1 PL čerstvého oregana ● soľ, korenie ● 1 malá hlávka kapusty ● 2 šálky rukoly ● 4 mrkvy ● 1 malý pohár sušených paradajok naložených v oleji ● 1 PL nasekaného kôpru ● 1 PL nasekanej bazalky ● 2 PL nasekanej pažítky ● 1 syr feta ● 1 až 2 avokáda
NA VINAIGRETTE: ● 4 PL oleja z naložených paradajok ● šťava z 1/2 citróna ● 1 PL jablkového octu ● 1 PL medu ● soľ, korenie ● štipka čili vločiek
V panvici rozpustíme maslo. Pridáme scedený cícer, nasekané oregano, soľ a korenie podľa chuti. Opekáme, pokiaľ cícer nie je chrumkavý, a odstavíme. Do veľkej misy nastrúhame kapustu najemno, pridáme rukolu, mrkvu nakrájanú na tenké plátky, sušené paradajky, kôpor, bazalku a pažítku. Všetko zľahka premiešame. Na vinaigratte zmiešame zvyšný olej z paradajok, citrónovú šťavu, ocot a med. Dochutíme soľou, korením a čili. Nalejeme na šalát, dobre premiešame a naložíme na tanier. Na vrch pridáme syr feta, nakrájané avokádo a posypeme opečeným cícerom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 5 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
ŠALÁT S CÍCEROM A SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI