Nič ich NEPREKONÁ! Tri slovenské VITAMÍNOVÉ BOMBY, ktoré strašne podceňujeme…
31. 12. 2023, 13:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:24)

Zdroj: Shutterstock
Nie je pravda, že to, čo je z cudziny, je lepšie! TOTO by ste teraz mali jesť!

Jablká

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Jablká sú veľmi zdravé.
Tradičné odrody našich jabĺk sú výborné pre naše zdravie vďaka tomu, že znesú ďalšie skladovanie, zachovávajú si vôňu, chuť a hlavne vitamíny! Hovorí sa, že dve jablká denne zaistia perfektné zažívanie a v pohode i celkovú ochranu proti nákazám. Výborné sú aj ako „kefa“ na prečistenie organizmu. Pamätajte, že najviac vitamínov je hneď pod šupkou, takže nelúpať.
Kyslá kapusta
Zdroj: Shutterstock
Kyslá kapusta je slovenská superpotravina.
Viete, že konzervácia mliečnym kvasením je neobyčajne prospešná? Preto kyslá kapusta s vysokým obsahom vitamínu C, E a radu B, vlákniny, vápnika a horčíka pomôže ochrániť pred bakteriálnymi nákazami, podporí činnosť pečene a upraví trávenie. Kyslá kapusta je základom mnohých receptov, ale prospieva i pitie šťavy zo surovej bielej kapusty, ktorá je vhodná taktiež pri liečbe žalúdočných vredov.
Chren
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Chren je najzdravší, keď ho zjete hneď po nastrúhaní.
Zapamätajte si, že chren treba strúhať až tesne pred podávaním, potom si zachová množstvo vitamínu C i prospešné flavonoidy. Vďaka tomu má antiseptické účinky, pomáha tráveniu aj látkovej premene a jeho silice naozaj účinne rozpúšťajú hlieny. Postrúhaný a zmiešaný s medom patrí oddávna medzi ľudové prostriedky na posilnenie imunity alebo proti nachladnutiu. Výborný je aj v kombinácii s jablkom.